Home Vijesti Komadina i Obersnel Dan državnosti proslavili u Beču

Komadina i Obersnel Dan državnosti proslavili u Beču

1989
0
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji i Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, OSCE i međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Beču, a uz partnerstvo Primorsko-goranske županije te gradova Rijeke i Opatije, u bečkom Kursalonu održana je svečana proslava Dana državnosti Republike Hrvatske.
Obilježavanje Dana državnosti u Beču Svoje gospodarske potencijale te povijesne, kulturne i prirodne osobitosti Bečanima, članovima diplomatskog kora, pripadnicima hrvatske zajednice u glavnom austrijskome gradu, kao i drugim uglednicima iz bečkog javnog života, predstavili su Primorsko-goranska županija, Rijeka, grad-kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020 i Opatija, grad koji godinama čuva neraskidive veze s Bečom.

U ime domaćina uzvanike su pozdravili Gordan Bakota, veleposlanik RH u Austriji i Dubravka Šimonović, stalna predstavnica i veleposlanica RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

“Naša se županija prostire na području koje obuhvaća i brdoviti Gorski kotar, i Primorje i otoke i more. Raznolikosti krajolika pružaju ne samo ugodu oku i svim čulima, nego i brojne mogućnosti za razvoj poljoprivrede, šumarstva, turizma…Ponosni smo na naše vrijedne ljude koji koriste potencijale našega kraja i nastoje od njega napraviti priču zanimljivu svim našim gostima, i turistima i investitorima,” izjavio je župan Zlatko Komadina uz poziv svima da svakako posjete Primorsko-goransku županiju/Kvarner koja je uz turističke potencijale po kojoj je prepoznatljiva, kao regija koja ima status prijateljske regije za investitore, otvorena za gospodarsku suradnju.

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske u Beču bila je prilika da gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel pozove na podršku kandidaturi Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. „Rijeka je važna točka na Mediteranskom transportnom koridoru, a također je važna spona u povezivanju Baltika i Jadran te Jonske regije. Sve to i sve važno što imamo i što jesmo ukomponirali smo u projekt kojim se kandidiramo za tu prestižnu ulogu Europske prijestolnice kulture. Rijeka različitosti – to smo baš mi, grad u kojemu su različitosti utkane u svakodnevnicu, a predstavljaju nam pravo bogatstvo,” zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je kako povezanost Beča i Austrije s Opatijom ne prestaje: “Opatija je grad s dugom turističkom tradicijom – preko 170. godina, upravo zahvaljujući Gradu Beču. Turistička smo destinacija s puno hotela, vila, parkova i našom poznatom 12 km dugom obalnom šetnicom. U čast Grada Beča, nazvali smo je Obalna šetnica Franje Josipa II. Opatija se intenzivno uređuje i obnavlja, jer želimo da uvijek bude privlačna našim gostim, a dobro je poznato da su zahvaljujući dugogodišnjim dobrim vezama s Austrijom, upravo Austrijanci naši najvjerniji gosti,” rekao je gradonačelnik Dujmić.

Nakon svečanog dijela proslave, u kojem su nastupili poznati hrvatski glazbenik Marko Tolja uz pratnju Zorana Majstorovića na gitari te operna pjevačica Marija Vidović i pijanist Venčeslav Križ, u velikoj dvorani Kursalona organiziran je izložbeno-informativni prostor u kojem su se posjetitelji imali priliku upoznati s turističkom ponudom kroz informacije predstavnika Turističke zajednice Kvarnera i turističkih zajednica gradova Rijeke i Opatije s naglaskom na predstavljanje EU projekta “Mala barka” čija je svrha turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine Sjevernog Jadrana kroz stvaranje novih turističkih proizvoda. Posjetitelji su mogli doznati više o Lučkoj upravi Rijeka, Centru za poljoprivredu Primorsko-goranske županije, Klasteru zdravstvenog turizma Primorsko-goranske županije, studiju zdravstvenog turizma Fakultetu turističkog i hotelskog menadžmenta u Iki, ali i upoznati se s potencijalima Sveučilišta u Rijeci i novostima na ovogodišnjem Invest forumu koji zajednički, krajem listopada, organiziraju upravo Primorsko-goranska županija te Gradovi Rijeka i Opatija. Druženje u Kursalonu bila je prilika i za prezentaciju gastronomske ponude Kvarnera.

Župan Zlatko Komadina, te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić danas su bili na prijemu što ga je gradonačelnik Beča dr. Michael Häupl u prijepodnevnim satima upriličio u bečkoj Gradskoj vijećnici, Rathausplatz 1. Na prijemu je također bila nazočna i zamjenica bečkog gradonačelnika Renate Brauner.(rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here