Home Mozaik Koliko stuba morate preći svaki dan da biste smanjili rizik od srčanog...

Koliko stuba morate preći svaki dan da biste smanjili rizik od srčanog udara

204
0
pexels lachlan ross 6510349

Novi istraživač je otkrio optimalan broj stuba za penjanje (i spuštanje) svakog dana kako biste ostali u formi i smanjili rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti

Hodanje, manje ili više intenzivno, pozitivno utječe na naše opće, ali i psihičko zdravlje. To pokazuju brojna istraživanja koja sugeriraju kako čak i obična svakodnevna šetnja može smanjiti rizik od srčanog udara. To uključuje kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i razne tumore. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da ljudi u dobi od 18 do 64 godine svakog tjedna rade 150-300 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta. U drugom slučaju mogu raditi 75-150 minuta tjelesne aktivnosti jakog intenziteta.

Ali ne preporučuje određeni broj koraka dnevno kako bi poboljšali svoje zdravlje i produžili životni vijek. Istraživanja su pokazala da 7500 koraka dnevno smanjuje rizik od smrtnosti kod žena u dobi od ≥62 godine. Kod muškaraca u dobi od ≥40 godina rizik smanjuje s otprilike 8000-12000 koraka dnevno. Druga nedavna studija, međutim, otkrila je da 7000 koraka dnevno smanjuje rizik od prerane smrti za 50 do 70%.

Stube kao saveznik za zdravlje srca

Novo istraživanje, koje je proveo međunarodni tim predvođen Sveučilištem Tulane u New Orleansu (SAD), sugerira da stube također mogu biti važan saveznik za zdravlje srca. Jednostavno i ekonomično rješenje koje možete uključiti u svoju dnevnu rutinu kako biste ostali u formi i zdravi. Istraživači su otkrili da penjanje uz više od 5 sredova stepenica svakog dana (oko 50 stepenica) smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, poput moždanog udara i koronarne bolesti srca. To su inače među vodećim uzrocima smrti u svijetu, za 20%. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Atherosclerosis.

Studija

Istraživači, predvođeni dr. Lu Qi, profesorom epidemiologije na Sveučilištu Tulane, su prikupili sociodemografske podatke o načinu života i navici penjanja i spuštanja stepenicama iz Biobanke Ujedinjenog Kraljevstva. Podatci se odnose na 450 tisuća odraslih ispitanika. Povezao ih sa sudionicima sklonima razvoju kardiovaskularnih bolesti (ASCVD), uključujući ishemijski moždani udar, koronarnu bolest srca i druge. Sve to na temelju obiteljske povijesti bolesti, utvrđenih čimbenika rizika i genetskih čimbenika. U razdoblju praćenja (12 i pol godina) dogodilo se približno 40.000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti, od čega 30.718 koronarne bolesti i 10.521 moždanih udara.

50 koraka dnevno smanjuje rizik od srčanog udara

Iz analize podataka proizlazi da su oni koji su svakog dana prolazili između pet i deset redova stepenica (otprilike 50 stepenica) imali 20% manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji se njima nisu penjali. Rizik se smanjivao proporcionalno broju stepenica prijeđenih svaki dan. Istraživači su također primijetili da su oni koji su se prestali penjati stepenicama u drugom dijelu studije imali 32% veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

“Kratki redovi stepenicama u kratkom vremenskom razdoblju su način za poboljšanja kardiorespiratorne kondicije i lipidnog profila. To vrijedi posebno među onima koji ne mogu postići trenutne preporuke za fizičku aktivnost“, rekao je dr. Qi.

“Ova otkrića naglašavaju potencijalne prednosti penjanja stepenicama kao primarne preventivne mjere za ASCVD u općoj populaciji.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here