Home Vijesti Komadina opet branio kriminalce: Sabo je osuđen za nešto što nije napravio!

Komadina opet branio kriminalce: Sabo je osuđen za nešto što nije napravio!

1733
0
Piše: Boris Bradarić

komadina-otvoreno-hrt1U sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HTV-u glavna je tema bila etika u politici. U emisiji su gostovali Zlatko Komadina, Gordan Jandroković, Žarko Puhovski i Andro Vlahušić.

Jandroković se osvrnuo na aktualne medijske napise i komentare iz vrha Milanovićeve koalicije o potencijalnoj ostavci ministrice kulture Andree Zlatar Violić.

“S obzirom na težinu čina i dostupnim podacima kojima se raspolaže, radi se o dosta ozbiljnom prekršaju. Čini mi se da bi ministrica trebala odstupiti. Međutim, svjedočimo i različitim kriterijima po kojima se sudilo zastupnicima i ministrima od strane vladajuće koalicije. Ne mogu reći s apsolutnom sigurnošću da će se to dogoditi. Ako uzmemo civilizacijske i europske standarde, trebala bi odstupiti.

Prema informacijama koje imam, ovo me podsjeća na slučaj jednog veleposlanika koji je posuđivao državna sredstva, a kasnije ih je i vratio. On je proglašen kriminalcem, dobio je godinu dana zatvora, a danas se nažalost takve stvari i dalje događaju, i to na ministarskoj razini. I javnosti i mediji trebaju to osuditi”, smatra Jandroković.

SDP-ov Zlatko Komadima složio se s Jandrokovićem kako bi ministrica Violić trebala odstupiti.

Komadina: Ministrica mi je draga, ali treba odstupiti

“Mislim da bi trebala odstupiti, moram to reći, unatoč tome što se radi o meni dragoj ministrici. Tu treba i još nekoliko ljudi otići iz Ministarstva, to se ne može dogoditi ako imate uredno vođene financije. Nije mi jasno kako je uopće došla u tu situaciju.

A što se tiče uvodnog priloga o korupciji, moralu i etici, mislim da u tome kontekstu u njemu nije mjesto Milanoviću. Nisam najbolji prijatelj s njime, ali nije procesuiran. Ako razgovaramo o etici, onda može tamo, ako govorimo o Remetincu, onda je to nešto drugo”, kazao je Komadina.

Puhovski je kazao kako njega nije zasmetalo uvrštavanje Milanovića u uvodni prilog emisije.

“Mene nije zasmetao Milanović u prilogu. Ne znam ni za tračeve koji bi Milanovića povezivale s korupcijom. On nije pristojan, komunikativan… To nije legitimno za predsjednika Vlade, ja mogu privatno biti čovjek koji sjedi kući i mrzi svijet, ali ne i predsjednik Vlade koji pametuje i svađa se. Ipak, to nisu kaznene stvari, nego stvari estetičke prirode. Meni je čudo kako je ijedan dan mogao biti diplomat, ako ikoga znam tko nije talentiran, to je on.

Nije na nama da o ostavci raspravljamo, ostavka je privatna odluka. Mi raspravljamo ovdje o smjenjivanju ako ne da ostavku. Ona je moja bivša nadarena studentica, ali nije bila i još uvijek nije dobra ministrica. Pitanje je sada hoće li je Vlada smijeniti ako ona sama ne da ostavku”, zaključuje Puhovski.

“Zastali smo u razvoju demokratskih standarda. Najjače razdoblje po tom pitanju bilo je 2010./2011., u vrijeme završetka pregovora s EU, pravna država tada je profunkcionirala. Tada je javnost bila puno osjetljivija u smislu sankcioniranja tih prekršaja, a danas se ništa ne događa.

Jakovina, Varga, Violić. Zato su vjerojatno građani nezadovoljni, jer nema sankcija.

Komadina je na Jandrokovićevo nabrajanje koalicijskih ministara odgovorio podsjećajući HDZ-ovog zastupnika na prvostupanjsku presudu njegovoj stranci.

“U javnom poslu se ne smijete dovesti u takvu situaciju, gubite vjerodostojnost i vjeru građana u javne poslove. Vi formalno pripadate stranci koja pripada stranci koja je prvostupanjski osuđena kao kriminalna organizacija. Do sada ste ipak vi rekorderi, jedini ste imali premijera i stranku kojoj se dogodilo to što se dogodilo.

2010./2011. je vrijeme kada je na čelu HDZ-a bila Kosor, a i njoj ste se zahvalili”, smatra Komadina. U nastavku je komentirao i različite presude različitih članova SDP-a i HNS-a.

Komadina: Sabo je prekršio zakone, ali nije kriminalac

“Ja Sabu znam godinama, zabrljao je neke stvari, ali ne mogu reći da je kriminalac jer nije stvorio sebi materijalnu korist. On je prekršio zakone ali nije kriminalac. On je osuđen za nešto što nije napravio, za mito koje nije dao.

Tamo piše trgovanje utjecajem, znate kako se sastavljaju postizborne Vlade, tako da se trguje. Nude se ministarstva i javna poduzeća da bi se zatvorila većina u Saboru. To rade u Francuskoj, Velikoj Britaniji, pa i u Hrvatskoj”, kazao je Komadina.

Jandroković je predbacio Komadini što relativizira sudske presude.(index.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here