Home Vijesti Komadina: Projekt Marišćina je zastario ali ga moramo dovršiti (!?)

Komadina: Projekt Marišćina je zastario ali ga moramo dovršiti (!?)

3535
2
komadina
Zlatko Komadina

Što se počne graditi, mora se dovršiti pa čak i ako se u međuvremenu ustanovi da je projekt štetan. Ako je tehnologija zastarjela, to je zbog toga jer se na projektu radi već gotovo 20 godina. Sada se više ništa ne može mijenjati, zaključak je današnje tiskovne konferencije primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine koji se nakon višegodišnjeg ping-ponga s Gradom Rijekom riječkim gradonačalenikom sada odlučio lopticu prebaciti u dvorište hrvatske Vlade.

– Na Marišćini su moguće manje dopune, poput proširenja skladišnog prostora za gorivi nusproizvod, no veće izmjene zahtijevale bi raskid ugovora, rekao je Zlatko Komadina i dodao da je izvješće Ekoplusa o provedbi revizorskih zahtjeva dostavio Fondu za zaštitu okoliša i resornom ministarstvu: Neke stvari ukoliko se žele mijenjati, treba ih mijenjati onaj tko je ugovorio, a ugovorila je Republika Hrvatska s Europskom komisijom.

Ono što se u reviziji traži je više-manje nemoguće provesti bez raskida ugovora s Bruxellesom. Ono što u revizijama projekta piše, to je zapravo novi projekt, to bi bilo zaustavljanje ovoga i posve nova priča te odlaganje projekta za nekoliko godina, rekao je Komadina i na taj način pogazio obećanje svog prethodnika Vidoja Vujića koji je prije samo nepunih godinu dana tvrdio kako će se u slučaju daljnje sudbine Marišćine poštivati samo mišljenje struke.

Podsjetimo, stručnjaci koji su radili reviziju projekta su između ostalog zaključili kako je odabrana tehnologija djelomično u suprotnosti s hrvatskim propisima pa i sa važećim europskim propisima i pravilima stoga ovakva konfiguracija neće moći poslije 2018. godine dobiti sve potrebne dozvole za rad uključujući i IPPC dozvolu (Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša zajedno sa uporabnom dozvolom).

Također, utvrdili su kako prema postojećem projektu nema mogućnosti ekonomski održivog plasmana goriva iz otpada (GIO), jer će se na odlagalištu uglavnom proizvoditi RDF (“Refuse Derived Fuel”) koji je puno manje kalorijske vrijednosti od SRF („Solid Recovered Fuel“) i čiji se plasman cementarama dodatno mora financirati.

2 COMMENTS

  1. Drug Komadina, Vaši su tajkuni na Marišćini već dovoljno zaradili, no, Vama kao sprovoditelju SDP strategije Linića, to je zakon. I ono što je dokazivo loše za građane u blizini Marišćine, ali i za sve ostale građane grada Rijeke, Vama nije dovoljno da odbacite jedan promašeni projekt, u kojem je osnovni interes bio namiriti građevinske tajkune koje je SDP stvorio, ali i projekt kojim ste prevarili EU, kao tipična odlika vlasti iz Hrvatske. I nije Vam to dovoljno, već bi nastavili čerupati Eu fondove i sutra građane koji su već platili odvoz svog smeća i otpada. Vas je druže Komadina vrijeme pregazilo u Vašoj silnoj želji da Vaši tajkuni profitiraju i zarade. No, niste Vi Komadina krivi, kriv je Vaš Gazda, kojeg imate i koji je i Vas kao odanog postavio na to mjesto.

  2. F.ČABRIJAN, i blesavi “GLASOVAČI” : GLASAČI = OVCE = GLAVOČI koji su zaokružili cenjenoga gospara

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here