Home Vijesti Komadina za pad broja stanovnika optužio tržišnu ekonomiju

Komadina za pad broja stanovnika optužio tržišnu ekonomiju

463
0

„Za ovakve demografske pokazatelje krivac je politički dirigirana tržišna ekonomija, a dokaz su podaci da smo sve do 1991. godine imali porast broja stanovnika, dok nakon te godine bilježimo kontinuirani pad”, rekao je župan Zlatko Komadina komentirajući na redovnom susretu s novinarima rezultate posljednjeg popisa stanovništva. Dodao je da je takva politika i pogrešna tranzicija uzrokovala pravnu i socijalnu nesigurnost, prekarijat, a posljedice su da se rađa manje djece i da se poratna mladost iseljava iz Hrvatske.

Primorsko-goranska županija također bilježi negativni demografski trend i toga smo, prema riječima župana, bili svjesni pa je i osnovan upravni odjel za socijalnu politiku i mlade, a u proračunu za ovu godinu za razne demografske mjere i programe osigurali smo milijun kuna. Naručena je i izrađena analiza demografskih pokazatelja za našu županiju koja će biti prezentirana na prvoj ovogodišnjoj sjednici Županijske skupštine.

Na osnovu dobivenih pokazatelja definirat će se mjere te vidjeti što se sve može učiniti na lokalnoj i regionalnoj razini da se taj negativni demografski trend zaustavi, a na razini države zna se tko donosi odluke, naglasio je župan. Osvrnuo se i na unutarnje migracije koje pokazuju da se očito ljudi iz Rijeke sele u susjedne općine Viškovo, Kostrenu pa i Krk, sredine koje imaju pozitivan demografski rast. Zadnji popis pokazao je da Primorsko-goranska županija ima 266.503 stanovnika što je za 29 692 tisuće manje nego kod popisa iz 2011.godine.

Previous articleVIDEO: Dvomjesečna beba prvim riječima šokirala roditelje!
Next articleŠiri se glasina da je medicinska sestra iz Splita umrla nakon 3. doze. Iz bolnice demantirali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here