Home Food & Travel Koliko je zdravo jesti bez soli?

Koliko je zdravo jesti bez soli?

466
0
pexels photo 2320244

Konzumacija previše soli nije dobra za vas. No može li jesti sve bez soli doista biti rješenje ili riskirate da nanesete štetu vašem zdravlju? Evo što trebate znati

Ograničiti količinu je svakako dobra stvar, ali je li jesti bez soli doista dobro za naše zdravlje? Znamo da je velika konzumacija soli u svakodnevnoj prehrani jedan od glavnih uzroka smrti. Naime, često se konzumiraju velike količine, a da toga nismo ni svjesni. Primjerice pretjerujući u dnevnim jelovnicima s namirnicama koje su njima posebno bogate. Ne samo suhomesnati proizvodi, narezak, zreli sirevi, već i konzervirana jela i prerađevine; pa čak i slatkiši. Prema procjenama WHO-a, konzumiramo dvostruko više od preporučene količine po osobi, što je manje od 5 g dnevno, a to je manje od čajne žličice. Ali je li jesti potpuno bez soli stvarno zdravo za vas? 

Što je sol i čemu služi?

Sol je izvor natrija, dragocjenog elektrolita za funkcioniranje organizma. Ova hranjiva tvar sudjeluje, na primjer, u prijenosu živčanih impulsa i u ravnoteži tekućine. Prirodno se nalazi u nekim namirnicama koje stavljamo na stol, uključujući mahunarke, meso, ribu i u obilnim količinama u konzerviranoj, smrznutoj i prerađenoj hrani u koju se često dodaje ne samo da bi se poboljšalo njihovo očuvanje, nego i njihov okus».

Prednosti i rizici prehrane bez soli

Prevelika količina soli u svakodnevnoj prehrani štetna je za zdravlje, no prema nekim istraživanjima čak i njezina minimalna konzumacija povezana je s nastankom poremećaja. «Pridržavanje dijete s vrlo malo natrija bez posebnih zdravstvenih potreba povezano je s većim rizikom od inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 i viših razina kolesterola i triglicerida». Potvrda dolazi i od tima stručnjaka sa Sveučilišta McMaster u Ontariju (Kanada) i Instituta za istraživanje zdravlja stanovništva i Hamilton Health Sciences. Prema istraživačima, vrlo niska konzumacija natrija povezana je s povećanjem nekih hormona koji povećavaju rizik od smrti i kardiovaskularni rizik.

Koliko je zdravo?

«Kako biste konzumirali sol u umjerenim količinama, a da je stoga potpuno ne izbacite ili riskirate da je konzumirate previše, prije svega možete smanjiti konzumaciju prerađene hrane. Ona sadrži najviše soli i često zajedno s dodatnim dozama šećera i masti,štete našem zdravlju. Treba konzumirati hranu bogatu kalijem, mineralom koji pomaže eliminirati višak natrija, uključujući povrće i voće, stupove zdrave prehrane, u svakom obroku u danu.

Unos velikih količina soli u kombinaciji s nedovoljnim unosom kalija pridonosi povećanju rizika od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti. Prisutnost velikih količina natrija također smanjuje asimilaciju kalcija u kostima i povećava rizik od osteoporoze.Konačno, povećava zadržavanje vode. Višak natrija ostaje zarobljen u stanicama i tkivima, pogodujući pojavi stagnacije i oteklina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here