Home Vijesti Kinesko ministarstvo objavilo mapu koja pokazuje teritorijalne pretenzije na ruski teritorij

Kinesko ministarstvo objavilo mapu koja pokazuje teritorijalne pretenzije na ruski teritorij

111
0

Čini se da se nešto vrlo znakovito događa iza kulisa kinesko-ruskih odnosa. Jasno je da nisu tako dobri kao što se čine i implikacije za Rusiju trebale bi biti razlog za zabrinutost.

“Kinesko ministarstvo prirodnih resursa upravo je izdalo nove propise o sadržaju karte, koji zahtijevaju dodavanje starih kineskih imena sadašnjim geografskim nazivima koji se izgovaraju na ruski za osam mjesta duž rusko-kineske granice”, izvijestio je Radio France International na kineskom u veljači 23.

Osam ruskih imena mjesta obuhvaća šest gradova, uključujući Vladivostok i Khabarovsk, jedan otok i jednu planinu.

To je navelo Akia Yabana, voditelja tajpejske podružnice japanskih novina Sankei Shimbun, da se našali: “Hoćete li vratiti izgubljenu zemlju?”, dodaje RFI.

Asia Times je 25. veljače primijetio da je ironično da je Kina, dok je ovaj tjedan objavila mirovni plan “u kojemu vidljivo ne kaže jasno treba li Moskva povući svoje trupe” iz ukrajinskih regija Donbasa i Krima, istoga mjeseca povukla potez koji bi mogao biti interpretiran kao provokacija protiv Rusa.

U njemu se pojašnjava da se “Prema novoj direktivi Pekinga, Vladivostok ponovno zove Haishenwai (što znači Zaljev morskih krastavaca), dok se otok Sahalin zove Kuyedao. Planinski lanac Stanovoy ponovno se na kineskom zove Vanjski lanac Xing’an.”

“Kina je izgubila velika prostranstva zemlje u svojoj sjevernoj regiji zbog invazije Rusa”, objašnjava Asia Times, a sada je Peking uputio povratak na korištenje kineskih imena za njih. Također se napominje da unatoč tome što Peking naizgled želi ojačati svoje veze s Rusijom, dopustio je kineskim kolumnistima da s vremena na vrijeme objavljuju članke o golemim teritorijima izgubljenim od stranih sila, čime je zapravo podsjećao “Kineze na njihovu želju da povrate izgubljeno teritorija.”

Prema RFI-ju, 22. veljače, šef japanske podružnice “Sankei Shimbun” Taipei Akio Yaita otvoreno je napisao u svojoj objavi na Facebooku: “Uobičajena je taktika Kine da iskoriste prednost kada su drugi u poteškoćama, stječući na taj način malu prednost. Ako se Rusija ovog puta doista sruši, moguće je da će Xi Jinping pokretom ruke narediti da ‘odmah vratimo naše izgubljene teritorije’. To je takozvana taktika ‘iskorištavanja tuđe slabosti’.”

RFI je također primijetio da je Wang Yi, kineski član Politbiroa zadužen za vanjske poslove, bio u Moskvi ovaj tjedan i rekao da je ‘prijateljstvo između Rusije i Kine čvrsto kao stijena’. Francusko-kineska služba komentirala je: “Ali kao što svatko tko je proučavao povijest zna, povijest rusko-kineskih odnosa knjiga je lažnih obmana.”

Čekamo reakciju Moskve i da vidimo kako će se stvari razvijati.

Previous articleHakimi osumnjičen za silovanje
Next articleModrić izabran u najboljih 11 na svijetu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here