Home Vijesti Kolege podržale profesora s kroatistike optuženog za maltretiranje studenata

Kolege podržale profesora s kroatistike optuženog za maltretiranje studenata

299
2

Prošli tjedan Novi list objavio je članak u kojem nekolicina studenata kroatistike optužuju profesora tog fakulteta za neprimjereno ponašanje prema studentima. “Profesor Sorel vrijeđa studente po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, za vrijeme predavanja omalovažava druge nastavnike s Odsjeka za kroatistiku, profesor na ispitivanje u okviru kolokvija dovodi svoju djecu, koja ometaju tijek ispitivanja, ali i nepoznatu žensku osobu te se njih dvoje hihoću navodno glupim odgovorima studenata”, stoji, između ostalog, u izjavi studenata. Studenti su se žalili dekanici Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestri i rektorici Sveučilišta u Rijeci Snježani Prijić Samaržiji no razočarani njihovim odgovorima odlučili su se obratiti medijima.

“Dekanice, vi ste rekli da već znate za neke od tih stvari i da se gotovo svaka generacija žali na profesora. Svašta ste rekli pa zaključili da ne znate što učiniti jer nema mehanizama za bilo kakav postupak. Rekli ste da možete pozvati profesora na razgovor, ali se bojite kako bi se time još više naštetilo studentima. Profesor bi se vjerojatno osvećivao (kao da je to najnormalnija stvar na svijetu!). Studenti su pitali postoji li mogućnost zamjene profesora na ispitu, a odgovor je bio da bi u tom slučaju on mogao tužiti Fakultet za uskraćivanje prava na rad. Zaključili ste kako bi najbolje bilo pustiti da prođu kolokviji i ispiti jer možda profesor ovaj put ipak neće praviti probleme. Uostalom, i prethodne su generacije imale iste probleme, ali su na kraju svi više-manje položili ispit, pa će tako i oni. Slijedeći pravila, studenti su se obratili vama, gospođo rektorice (tada ste obavljali dužnost prorektorice). I vi ste im objasnili kako nedostaje mehanizama što se tiče nastavnikova rada”, obratili su se studenti javno dekanici u otvorenom pismu u Novom listu.

Studenti su naveli da profesor ima običaj vrijeđati i studente i kolege s odsjeka. “Ako se student slučajno ne slaže s profesorom, on krene etiketirati, pa i vrijeđati. Cinično, zajedljivo i podrugljivo provocira na nacionalnoj i vjerskoj osnovi pri čemu ne vrijeđa samo svjetonazorske osjećaje, već i inteligenciju. Doduše, na predavanju nešto blaže, a na konzultacijama oštro. Jednog je studenta nazvao desničarskim dupeliscem, jednu studenticu glupačom. Drugu je studenticu ismijavao jer je sa sela.”

Na Facebooku grupa podrške prozvanom profesoru

U međuvremenu je nekolicina bliskih suradnika profesora Sorela na Facebooku otvorila grupu podrške. Među kreatorima grupe su tako ugledna profesorica Marina Biti, inače aktivna i u politici kao članica ORAH-a, HNS-a, HSS-a i Nezavisne liste Hrvoja Burića te Aljoša Pužar, cijenjeni kulturolog i pisac. Na toj grupi oni objavljuju poruke podrške prozvanom profesoru, kako kolega tako i bivših i sadašnjih studenata.

Na svom profilu na Facebooku profesorica Biti napisala je, a zatim podijelila na grupi, izmedju ostalog: “Sanjin Sorel sasvim sigurno nije svetac, i sasvim je moguće da je izrekao i tu rečenicu o ‘dupeliscima’. Voljela bih da je Sanjin Sorel koji, kako rekoh, sasvim sigurno nije svetac, ujedno i najveći problem sveučilišnog sustava. Sudeći po dobivenoj naslovnici i broju stranica koji mu je posvetio Novi list, čovjek bi mogao zaključiti da vjerojatno jest. Jer nisam primijetila da je Novi list ikada poklonio ni izbliza toliko prostora problemu krize znanja, diplomiranih stručnjaka kojima nedostaju elementarne kompetencije ili sl…(…)”, a Aljoša Pužar je na svom Facebook profilu insinuirao da je otvoreno pismo studenata dio režirane predstave u maniri notorne Željke Markić te je kao dokaz stavio fotografiju Željke Markić prilikom nekog gostovanja na riječkom Filozofskom fakultetu.

Sanjina Sorela podržala je i jedna od naših najvećih književnica Daša Drndić, koja je radila kao profesorica na Odsjeku za anglistiku, nazivajući studente koji su se javnosti obratili za pomoć nakon što institucionalno nisu uspjeli riješiti problem “ameboidnim figurama” koje “ništa bolje ni ne zaslužuju”.

Daša Drndić:
“U stvari i da Sanjin nije rekao to što mu neke ameboidne figure imputiraju da je rekao, možda ne bi bilo zgorega da je baš to i rekao – takvi bolje ne zaslužuju. A da na filozofskom ima desničarenja – IMA. Da ima šupljoglavih – ima. (…)”

Marina Biti:
“Sanjin Sorel sasvim sigurno nije svetac, i sasvim je moguće da je izrekao i tu rečenicu o ‘dupeliscima’. Voljela bih da je Sanjin Sorel koji, kako rekoh, sasvim sigurno nije svetac, ujedno i najveći problem sveučilišnog sustava.”

Ako se pokaže da su žalbe studenata osnovane to će značiti da je riječki profesor prekršio Zakon o suzbijanju diskriminacije koji uredjuje zaštitu od diskriminacije po pitanju spola, roda, vjerskoga uvjerenja ili izražavanja (čl 1, st. 2). Prema tom zakonu, uznemiravanje je svako neželjeno ponašanje koje za cilj ima ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe, a koje uzrokuje strah i ponižavajuće ili uvredljivo okruženje (čl. 3, st. 1). Diskriminacija je u svim pojavnim oblicima zabranjena (čl. 9, st. 1) te se Zakon primjenjuje na postupanje svih pravnih osoba s javnim ovlastima, te na postupanje pravnih i fizičkih osoba, osobito u području obrazovanju, znanosti i sporta (čl. 8 ). (sp)

Brojni Riječani imali su ovih dana svoje viđenje skandala s Odsjeka za kroatistiku:

 

Previous articleU Rijeku stiže Greenpeaceov brod Rainbow Warrior
Next articleGradsko vijeće od Obersnela preuzima ovlast sufinanciranja privatnih vrtića

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here