Home Mozaik Kineski muškarci imaju novi trend – objavljuju snimke u ženskom donjem rublju

Kineski muškarci imaju novi trend – objavljuju snimke u ženskom donjem rublju

85
0

Odjenuvši komad svilenog donjeg rublja, muški maneken je plesao u ritmu i svojim prstima pokazao znak srca tijekom livestreaming sesije na Douyin, jednoj od najpopularnijih kineskih platformi za dijeljenje videa.

Njegova manekenska izvedba najnoviji je primjer poduzetničke inovacije koja je ponekad potrebna da se zaobiđe rigorozna kineska internetska cenzura, mreža koja može uhvatiti u zamku naizgled bezazlene aktivnosti – u ovom slučaju trgovce koji prodaju žensko donje rublje na mreži.

Kina primjenjuje jedan od najstrožih režima cenzure na svijetu, s iskustvom u blokiranju ne samo politički osjetljivih informacija, već i slika ženskih tijela koji su imaju previše toga “erotskog”.

Snimku možete pogledati ovdje

Nekoliko tvrtki specijaliziranih za prodaju donjeg rublja putem livestreaminga blokirano je nakon što su predstavili ženske manekenke, a njihovo suočavanje s internetskom cenzurom izašlo je na vidjelo u siječnju.

Otuda upotreba muškaraca umjesto toga.

Na jednom od prodajnih kanala vidi se muškarac odjeven u crno donje rublje, kako stoji pokraj lutke koja pokazuje sličnu odjeću, na nečemu što izgleda kao snimka zaslona prijenosa uživo na Alibabi (BABA) Taobao Live, streaming platformi za diva e-trgovine.

Na drugoj slici, drugi muški model obukao je ružičastu slip haljinu i svilenkasti šal, ukrašen trakama za glavu s mačjim ušima.

U jednom video isječku uživo, koji su prenijeli brojni državni mediji, vlasnik internetskog pothvata rekao je da jednostavno pokušava igrati na sigurno.

“Ovo nije pokušaj sarkazma. Svi su vrlo ozbiljni u pogledu poštivanja pravila”, rekao je čovjek koji se predstavio kao gospodin Xu.

Pojava muških manekena za žensko donje rublje izazvala je pomiješana mišljenja na internetu u Kini, od veselja i ljutnje do nevoljkog prihvaćanja.

“Dakle, što trebam učiniti ako želim promovirati i izložiti donje rublje u prijenosu uživo? Vrlo je jednostavno, nađite muškarca koji će to nositi”, glasio je jedan komentar na kineskoj stranici za mikroblogiranje Weibo.

Prodaja proizvoda putem prijenosa uživo je industrija vrijedna više milijardi dolara u kontinentalnoj Kini, a dobila je veliki poticaj tijekom tri godine strogih karantena koje su pogodile mnoge trgovine.

Od lipnja prošle godine, broj korisnika livestreaminga e-trgovine u kontinentalnoj Kini iznosio je preko 460 milijuna, prema Vijeću Akademije Kine za promicanje međunarodne trgovine, tijelu povezanom s pekinškim ministarstvom trgovine.

Izvješće za 2021. iResearcha, tvrtke sa sjedištem u Pekingu specijalizirane za mjerenje rasta publike na internetu, predviđa da će sektor livestreama ove godine vrijediti čak 720 milijardi dolara.

Muški manekeni nisu jedino rješenje.

Na Douyinu, kineskoj domaćoj verziji TikToka, druge su manekenke zaobišle cenzuru prikazujući najnoviji stil donjeg rublja na sebi preko majice koju već nose.

Drugi su predmete izložili na lutkama.

Godine 2015. Kina je pokrenula cenzuru televizijskih emisija koje su otkrivale dekolte glumica, prisiljavajući neke od najpopularnijih drama da zumiraju svoja lica kako bi izbjegli probleme s vlastima.

Ni u Kini nije novost imati muške influencere koji promoviraju proizvode usmjerene na žene.

Jedan od najuspješnijih influencera livestream shoppinga u industriji je Austin Li Jiaqi, koji je stekao ime “Kralj ruževa” nakon što je 2018. prodao 15 000 ruževa za usne u samo pet minuta.

Kao jedna od najvećih internetskih zvijezda u Kini, Li također prodaje kozmetiku, proizvode za njegu kože i modnu odjeću, često nanoseći proizvode koje prodaje na svoje lice.

Čak i izvan Kine, platforme poput Facebooka i Instagrama suočene su s kritikama zbog ograničavanja dijeljenja slika koje uključuju djelomičnu golotinju, posebice žena.

Matična tvrtka Facebooka i Instagrama, Meta, ograničava dijeljenje grudi, iako kaže da namjerava “dopustiti slike koje se dijele u medicinske ili zdravstvene svrhe”. Ali čak je i Metin nadzorni odbor pozvao kompaniju da svoju politiku učini manje zbunjujućom i rodno uključenijom.

YouTube kaže da zabranjuje “prikazivanje odjevenih ili neodjevenih genitalija, grudi ili stražnjice koji su namijenjeni za seksualno zadovoljenje”, ali može dobno ograničiti druge slike ili videozapise koji uključuju golotinju.

Previous articleŠesti riječki Noćni marš za Osmi mart: Bori se k’o žensko!
Next articlePogledajte izraz lica Gorana Perkovca nakon debakla Hrvatske u Nizozemskoj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here