Vijesti

Komadina: Projekt Marišćina je zastario ali ga moramo dovršiti (!?)

Komadina: Projekt Marišćina je zastario ali ga moramo dovršiti (!?)
komadina

Zlatko Komadina

Što se počne graditi, mora se dovršiti pa čak i ako se u međuvremenu ustanovi da je projekt štetan. Ako je tehnologija zastarjela, to je zbog toga jer se na projektu radi već gotovo 20 godina. Sada se više ništa ne može mijenjati, zaključak je današnje tiskovne konferencije primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine koji se nakon višegodišnjeg ping-ponga s Gradom Rijekom riječkim gradonačalenikom sada odlučio lopticu prebaciti u dvorište hrvatske Vlade.

– Na Marišćini su moguće manje dopune, poput proširenja skladišnog prostora za gorivi nusproizvod, no veće izmjene zahtijevale bi raskid ugovora, rekao je Zlatko Komadina i dodao da je izvješće Ekoplusa o provedbi revizorskih zahtjeva dostavio Fondu za zaštitu okoliša i resornom ministarstvu: Neke stvari ukoliko se žele mijenjati, treba ih mijenjati onaj tko je ugovorio, a ugovorila je Republika Hrvatska s Europskom komisijom.

Ono što se u reviziji traži je više-manje nemoguće provesti bez raskida ugovora s Bruxellesom. Ono što u revizijama projekta piše, to je zapravo novi projekt, to bi bilo zaustavljanje ovoga i posve nova priča te odlaganje projekta za nekoliko godina, rekao je Komadina i na taj način pogazio obećanje svog prethodnika Vidoja Vujića koji je prije samo nepunih godinu dana tvrdio kako će se u slučaju daljnje sudbine Marišćine poštivati samo mišljenje struke.

Podsjetimo, stručnjaci koji su radili reviziju projekta su između ostalog zaključili kako je odabrana tehnologija djelomično u suprotnosti s hrvatskim propisima pa i sa važećim europskim propisima i pravilima stoga ovakva konfiguracija neće moći poslije 2018. godine dobiti sve potrebne dozvole za rad uključujući i IPPC dozvolu (Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša zajedno sa uporabnom dozvolom).

Također, utvrdili su kako prema postojećem projektu nema mogućnosti ekonomski održivog plasmana goriva iz otpada (GIO), jer će se na odlagalištu uglavnom proizvoditi RDF (“Refuse Derived Fuel”) koji je puno manje kalorijske vrijednosti od SRF („Solid Recovered Fuel“) i čiji se plasman cementarama dodatno mora financirati.

Midas

View Comments (2)

2 Comments

  1. F.ČABRIJAN

    October 28, 2013 at 19:15

    Drug Komadina, Vaši su tajkuni na Marišćini već dovoljno zaradili, no, Vama kao sprovoditelju SDP strategije Linića, to je zakon. I ono što je dokazivo loše za građane u blizini Marišćine, ali i za sve ostale građane grada Rijeke, Vama nije dovoljno da odbacite jedan promašeni projekt, u kojem je osnovni interes bio namiriti građevinske tajkune koje je SDP stvorio, ali i projekt kojim ste prevarili EU, kao tipična odlika vlasti iz Hrvatske. I nije Vam to dovoljno, već bi nastavili čerupati Eu fondove i sutra građane koji su već platili odvoz svog smeća i otpada. Vas je druže Komadina vrijeme pregazilo u Vašoj silnoj želji da Vaši tajkuni profitiraju i zarade. No, niste Vi Komadina krivi, kriv je Vaš Gazda, kojeg imate i koji je i Vas kao odanog postavio na to mjesto.

  2. divljak

    October 29, 2013 at 21:46

    F.ČABRIJAN, i blesavi “GLASOVAČI” : GLASAČI = OVCE = GLAVOČI koji su zaokružili cenjenoga gospara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.