Home Vijesti Komadina optimist nakon sastanka s Plenkovićem, trećemajci stigli na Markov trg

Komadina optimist nakon sastanka s Plenkovićem, trećemajci stigli na Markov trg

1146
0
foto: roland sušanj

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina održao je u ponedjeljak ujutro, uoči najavljenog prosvjeda radnika brodogradilišta 3. maj i Uljanik, sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem nakon kojega je izjavio da je optimist te da je stekao dojam da bi radnici plaće za srpanj trebali dobiti uskoro.

“Ja sam optimist, radi se na održivom i zakonitom rješenju, te sam stekao dojam da će plaće za srpanj biti uskoro”, rekao je Komadina nakon sastanka s premijerom i ministrom Darkom Horvatom.

U rješavanju problema Uljanika očekuje aktivnu ulogu Vlade jer je ona, kaže, ta koja ima instrumente, financijske i pravne.

“To su iznosi kojima ne može djelovati nijedna lokalna samouprava, a niti netko treći. Vlada mora potegnuti neke mjere”, kazao je dodavši kako je dugoročno rješenje među ostalim i prihvaćanje plana restrukturiranja.

Upitan misli li da Vlada čini dovoljno po pitanju Uljanika, rekao je da vjeruje da ljudi rade svoj posao. “Žao mi je da se izgubilo dragocjeno vrijeme, trebalo je prije još krenuti, znajući podatke koji su u bilanci Uljanika”, poručio je.

Komentirao je i informacije da bi se problem riješio putem komercijalnih banaka. “Postoje depoziti u određenim bankama u Hrvatskoj, naravno da bi se HBOR u to mogao uključiti. Rješenja određenih ima, samo je pitanje kolaterala. O tome ću danas u bankama nešto razgovarati i ja osobno”, rekao je.

Istaknuo je i da je odgovornost svakako na upravi brodogradilišta koja ih je dovela do ove situacije.

“Ja sam optimist, jednostavno ne mogu vjerovati da ćemo ugasiti jednu tradicionalnu industriju kao što je brodogradnja i tradiciju Hrvatske”, izjavio je Komadina po dolasku u Zagreb.

“Danas mi nije mjesto u Rijeci, nego ovdje u Zagrebu gdje će biti prosvjed. Mora se naći rješenje”, rekao je, pak, Komadina uoči toga sastanka.

Na opasku kako Vlada mora čekati odluku Europske komisije, rekao je: “Postoje svugdje u svijetu intervencije države, brodogradnja je strateška grana naše industrije.”

foto: roland sušanj

Trećemajci stigli u Zagreb

Prvi radnici pristigli su u Zagreb, naime, njih pedesetak pristiglo je na Trg bana Jelačića s kojega će kada se svi skupe krenuti na Markov trg. Jutros se kod autobusa koji su kretali iz riječkog brodogradilišta za Markov trg pojavio i direktor Maksimilian Percan, sa željom da se ukrca. Kako doznaje Novi list, direktor Percan koji je potraživanja riječkog brodogradilišta prema Uljaniku ‘dotjerao’ do 523 milijuna kuna, službenim se ‘audijem’ ipak samoinicijativno uputio u Zagreb.

foto: vedran sabljak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here