Home Vijesti Kirigin: Neva Slani obmanjuje javnost; Slani: Umjesto da se bavi mojim izjavama...

Kirigin: Neva Slani obmanjuje javnost; Slani: Umjesto da se bavi mojim izjavama bilo bi bolje da se gradonačelnik bavi problemima!

364
0

Nositelji javnih funkcija kao što su vijećnici, a posebice predsjednica Vijeća, imaju temeljnu odgovornost prema građanima iznositi točne i jasne informacije. Nažalost, imali smo priliku svjedočiti upravo suprotnom – obmanjivanju javnosti iznošenjem netočnih informacija. Bez obzira jesu li to vijećnici i predsjednica Vijeća Neva Slani činili namjerno ili iz neznanja, smatram da se radi o neodgovornoj praksi i zato je moja dužnost građanima Opatije prenijeti činjenice i argumente o temama koje su posljednjih dana u fokusu, kazao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i opovrgnuo je netočne informacije koje su izrečene na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije te u medijskim istupima predsjednice Gradskog vijeća Neve Slani.

Ne postoji mogućnost manipulacije katastarskim česticama

Predsjednica Gradskog vijeća u medijima je izrekla, a na sjednici Gradskog vijeća ponovila teze o mogućim naknadnim izmjenama zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole koji su podneseni po starom planu.

– Te su teze iskrivljene i ne odgovaraju istini, a vrlo ih je jednostavno bilo provjeriti. Na moj upit, nadležni Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije iznio je jasne činjenice i potvrdio kako u zahtjevima za izdavanje lokacijskih i/ili građevinskih dozvola podnesenih prije izmjene prostorno-planske dokumentacije nije moguće mijenjati katastarsku česticu za koju se traži izdavanje akata. Isto tako, od 1. 1. 2020. godine, zahtjevi za izdavanje dozvola podnose se putem jedinstvenoga državnog sustava eDozvola u koji je prilikom podnošenja zahtjeva obavezno upisati katastarsku česticu i katastarsku općinu na koju se zahtjev odnosi. Sustav je tako postavljen da bez popunjavanja obveznih polja, ne dopušta podnošenje zahtjeva.

Istaknuo je kako je postupak izmjena prostorno-planske dokumentacije s ciljem zaštite prostora na području Grada Opatije pokrenut nakon izmjena sustava, zbog čega manipulacije s promjenom čestica po tumačenju nadležnog Upravnog odjela Primorsko-goranske županije nisu moguće.

Promjena statusa Upravnog odjela za prostorno uređenje

Novom Odlukom o ustrojstvu i djelokrugu gradske uprave Grada Opatije, koju je na prijedlog Gradonačelnika usvojilo Gradsko vijeće, definirana je nova struktura upravnih odjela. Ključna promjena odnosi se na formiranje novog Upravnog odjela za strateški razvoj, europske fondove i gospodarstvo te promjena statusa dosadašnjeg Upravnog odjela za prostorno uređenje koji postaje odsjek unutar Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

– Predsjednica i dio vijećnika isticali su teze kako će se time razina zaštite prostora smanjiti. Međutim, istina je upravo suprotna. Nije bilo smisleno zadržati UO s troje djelatnika dok ostali odjeli imaju između 15 i 20 zaposlenika, jer će smještajem unutar strukture šireg UO prostorno planiranje imati kvalitetniju logističku i administrativnu podršku te mogućnost da se fokusiraju upravo na najbitnije aspekte svog rada: promišljanje i zaštitu prostora. Dosadašnje iskustvo u proteklih dvadesetak godina pokazuje da postojanje Upravnog odjela za prostorno planiranje ne sprječava negativne pojave u prostoru, već je za to ključna volja i vizija prvog čovjeka grada, kazao je Kirigin.

Dodao je kako je razočaran što se višesatna rasprava svela tek na tehničko pitanje je li prostorno planiranje postavljeno kao odjel ili odsjek, iako će ubuduće imati fokusiraniji djelokrug rada upravo na zaštitu prostora.

– Nažalost, tijekom svih tih sati u kojima su izrečene brojne netočnosti, samo su vijećnici SDP-a i Akcije mladih Kristian Tončić i Dino Žigulić komentirali činjenicu kako se osnivanjem novog Upravnog odjela za strateški razvoj, europske fondove i gospodarstvo stvaraju preduvjeti za brži i kvalitetniji razvoj Opatije i snažnije oslanjanje na sredstva EU. Umjesto na razvoj, vijećnici HDZ-a, nezavisne liste Ive Dujmića ovaj puta u suradnji s predsjednicom Gradskog vijeća, fokusirali su se na jednostavno rušenje prijedloga gradonačelnika ne uvažavajući nikakve argumente, rekao je Kirigin.

Zaključio je kako, u konačnici, za građane Grada Opatije nije bitno koliko odjela ima gradska uprava i kako se zovu, već je jedino bitno da je gradska uprava bude brz, efikasan i kvalitetan servis. Uprava mora biti u stanju ispuniti očekivanja građana te mora biti u stanju izvršiti sve strateške ciljeve.

Za komentar gradonačelnikove izjave tražili smo prozvanu predsjednicu opatijskog gradskog vijeća Nevu Slani:

– Umjesto da se bavi mojim izjavama i interpretacijama istih bilo bi bolje da se Gradonačelnik bavi iz aviona vidljivim problemima Opatije, a za što je, da podsjetim, dobio glasove birača. Doslovno su opatijski problemi u formama kamenoloma vidljivi iz aviona, s mora, iz Rijeke – tragično. Izjavu za Novi list temeljila sam upravo na očitom te odgovorima dobivenim od strane županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Gradonačelniku i vijećnicima proslijedila sam dobivene odgovore prije davanja izjave za Novi list, a usmeno sam ih obavijestila na prethodnoj sjednici. Moj cilj je konstruktivno rješavanje problema divljaštva u opatijskom prostoru, na što još jednom pozivam Gradonačelnika i sve vijećnike.

Pritom su osnovni problemi nečujno pretvaranje gotovo cijele Opatije u višestambenu zonu, na način da se poslovni prostori zamišljeni Planom etažiraju i prodaju kao stanovi. Tako u centru Opatije niču zgrade od deset i više stanova. Dalje, problem je crno tržište lokacijskih dozvola po starom, permisivnijem i lošijem planu u odnosu na onaj donešen u travnju 2021. te izdavanje dozvola i gradnja po tom starom planu. Radi se o strašnoj prevari Opatije i stanovnika Opatije. Zašto se to radi? Zašto nema intenzivne reakcije? Zašto se Opatija uništava? Zašto?
Što se tiče tijesno izglasanog ustroja opatijske gradske uprave, Gradonačelnik bi trebao biti spreman na demokratsku raspravu s ciljem boljitka za grad, a još bi bolje bilo da je spreman ugraditi ono oko čega se struka slaže. Tako je Odbor za prostorno uređenje, planiranje i zaštitu okoliša jednoglasno preporučio vijećnicima da ne podrže prijedlog “utapanja” Odjela za prostorno uređenje pod Komunalni sustav, što smatraju pljuskom Opatiji. Također, struka nalaže da ustroj reflektira prirodne poslovne procese te strateške razvojne ciljeve za grad, viziju i srž grada, a toga u novom ustroju nema. Nema Opatije bajne, s jedinstvenim Lungomare, raskošnim parkovima, vilama nekad uklopljenim u prirodni okoliš, grada kulture, zaključila je Slani.

Previous articleRadnička fronta objasnila zašto je protiv Švedske i Finske u NATO-u
Next articleJakobušić: Koliko god da smo dali Livaji, malo je. On je naš Mišo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here