Home Kolumne KOMENTAR: Zavjet šutnje uništio je 3.maj!

KOMENTAR: Zavjet šutnje uništio je 3.maj!

1630
0
Riječka 300 tonska KRUPPOVA dizalica najveća je brodograđevna dizalica u Hrvatskoj ! Danas predstavlja i vizualni simbol riječke brodograđevne industrije i grada Rijeke Preuzeto sa: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/upoznaj-rijeku/rjecnik-brodogradilista-3-maj
Piše: Boris Bradarić

Prije točno pet godina, Linić i Čačić završili su odabir strateških partnera za privatizaciju škverova. Za najproblematičniji od svih njih, Brodosplit, odabrali su gospodina Debeljaka, vlasnika DIV grupe. Najviše novca u dosadašnjih pet sanacijskih ciklusa i potpora ušlo je u Brodosplit, kojem je država isplatila ukupno 11,6 milijardi kuna. Kao autsajdera u brodograđevnom businessu nitko ga nije uzimao za ozbiljno. Usudio bih se reći da su krugovi bliski vodećim stranka SDP-HDZ, i njihovi privjesci, priželjkivali njegov neuspjeh i zatvaranje ovog brodogradilišta. Dok su s državnim garancijama pumpali Uljanik, Brodosplit su zaobilazili u velikom krugu pa ga citiram: ‘država je prema nama bila maćehinski nastrojena, nije nam vjerovala i odbijala nas dok je Uljaniku davala milijarde za gubitaške poslove’. Odmah na početku restrukturiranja počela je hajka na gospodina Debeljaka uključujući tu i medijski linč lijevo orjentiranih novina i novinara, ali na to ću se vratiti malo poslije u ovoj kolumni.

Kako je Uljanik kupio 3.maj?

Za razliku od Brodosplita, Linić i Čačić napravili su konstrukciju po kojoj će prvo privatizirati Uljanik a onda će taj Uljanik kupiti 3.maj. Privatizacija Uljanika je osmišljena kroz kroz radničko dioničarstvo (ESOP) i dokapitalizaciju. Minimalni prag za provedbu ESOP-a je 39 posto temeljnog kapitala Uljanika, a poslije toga krenut će se u dokapitalizaciju. U dokapitalizaciji dionice će se ponuditi institucionalnim investitorima, tj mirovinskim fondovima, brodarskim kompanijama i fondovima za gospodarsku suranju. Takav model privatizacije je u skladu sa sporazumom s EU, pa u Bruxellesu na to neće imati primjedbi, ako većinski vlasnik nije država. Danas, najveći vlasnici Uljanika, prema službenim podacima, pojedinačni su mali dioničari, većinom radnici, koji drže gotovo 47% , slijedi CO sa 14,5 %, CERP i HPB po 7% itd. Ne miriše li vam to na početnu pretvorbu i privatizaciju 90-tih godina? Sve lijepo na papiru ali uzimajući u obzir nove vlasnike, staro rukovodstvo i dosadašnji način poslovanja, ta finacijska bomba je bila samo pomaknuta nekoliko godina unaprijed.

8,5 milijardi kuna koliko je stajala sanacija 3.maja nikad nije dobila niti jedan sudski epilog u izvlačenju novaca iz ovog škvera? Mijenjali su se direktori i rukovodstva svih ovih godina, nicale su kuće i apartmani po cijeloj PGŽ, ali niti jedan trećemajac nije prstom upirao na svoje kolege koji sigurno sve to nisu mogli napraviti od svoje plaće. Neki su doma odnosili farbu ili elektrode, a nekima su najvjerovatnije sjedale provizije na račune u talijanskim bankama. Dok god je država poslušno sanirala gubitke vladao je zavjet šutnje u Dolini Gladi. Danas sam svjedok da se opet anonimno, preko drugih ljudi, stavljaju srcedrapajuće obavijesti na FB. Djeca nose majice ‘zašto moj tata ne prima plaću’ i još puno toga što nema veza sa zdravom pameću. Politika nikad nije digla ruke od ova dva škvera. Bez obzira koja je politička opcija je bila na vlasti (HDZ-SDP-IDS) škver je uvijek bio leglo za političke kadrove, i najvjerovatnije najbolje mjesto za bogaćenje odabranih, a o tome se uvijek šutilo.

Debeljakov ‘clean start’

I sada se vratimo na gospodina Debeljaka i njegovu priču o restrukturiranju. Debeljak je krenuo sa metodom odabira koja se zove 360 stupnjeva. To je clean start gdje se svi radnici i rukovodioci otpuštaju uz otpremninu, a onda se ponovnom selekcijom uzimaju oni najbolji, najodgovorniji i najpošteniji. U anonimnoj anketi radnici, njih 67%, su sami pristali na ovakav način spašavanja brodogradilišta kako bi se odvojilo žito od kukolja. Sektor nabave i cost estimate odjel su prošli detaljno čišćenje, a na odlučujuća mjesta su došli njegovi rukovodioci iz DIV-a. Rukovodeći kadrovi u proizvodnji su isto tako skenirani, a oni najbolji i najodgovorniji su se vratili na posao. U procesu clean starta počeli su hajke i medijski linč u kojem je sudjelovao i jednim dijelom Novi list.

Pošteni radnici stali su iza novog vlasnika škvera pa prenosim izjavu Ivice Zaninovića, voditelja jedne od škverskih sekcija: U Brodosplitu je od 1994 – bitno je da ima posla. Naši radnici pomažu i na navozima, samo da se radi. Atmosfera je takva da svi iščekuju odluku Uprave o tome tko će ostati, a tko će dobiti otkaz. Nadamo se da će oni koji su dobri nastaviti raditi, a da će otpustiti samo one najlošije – kaže. Plaća im redovito stiže i u prosjeku iznosi oko 5000 kuna. Imaju fiksni i stimulativni dio. Kažu da se i napeta situacija između sindikata i Uprave primirila. Promjene koje su nastale dolaskom novog vlasnika, većinom, pozdravljaju. Debeljak je uveo novi radni ritam, nabavio im je svima mobitele kako bi mogli međusobno komunicirati, postrožio je ulaske i izlaske iz škvera pa ih sada zaštitari pregledavaju da ne bi što iznijeli iz postrojenja. Debeljak želi i srediti poslove nabave jer je uvidom u registratore shvatio da se roba nabavljala i po 27 puta cijeni većoj od tržišne. Bilo je tu svega, od toga da je roba deklarativno odlazila na brod, a završavala kod nekoga doma, do toga da su ljudi dolazili s čamcima i krali u škveru. Bilo je i onih odvažnijih koji su ronili kako bi ukrali nekoliko kilograma bakra.

Nacionalizacija 3.maja?

I dok je uprava Uljanika ugovarala brodove koji su u konačnici gomilali gubitke, i to s načinom rada koji se nije mijenjao desetljećima, Debeljak je sa svojim clean startom i svojim timom ugovarao poslove koji su mu donosili samo dobit. Sutra ili danas, radnici 3.maja odlaze u Zagreb po svoje plaće. Društvene mreže zasuli su svojim postovima tražeći u hrvatskim građanima saveznike koji će pritisnuti ovu vladu da ponovo uzme nečiji novac za njihov zavjet šutnje. To je ta veza politike i radnika koja se dokazala itekako uspješnom svih ovih godina. Debeljak je imao svoju misiju da dokaže kako jedan običan čovjek može spasiti škver i napraviti ga profitabilnim. Koju misiju su imali Čačić, Linić i svi IDS-ovci koji su složili konstrukciju koja je unaprijed bila osuđena na propast?
Ako je pravde na ovom svijetu onda bi Uljanik trebao otići u stečaj, vlada bi trebala nacionalizirati 3.maj i prodajom imovine Uljanika vratiti novac koji je ta tvrtka izvukla iz riječkog škvera.

Good luck Mr. Debeljak, vrijeme je za vaš clean start u 3.maju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here