Home Vijesti Kineski milijarderi misteriozno nestaju: ‘Nazvao je Xija klaunom i ispario’

Kineski milijarderi misteriozno nestaju: ‘Nazvao je Xija klaunom i ispario’

73
0

Prošlomjesečni nestanak Bao Fana, vodećeg poslovnog posrednika u tehnološkoj industriji, ponovno je pobudio zanimanje javnosti za kineski fenomen – milijardere koji nestaju. Bao je osnivač investicijske banke China Renaissance Holdings, koja je poslovala s internetskim divovima poput Tencenta, Alibabe i Baidua, te se smatra predvodnicom tehnološkog sektora Kine.

Njegov nestanak je slijedio dobro utaban put: nestao je nekoliko dana prije nego što je njegova tvrtka objavila da “surađuje u istrazi koju provode određene vlasti u Narodnoj Republici Kini”. Kao što je također postalo uobičajeno, još uvijek nema riječi o tome koje vladino tijelo provodi istragu, o čemu se radi ili gdje se Bao trenutno nalazi.

Ovaj slučaj dolazi nakon što je posljednjih godina nestalo nekoliko kineskih poslovnih čelnika, među kojima je bio i šef Alibabe Jack Ma. Istovremeno, postojali su i slučajevi nestanka kineskih građana koji su sudjelovali u protuvladinim prosvjedima ili kampanjama za ljudska prava, ali ti slučajevi su dobili mnogo manju pozornost od nestanka kineskih milijardera, piše BBC.

Najnoviji nestanak milijardera je pojačao nagađanja kako je ovo jedan od načina kojim predsjednik Xi Jinping jača kontrolu nad kineskim gospodarstvom. Ovog tjedna su u sklopu godišnjeg Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) objavljeni planovi za najveću reviziju kineskog financijskog regulatornog sustava u dugo vremena.

Predviđena je uspostava novog nadzornika koji će nadzirati većinu financijskih sektora. Vlasti su objasnile kako će tako zatvoriti trenutne rupe u zakonu uzrokovane višestrukim agencijama koje prate različite aspekte kineske industrije financijskih usluga, koja je vrijedna bilijune dolara.

Samo u 2015. godini najmanje pet direktora je nestalo, uključujući Guo Guangchanga, predsjednika konglomerata Fosun International, koji je na Zapadu najpoznatiji po vlasništvu nad engleskim prvoligašem Wolverhamptonom. Guo je nestao u prosincu 2015., a njegova je tvrtka nakon njegova ponovnog pojavljivanja objavila da je pomagao u istragama.

Još uvijek se ne zna gdje je osnivač Alibabe
Dvije godine kasnije kinesko-kanadski biznismen Xiao Jianhua odveden je iz luksuznog hotela u Hong Kongu. Bio je jedan od najbogatijih Kineza, a prošle je godine završio u zatvoru zbog korupcije. U ožujku 2020. milijarder i nekretninski tajkun Ren Zhiqiang nestao je nakon što je Xija nazvao “klaunom” zbog načina na koji se nosio s pandemijom.

Kasnije iste godine, Ren je nakon jednodnevnog suđenja osuđen na 18 godina zatvora pod optužbom za korupciju. Najistaknutiji milijarder koji je nestao bio je osnivač Alibabe Jack Ma. Tada najbogatija osoba u Kini nestala je krajem 2020. nakon što je kritizirala financijska regulatorna tijela u zemlji.

Unatoč tome što je donirao gotovo 10 milijardi dolara fondu Common Prosperity, Ma nije viđen u Kini više od dvije godine. Također nije optužen za nikakva kaznena djela. Još uvijek je nejasno gdje se Ma nalazi, iako je bilo izvještaja da je viđen u Japanu, Tajlandu i Australiji posljednjih mjeseci.

Previous articleNa intimnoj večeri nakon premijere za glumce i prijatelje, ganuta Brena pjevala s tamburašima i održala emotivnu zdravicu
Next articleNadbiskup Mate Uzinić: Žene, ni u Crkvi ni društvu nemate mjesto koje zaslužujete

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here