Home Vijesti Koliko plaćamo administraciju u gradu i prstenu: Najštedljiviji Rijeka i Bakar, najrastrošniji...

Koliko plaćamo administraciju u gradu i prstenu: Najštedljiviji Rijeka i Bakar, najrastrošniji u Viškovu!

974
0

Proteklih mjeseci ponovno se aktualizirala tema administrativnog ustroja Hrvatske koja je od 1993. podijeljena na 556 gradova i općina. Jedan od najvećih žrtava takvog preustroja bila je bivša općina Rijeka koja je tada podijeljena u 9 jedinica lokalne samouprave.

Jedan od glavnih argumenata protiv usitnjavanja administrativnog ustroja je u bujanju administracije, odjela, pročelnika, načelnika i njihovih zamjenika. Zanimalo nas je koliko se troši na administraciju u općinama i gradovima bivše općine Rijeka te smo postavili pitanje ukupnog broja zaposlenih i troška na plaće administracije u odnosu na ukupni proračun. Za Grad Rijeku smo koristili nedavne službene podatke koje je dobio gradski vijećnik Zvonimir Peranić. Odgovore su poslale sve jedinice lokalne samouprave osim Bakra i Kraljevice.

Sukladno Zakonu, masa sredstava za plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ne smije iznositi više od 20% prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u prethodnoj godini. Izuzmemo li zaposlenike u vrtićima i plaće Javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke, koje nismo uključivali u troškove administracije, sve jedinice lokalne samouprave su daleko ispod maksimalnog propisanog iznosa. Ipak, postoje velike razlike od jednog do drugog grada ili općine što govori u prilog tome da se sustav može organizirati manje ili više racionalno.

Iako je broj zaposlenih u gradu Rijeci značajno narastao u posljednjih 20 godina, udio plaća u ukupnom proračunu i dalje je među najmanjima u usporedbi s drugim općinama i gradovima. Od novih ovlasti u tom razdoblju Grad je preuzeo izdavanje građevinskih dozvola i Javnu vatrogasnu postrojbu. U ovogodišnjem proračunu je na plaće 520 zaposlenika predviđeno izdvojiti 65,3 milijuna kuna što je ukupno 4,96 posto u odnosu na ukupni proračun.

Od svih jedinica lokalne samouprave ex općine Rijeka po pitanju udjela plaća u ukupnom proračunu najbolje stoji Bakar sa ukupnim troškom 4,1 milijun kuna ili 4,47 posto. U prilog ovakvim brojkama išla je i činjenica da je bakarski gradonačelnik bio saborski zastupnik pa je plaću primao od državnog, a ne gradskog proračuna.

Među boljim primjerima je i općina Kostrena, najbogatija općina zbog činjenice da preko 40 posto prihoda ostvaruje temeljem komunalne naknade koju naplaćuje postrojenjima INA-e. U općini Kostrena ima 19 zaposlenih, ukupan trošak plaća je 4 milijuna kuna ili 5,33 posto ukupnog proračuna.

Uvjerljivo najgori primjer je Viškovo koji prema usvojenom proračunu čak 7,3 milijuna kuna ili 10,22 posto proračuna troši na plaće administracije. Doduše, iz općine Viškovo su nam poslali nešto manju brojku od 6,3 milijuna kuna uz tvrdnju da je 7,3 milijuna planirani iznos sukladno sistematizaciji koja se i ne mora dogoditi. Ali čak i manjim brojkama, ova općina je rekorder u odnosu na okruženje kada je u pitanju izdvajanje na općinsku administraciju.

Poseban slučaj je općina Jelenje koja ne stoji loše ukoliko se gleda ovogodišnji proračun po kojem bi 1,8 milijuna kuna išlo na plaće što je 5,38 posto ukupnog proračuna. Međutim, problem je u tome što se ukupni prihodi općine kreću na razni 19 milijuna kuna, a čak 13,7 milijuna kuna ili oko 42 posto proračuna je kredit podignut za izgradnju osnovne škole i modernizaciju javne rasvjete. Iz toga razloga, ukupni udio plaća u tablici prikazujemo u dvije brojke, s kreditom i bez kredita. Ovdje treba napomenuti da i neke druge općine i gradovi imaju ozbiljna kreditna zaduženja tijekom 2020. godine ali ni blizu postocima u odnosu na cijeli proračun kakvi se odnose na Jelenje. Iz općine Jelenje su nas obavijestili da su rebalansom proračuna troškovi za zaposlene već smanjeni za oko 200.000 kuna pa se oni ne kreću na razini od 1,8 mil kuna (kao u tablici) nego oko 1,6 milijuna kuna. Rebalansi proračuna vjerojatno očekuju i sve ostale općine i gradove s obzirom na očekivano smanjenje prihoda što bi moglo rezultirati smanjenjem rashoda za plaće.

Negdje između Bakra i Rijeke s jedne strane i Viškova i Jelenja s druge nalaze se svi ostali. Grad Kastav ima 25 zaposlenih osoba i izdvaja na plaće administracije 7,43 posto u odnosu na ukupni proračun, Omišalj 16 zaposlenih i udio 7,14 posto na plaće. Slijedi Kraljevica iz koje nam nisu poslali podatke ali sukladno objavljenom proračunu, izdvajaju 6,39 posto na plaće. Nešto bolje stoji Klana u kojoj 6 zaposlenika troši 6,36 posto proračuna. Među boljima je općina Čavle s 15 zaposlenika i 5,46 posto izdvajanja na administraciju u odnosu na ukupni proračun.

Kriza u koju je Hrvatska ušla, sigurno će utjecati na značajno smanjenje proračuna jedinica lokalne samouprave iduće godine. Ne bude li taj trend pratio i rezanje troškova plaća ili broja zaposlenika, udio troškova administracije u ukupnim proračunima mogli bi 2021. značajno porasti u odnosu na ovogodišnje brojke.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here