Home Kolumne KOMENTAR: Ako nisi sposoban , budi podoban!

KOMENTAR: Ako nisi sposoban , budi podoban!

3806
0
61238734
Piše: Boris Bradarić

Policijskim istražiteljima, profesionalcima, trebalo je samo 5 mjeseci istrage kao bi rješili slučaj sestara Filipović. Analitički je obrađeno 10.000 auta, sistemom isključivanja broj osumnjičenika sveden je na razuman broj kako bi se omogućila kvalitetna kriminalistička obrada. Te profesionalce, na kraju, trebalo je tražiti po cijeloj Hrvatskoj.

»Nećemo se osvrtati na prošlost. Iz prošlosti ćemo učiti, ali potpuno smo okrenuti budućnosti. Krenuli smo u standardizaciju zanimanja gdje je policija prva koja je u RH standardizirala zanimanje policajac i kriminalist u ministarstvu rada. Vjerujemo da ćemo ukloniti čitav niz problema koji opterećuju sustav«, istaknuo je Orepić.

Dok su se položaji i funkcije dijelile po babi i stričevima, kumovima , stranačkim pripadnostima, bez obzira na znanje i sposobnosti, istinski profesionalci gurnuti su u margine društva. Kada takvim ljudima za šefove i nadređene stavite ljude s limitiranim kapacitetima i referencama zacrtali ste put ka samodestrukciji, bez obzira radilo se ovdje o realnom ili javnom sektoru ili pak o javnom upravi.

Ovaj policijski “Blitzkrieg” daje mi naslutiti koliko su ti profesionalci frustrirani svojim položajem i načinom na koji su tretirani od cijelog sustava. Poruka koju su poslali nama ali i svojim “kolegama” je više nego jasna. Hrvatsko društvo je ispremreženo s nekoliko “centara moći“ koji kroz razno razne interesne skupinama nastoje upravljati Hrvatskom. Ako nisi sposoban, budi podoban i vođa je uvijek u pravu. To, nedvojbeno, prolazi.

Hrvatski narod je vrlo specifičan. Ako u bilo kojem segmentu društva imate omjer dva pametna i osam prosječnih, za hrvatske pojmove, ustvari, imate osam pametnih i dva blesava.
Onih osam sve će napraviti da neutraliziraju onu dvojcu pametnih. To je to hrvatsko prokletstvo po kojem je profesor Đikića dobar za njemačku akademiju znanosti ali nije dovoljno dobar za Hrvatsku.

2 do 5 % hrvatskih građana koji imaju kapaciteta razviti izvrsnost, u ovom zabetoniranom društvu prosječnih koji su na položaje došli preko političkih centara moći, mogu napraviti samo dvije stvari: živjeti frustrirano u ovoj “prosječnoj” državi i nikad ne razviti svoju izvrsnost ili otići tamo gdje se izvrsnost cijeni i živjeti sretno.
Država koja nije u stanju prepoznati izvrsnost, razviti je i staviti u službu razvoja cijelog društva, osuđena je na samodestrukciju.

Riba smrdi od glave, to je stara izreka koja se toliko puta pokazala točnom. U doba onog jakog HSLS-a prisustovao sam stranačkim izborima u kojima su se položaji dijelili prema dogovoru između “moćnika” I to prije izborne konvencije. Pridruži se nekome i poslušno čekaj svojih 5 minuta ili nestani.
Danas, dvadesetak godina poslije, još uvijek kolaju “šalabahteri”po izbornim konvencijama i još uvijek “moćnici” kao Komadina, određuju tko će dobiti posao, a tko će ga izgubiti.
To je hrvatska prošlost, sadašnjost, ali ono što je najgore, i budućnost. Vođe će zamjeniti njihovi poslušnici i opet će nam u vrhu policijskih uprava sjediti oni koji su bliži vatri, a ne oni koji su sposobni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here