Home Vijesti Komadina: Mislili smo ići bez rebalansa, ali su nastali minusi zbog države

Komadina: Mislili smo ići bez rebalansa, ali su nastali minusi zbog države

183
0

Župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, danas je najavio drugu proračunsku prilagodbu ove godine, nužnu radi osiguranja dodatnih sredstava za povećane operativne troškove u zdravstvu, socijalnim uslugama i obrazovanju.

“Početno smo planirali izbjeći prilagodbu proračuna ove godine, ali rad naših institucija, poput Zdravstvenog centra i domova za starije, suočavao bi se s ozbiljnim izazovima, što bi moglo utjecati na hitne medicinske usluge. Deficiti su se pojavili zbog nedovoljnog dodjeljivanja sredstava decentralizacije od strane države za naše institucije”, izjavio je Komadina tijekom konferencije za novinare.

Iako je država povećala materijalne pogodnosti za zaposlenike, nije proporcionalno povećala financiranje decentralizacije ili sporazume s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). “Naši rashodi rastu dok naši prihodi stagniraju, stoga je potrebna ova prilagodba proračuna”, objasnio je Komadina.

Apelirao je na državu da ne pokriva svoj vlastiti deficit na račun gradova, općina i županija, jer to otežava dostupnost sredstava za daljnje investicije i razvoj. Načelnik financija, Krešimir Parat, izvijestio je da je ostvareno 40% planiranih rashoda i 44% planiranih prihoda za ovu godinu u prvoj polovici godine.

Dodatnih milijun eura za zdravstvo, socijalne usluge i obrazovanje osigurat će se putem povećanja poreznih prihoda. Možda će biti potrebno ukupno dva milijuna eura, pri čemu će se dodatni iznos osigurati iz ušteda u proračunu i redistribucijom planiranih prihoda.

Načelnica za prostorno uređenje, Koraljka Vahtar Jurković, izvijestila je da je prijedlog za treće izmjene i dopune prostornog plana Županije odobren.

Prijedlog uključuje promjene uvjeta za planiranje vjetroelektrana, s ciljem poboljšanja uvjeta i poticanja korištenja obnovljivih izvora energije. Više neće biti ograničenja za snagu vjetroelektrana ili pojedinačnih agregata.

Označene lokacije ostaju nepromijenjene, s dvije na području Bakra, dvije na području Novog Vinodolskog i jednom u Gorskom kotaru. Lokacija za golf teren u Jelenju uklonjena je iz prostornog plana na zahtjev lokalnih vlasti i Hrvatskih voda.

Previous articleDopušta svom suprugu da spava s drugim ženama, ali samo uz uvjet na koji vi vjerojatno ipak ne biste pristale
Next articleJoš jedna žena se otrovala nakon što je pojela lubenicu: ‘Povraćala je bez prestanka…‘

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here