Home Sport KOMENTAR: Hrvatska igra stihijski bez jasne strategije!

KOMENTAR: Hrvatska igra stihijski bez jasne strategije!

235
0
Piše: Boris Bradarić

Ako gledamo na individualne kvalitete igrača, gdje igraju i koju ulogu imaju u svojim klubovima, onda Hrvatska spada u sam vrh svjetskog nogometa. Budući da se nogomet igra s 11 igrača protiv protivnika koji isto tako igra sa 11 igrača, onda oslonac na individualne kvalitete nije garant pobjedi. Osim u slučaju da 9 igrača od 11 odigraju tu utakmicu vrhunski i da obrana nigdje ne kiksa kod individualnih okršaja s njihovim napadačima.
Naravno, protivnik u svojoj taktici nastoji blokirati nosioce igre protivnika, u našem slučaju Modrića i Kovačića, kako bi lopta konstantno dolazila u posjed onih koji nisu razigravači kao što je bio slučaj s Brozovićem i našom zadnjom linijom. To strahovito usporava igru. Kada imate loptu, a ne znate što ćete s njom onda igrači koji su zaduženi za razbijanje protivničkih napada postaju sve nesigurniji i podložniji greškama u obrambenim zadacima. Kovačić i Modrić su se morali vraćati previše unazad da bi primili loptu ili su sami tražili dubinu gdje smo u određenom trenutku ispadali iz formacije, a pojedini prostori ostali nepokriveni.
Da je pokrivanje prostora bio problem govori i činjenica su se neki put tri naša igrača našla unutar 5×5 metara prostora i da im je protivnički igrač ulazio u prazan prostor iza njih jer nitko nije znao tko ga treba preuzeti. U nekoliko slučajeva Modrić je samo puštao njihovog igrača da se nađe u poziciji jedan na jedan s našim obrambenih igračem. Luka s 35 godina i napornom sezonom na leđima u Realu ima svoje fizičke limite koji su sada došli do izražaja. Prije 3 godine u Rusiji Luka je bio fenomenalan u razbijanju protivničkih napada inteligentno pokrivajući prostor i bio je uvijek korak bliže lopti od protivničkih veznjaka i napadača. Ne trebamo zaboraviti Mandžukića i Rakitića koji su isto tako fenomenalno pokrivali prostor. Rakitić je takvu ulogu imao u Barceloni pa se to dobro posložilo. Manđo je konstantno vršio pritisak na zadnju liniju u fazi obrane i bio dobar razigravač za našu srednju liniju.
Englezi su igrali daleko pliću obranu od naše, fenomenalno su pokrivali prostor kao što smo mi to radili u Rusiji. Može se reći da su nas dotukli strategijom koju smo mi tamo koristili. Kada netko igra tako plitku obranu, a mi koristimo tri napadača i to još dvojcu na krivim pozicijama (Rebić i Kramarić) onda sami dodatno sužavamo prostor. Sva tri napadača su bili statičari bez da su igranjem bez lopte kreirali prazan prostor drugima za dijagonalne ili vertikalne lopte u dubinu protivnika. Joško Skoblar je dok je trenirao NK Rijeku znao govoriti da moramo protiv jakih momčadi igrati kao harmonika. Kada se branimo, harmoniku uvlačimo (plitka obrana), a kada napadamo, harmoniku razvlačimo prazan prostor.
Iz mog osobnog iskustva, kada igrate protiv plitke obrane onda je bolje igrati s dva klasična napadača-razigravača (kao što je Giroud ili Benzema) koji svojim kretnjama znaju kreirati slobodan prostor za jednog od njih ili za one iz drugog plana. Ovo su igrači koji strahovito moraju raditi bez lopte i zbunjivati obrambene igrače svojim naglim promjenama pozicije (horizontalno i vertikalno). Taktika se svodi na to ćete u nekoliko navrata obrambene igrače svojim kretnjama prema lopti i od lopte izvući iz formacije plitke obrane, dovesti dosta njih u jedan manji prostor i kreirati rupe u prostoru za ulaz naših igrača iz drugog plana. Ako obrambeni igrač ne prati jednog od naših, onda na tom prostoru stvaramo višak (trokute), a ako ih prati onda ostavlja prazan prostor iz sebe. Poželjno je ovo drugo. Dijagonalnom ili vertikalnom loptom prema tom praznom prostoru našs igrač iz drugog plana trebao bi doći u poziciju za otvoreni udarac na gol.
To su upravo Englezi radili nama i dobro je da nismo dobili više golova. Kramarić bi definitivno trebao igrati iza te dvije špice jer to mu je prirodna pozicija na kojoj igra fenomenalno u svom klubu. Rebić i Perišić su igrači koji žele primati loptu s leđima na crti ili žele primiti loptu u prostor kako bi došli u situaciju jedan na jedan s obrambenim igračem. Kada protivnik igra plitku obranu onda je za njih nemoguće kreirati takvu poziciju jer ne sudjeluju u kreiranju praznog prostora pa ostajemo bez dva igrača.
Prema tome Dalić, po meni, ponovo na temelju imena slaže sastav umjesto na temelju jasne taktike. Mi trebamo ponovno tražiti dva nova Mandžukića koji će odraditi lavovski dio posla bez lopte i osigurati veznoj liniji protočnost lopte. Francuzi svoj uspjeh moraju prije svega zahvaliti jednom od napotcjenjenijih napadača – razigravača Oliviera Girouda. Da nije bilo njega slabo bi se oni naigrali u Rusiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here