Home Kolumne KOMENTAR: Hasanbegović & company spasili Cvijanovićev projekt!

KOMENTAR: Hasanbegović & company spasili Cvijanovićev projekt!

4405
3
Piše: Danko Švorinić

Moram priznati da me, u najmanju ruku, nije oduševio plan o postavljanju betonske skulpture petokrake umjetnika Nemanje Cvijanovića na riječki neboder, a još manje drugi program u sklopu EPK: ‘Zajednički Manifest komunističke partije ujedinjenog građanstva Rijeke’ koji se planira održati 1. maja ove godine. Ali ne zbog toga što sam protiv provokacije ili otvaranja taboo tema nego zbog toga što mi se najavljene provokacije nisu činile ni osobito provokativne, a ni osobito originalne. Osim toga, mislim da je smisao programa ‘Doba moći’ trebao biti u kritičkom preispitivanju, a ne nekritičkom glorificiranju nekih događaja iz naše bliže i dalje prošlosti. Ipak, ne pada mi na pamet intervenirati u umjetnički dio programa EPK i u tom smislu potpuno podržavam današnju izjavu ministrice kulture Nine Obuljen: “O tome što će koji umjetnik u Hrvatskoj misliti, raditi, kako će djelovati, o tome će odlučivati umjetnici, a ne neki komesar, na bilo kojoj adresi”.
Prije dvije i pol godine slično sam odgovorio na novinarska pitanja o nekim umjetničkim provokacijama Olivera Frljića: “To se nekome može i ne mora sviđati, dio njegovih provokacija za mene je osobno bio plitak. Ali činjenica je da pogađa metu i izaziva reakciju koju želi izazvati”. Do jučer, smatrao sam kako, za razliku od Frljića, Cvijanovićeve instalacije ne pogađaju metu i neće izazvati reakciju koju želi izazvati. Nakon današnjih reakcija, moram priznati da sam pogriješio. Cvijanovićeve instalacije su dobile i publiku i smisao postavši lakmus papir najprimitivnijeg dijela hrvatskog društva. Pri tome ne mislim na one koje instalacija nije impresionirala, u koje ubrajam i sebe, nego na one koji autoru broje krvna zrnaca i misle da o programu umjesto umjetnika trebaju odlučivati partijski komesari. Autentični saborski fašisti Hrvoje Zekanović i Zlatko Hasanbegović autora su, očekivano primitivno, napali na nacionalnoj osnovi. Vulgarnim riječima i prijetnjama priključio se i visokopozicionirani djelatnik Ministarstva gospodarstva Ante Gugo, koji je prema nedavnim medijskim napisima prevario desetak kolega i prijatelja za ukupno više od 2 milijuna kuna. A gdje su ekstremisti, tu je ekstremistička posvuduša, brojačica vrba Ivona Milinović, kojoj je nedavno uspjelo nemoguće, zbog govora mržnje izbačena je iz HDZ-a! Zbog privremene instalacija zvijezde na riječkom neboderu ispod kamena je u 24 sata izmilila esencija hrvatske društvene patologije. Za utjehu, u Rijeci se događaji i dalje vrte oko reakcija na umjetničke instalacije. Za razliku od tragičnih događaja i pokolja u nekim drugim hrvatskim gradovima.

3 COMMENTS

 1. svorenicu opet brises komentar, ocigledni rijecko crveno fasisticki pokret podrzavas ti koji brise ako ga se kritizira, ocigledno ti kao i ostali clanovi gradskog vijeca i gradani ovog grada ne mogu shvatiti da je tito bio ubica i diktator, ocigledno su mozda privatni interesi iznad javnih pa se dizu ruke za galeba broda mrznje i zla, simbola ubijanja a danas crvenog fasizma koji se vicu ovim gradom gdje si ti vjecnik i podrzavas ideje crvenog fasizma kao sto je galeb kao sto je zvijezda petokraka . ocigledno ovakve nakaze mogu proci pokraj inertnog circcola koji ne zna zasto pstoji koji jos i dan danas sluzi crveno fasistickom pokretu ne samo ovde u rijeci nego i po istri. kako kazem etiketiranje je simbol ovog crveno fasistickog grada gdje se etiketiraju svi oni koji drukcije razmisljaju i tita smaraju zlom nazvati nekoga fasistom samo zato sto razmislja drugacije je komunisticki nacin obracanja i komunikacije , svako tko smatra da je crvena zvijezda u ovom kraju simbol zla tragedije faojbi ne znaci da podrzava crni fasizam vec suprotno . zato svorinicu predlazem ti da uz crvenu zvijezdu petokraku postavite jedno veliko crno slovo “U” pa ce te biti kompletni i pokazati ce te sto je grad rijeka i cemu politicki tezi a to je netolerantnost, mrznja, pljacka i prodavanje teske magle zvana crveni fasizam ……… i propale luke u svom smislu

 2. Pismeni riječani umiju napisati ubojica a ne ubica.
  Riječani znaju da “U” nema nikakve veze sa riječkom poviješću.
  Riječanima je dovovljno postaviti crvenu krpu da se nedavno došli papkari sa kamenjara zaljeću o crveno.
  I pazi ovo ” i propale luke u svom smislu” … vajda “svakom smislu”. Rijeci luka nije potrebna. Tranzitna luka potrebna je Hrvatskoj i Europi. Stoga su hrvatski domoljubi (i ostali izdajnici) omogućili gradnju Kopra sve godine nakon rata. Ministar pomorstva je govorio “U Rijeku ću doći kada budem imao vremena.”

  Svakako ostaviti predhdni komentar … da se vidi koliko je Rijeka tolerantna prema “očiglednim” domoljubima što propadaju u živo blato dok se praćakaju ..

 3. pitica rugalica samo pokazuje da voli etiketirati i podrzava crveni fasizam i ne trpi istinu jer se ne moze za nista uhvatiti nego za etiketiranje, rijeka je grad crvenog fasizma i mrznje, grad protjerivanja, grad koji velica ubojstva i protijerivanje talijana, grad koji nakon 1945 nije nista napravio pozitivno a hvali se nekakvim stoljetnim napretkom kojeg su cinili ljudi koje su potjerali i bacali u fojbe 1945 crveni fasisti a danas to rade njihovi nasljednici koji velicaju crvenu petokraku pod kojom se tjeralo i ubijalo talijane i ljude koji nisu razmisljali kao oni kao i ptica rugalica. “U” je sigurno jako povezan s rijekom od 1945, “U” je dio istog nazivnika kao i zvijezda petokraka kao tito kao pavelic kao hitler kao mussolini kao svi diktatori i ubice . a sto se tice luke ona je propala jos 70-tih godina proslog stoljeca jer tukci nisu razmisljali o buducnostia jer su morali krasti tude. dosljaci od 1945 nisu sposobni za nista samo za pljackat, jer kad pogledate rijeku nevidite nikakvu luku razlicitosti vec vidite jednu obicnu balkansku prciju i nista drugo.
  a sto se tice komentara izbrisali ste ih prije tri jer je ocigledno nekom smetako, nekom koje dizao ruku za brod diktatora, ubice, covjeka koji je mrzio druge i drugacije koji je od svega sto je osvojio i okupirao napravio najobicniju balkansku krcmu po kojoj se valjaju i danas crveni fasisti
  a sto se tice rijecana u rijeci nema, nego u rijeci ima samo dosljaka, rijecani tj. FIUMANI su protijerani ili bacani u fojbe 1945 godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here