Home Vijesti Kinezi izračunali točan broj mrtvih vojnika u ratu: Evo koliko su Rusi...

Kinezi izračunali točan broj mrtvih vojnika u ratu: Evo koliko su Rusi i Ukrajinci preuveličavali brojke

250
0

Prosječan rat od 1816. donosio je oko 50 smrtnih slučajeva na bojnom polju dnevno. Čini se da je rat u Ukrajini puno krvaviji, ali i da se dosta pretjeruje u brojkama s obje strane.

Zadnjih su dana zapadne obavještajne službe tvrdile da je od 24. veljače umrlo oko 15.000 Rusa, u prosjeku više od 100 dnevno. Ukrajinski dužnosnici kažu da su u posljednje vrijeme njihove stope žrtava bile slične, a ponekad i mnogo gore.

Vojni gubici spadaju u dvije glavne kategorije: ubijeni u borbi i ranjeni u akciji, od kojih neki kasnije umiru. Posebno se računaju oni koji su zarobljeni i odvedeni u ratni zarobljenici i oni koji su nestali.

Američki dužnosnici procjenjuju da je između 15.000 i 20.000 Rusa umrlo ukupno od početka rata. Ben Wallace, britanski ministar obrane, rekao je da je ubijeno 25.000 Rusa.

Ukupan broj koji je prijavila Ukrajina je 38 500, iako zemlja ima očigledan poticaj ponuditi najveću moguću brojku. Aleksej Reznikov, ukrajinski ministar obrane, tvrdio je, pomalo nevjerojatno, da je samo u bitci za Severodonjeck i Lisičansk poginulo 11.000 Rusa.

Ovo nadmetanje brojeva ilustrira činjenicu da procjena žrtava druge zemlje neizbježno uključuje nagađanje. Detaljnim procjenama žrtava obično je teško povjeriti se, ali analitičari imaju nekoliko načina na raspolaganju.

Istraživači iz kineskog Centra za analizu složenih odluka (CCDA) upotrijebili su jednu od metoda i pokušali doći do pravog broja žrtava na obje strane.

Analiza je pokazala da su brojke o gubicima trupa na obje strane koje je objavila američka strana, uglavnom iz američkog Instituta za proučavanje rata, nepouzdane.

Ruski gubici vjerojatno će ukupno iznositi 22.230-30.995 do 24. lipnja. Podaci o ruskim žrtvama koje je objavila Ukrajina su precijenjeni za 13,4-22%.

Gubici ukrajinskih vojnika su vjerojatno 11.616-12.936 između 24. veljače i 16. travnja. Ruski objavljeni podaci o ukrajinskim žrtvama u tom razdoblju precijenjeni su za 80-100%.

Autorica studije prof. Shiping Tang, jedan od najutjecajnijih kineskih društvenih znanstvenika na međunarodnoj razini, zaključuje da je konačni ishod rata teško predvidjeti.

Na temelju svojih prethodnih istraživanja o ratovima, simulirao je dnevne brojke ruskih i ukrajinskih žrtava od 25. veljače 2022., koristeći omjer žrtava Rusije i Ukrajine 180 dana nakon izbijanja rata. Kao osnovu za simulaciju koristio je javno dostupne podatke.

Svi parametri vezani uz rat za ovaj eksperiment temelje se isključivo na utvrđenim istraživanjima rata i svim glavnim događajima od izbijanja, kao što su pregovori o prekidu vatre, pomoć u teškom naoružanju itd.

Na primjer, objavljeno je da su od 11. travnja Sjedinjene Države i njihovi saveznici isporučili Ukrajini približno 25 000 protutenkovskih oružanih sustava i 60 000 protutenkovskih oružanih sustava. To sugerira da je ukrajinska strana primila američko oružje kao pomoć u nadoknadi štete uzrokovane ruskim zračnim napadima.

U tom smislu, pretpostavlja se pet scenarija:

– američka objava podataka o gubicima među ruskim snagama relativno je točna;
– ukrajinska službena objava podataka o gubicima ruskih snaga relativno je točna;
– američka objava podataka o gubicima ukrajinskih snaga relativno je točna;
– ruska službena objava podataka o gubicima ukrajinskih snaga relativno je točna;
– ukrajinska službena objava podataka o gubicima ukrajinskih snaga relativno je točna.

Kombinacijom osnovnih podataka o žrtvama dobivenih iz podataka svih relevantnih strana i dodavanjem prilagodbi borbenoj moći obiju strana kao rezultat velikih događaja (isporuka oružja, taktičke promjene), simulira se broj žrtava na obje strane.

Na temelju rezultata simulacije, može se utvrditi da ako se podaci koje je dostavila ukrajinska vlada ili američka strana koriste kao mjerilo, ruska strana ima izuzetno male šanse (ne više od 30%) da dobije rat 180 dana Nakon izbijanja epidemije.

Ovaj zaključak vrijedi i nakon nekoliko krugova različitih postavki parametara. Stoga su podaci o žrtvama na obje strane koje je objavila američka strana (uglavnom američki Institut za proučavanje rata) nepouzdani.

Kineska studija pokazuje da šanse za rusku pobjedu 180. dana, temeljene na činjenicama na terenu, očito ne mogu biti tako niske, pa su stoga američki podaci o gubicima nepouzdani.

Ako se, s druge strane, podaci o žrtvama koje je objavila ruska strana na ukrajinskoj strani koriste kao mjerilo, vjerojatnost ruske pobjede je značajno visoka (36,8% + 46,6% = 83,4%). No, sudeći po brzini ruskog napredovanja u prvoj i drugoj fazi rata, ruska strana nije baš dobro napredovala. Stoga su ruski podaci možda preuveličali žrtve na ukrajinskoj strani.

Kineski istraživači smatraju da su šanse za pobjedu bilo koje strane između 40 i 60%, podržane približno istim parametrima. Sve u svemu, konačan ishod rata teško je predvideti.

Previous articleDjouahra registriran i može igrati protiv Lokomotive, vraća se i Solano!
Next articleVIDEO: Dramatičan trenutak – raketa iz zasjede pogađa ruski konvoj i ubija šestero zapovjednika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here