Kolumne

KOMENTAR: Mali vs. Veliki socijalistički lopovi!

KOMENTAR: Mali vs. Veliki socijalistički lopovi!

Piše: Boris Bradarić

Nakon nekih medijskih objava i anonimnih izjava policija i USKOK ušli su u 3.maj i Uljanik da, eto, malo pročešljaju knjige. Dok je svih ovih godina novac isparavao na mala i velika vrata u kojem su sudjelovali svi po vertikali, od poslovođa do uprave, niti jedna institucija nije reagirala, na recimo, nesrazmjer imovine i primanja bivših i sadašnjih aktera legalne i ilegalne pljačke hrvatskog nacionalnog bogastva. Zato me i ne čudi mlaka reakcija institucija na izjave predsjednika uprave Brodosplita gospodina Debeljaka ali i na izjave nekih radnika o sistemskim krađama na svim razinama. Ono što me posebno čudi su reakcije medija ali i građana po društvenim medijima koji izgleda u tome ne vide ništa sporno, posebno kada se radi o malim krađama. “Neka oni kradu ali neka i nama dadu” to je izgleda postao moto, usudio bih se reći, i velikog dijela običnih građana RH.

Imas kuću vrati stan!

Vratimo se sada malo u prošlost. Oni malo stariji sjetit će se onih parola SKH: “ Imaš kuću vrati stan”. Neki će se sjetiti i one sveobuhvatne kampanje o ispitivanju porijekla imovine koja je počela u Jugoslaviji daleke 1962. godine. Sjećam se još svog pokojnog oca, koji je čuvao sve račune u kutiji za cipela, kako bi mogao dokazati da je to kupio na legalan način. Sa “Zakonom o ispitivanju porijekla imovine” pokušalo se stati na kraj sistemskoj pljački u OOUR-ma & SOUR-ima i to na svim razinama. Pljačke su krenule sa vrha, prvo direktori, a onda su se proširile i na širu bazu. Kada direktori počnu krasti onda se to suptilno dopušta i običnom radnicima kako bi se osigurao zavjet sveopće šutnje. Kada svi to rade onda je to i društveno prihvatljivo ponašanje. Eto s takvim mentalnim sklopom ušli smo u tranziciju.

Dosta sam ja držao ljestve drugima!

I onda nam se dogodilo višestranačje. Sjedim u stranačkom domu u Ciottinoj ulici u sobi koja puca po šavovima. Dobili smo izbore s Račanovim preobraćenim komunistima i sprema se predaja vlasti. Sve ove godine nije bilo žive duše u stranačkim prostorijama, a danas vrvi od “članova”. Počelo je lešinarenje za firme i funckcije. Padaju i imena renomiranih državnih i riječkih tvrtki koje tobože treba staviti pod “stranačku” kontrolu. Vraćaju se usluge i uslugice, tko je kome držao ljestve i tko kome mora vratiti dug. I tako “drugovi” podijeliše plijen kao i ovi prije njih, a 4 godine su valjda sasvim dovoljne da se riješe vlastiti egzistencijalni problem pod stranačkim skutima. Kada sada malo vrtim film unazad, mislim da je samo mali broj članova, i to pretežno onih sa stranim demokratskim iskustvom, shvaćao kamo sve ovo vodi i koje će posljedice izazvati ovakva nekontrolirana grabež.

Socijalistički samoupravni lopovluk!

Kako bi razumjeli cijeli konteks ove grabeži treba isto tako napomenuti, da su bivši komunisti, prije odlaska sa vlasti 1990. godine, ukinuli neučinkoviti “Zakon o ispitivanju porijekla imovine”. Sjećate se još poziva Hrvatima u dijaspori da prenesu svoju ušteđevinu u hrvatske banke ili da ulože kapital u Hrvatsku. Mnogi su ostali bez svoje usteđevine u pokradenim bankama koje su davale menagerske kredite socijalističkim direktorima, ili su ih isti ti direktori opljačkali sustavno uništavajući vrijednost poduzeća, da bi na kraju ti isti direktori za crkavicu kupili dionice od radnika i postali većinski vlasnici. HDZ-SDP-HSLS-HNS-HSS-IDS su “pravni” nasljednici SKH-a s mentalnim sklopom “socijalističkog samoupravljačkog lopovluka”. Tamo gdje su bili na vlasti, mrsile su se brade odabranih iz stranačkog doma u “Ciottinoj” ulici, njihovih prijatelja, ortaka familije itd. Gradile su se kuće i vikendice, punili su se bankovni računi u Italiji i Austriji, radile kuhinje, sobe, ograde te odnosio materijal i alat za poslijepodnevno fušarenje. I malo po malo, pošteni ljudi, zbog tog socijalističkog samoupravljačkog lopovluka, morali su po političkoj naredbi iskeširati 32 milijardi kuna vlastitog novca. Tako je , “Show must go on” za odabrane.

Doviđenja, i hvala na suradnji!

Premažani svim mastima socijalistički samoupravljači naših novaca kukaju da brodogradnja ne može biti rentabilna industrija zbog azijskih tigrova. Pa kruh te j… rekao bi bloger Krule, pa nisu nas žuti pokrali. Dok lagano okrećeš meso na roštilju od prokroma, koji si napravio u 3.maju, ili dok, eto, ugošćuješ turiste u kući koju si napravio od provizija nabavljača brodske opreme, znaj da je to sve ukradeno od poštenih građana ove države. A vi koji još vjerujete da će možda uprava Uljanika, i njemu slični, ostati bez imovine onda ste stvarno naivni. Drugovi u Saboru su se pobrinuli da svaki zakon koji ih može okrznuti bude nedorečen. Toliko nedorečen da nam bivši predsjednik Vlade “Ćaća” gleda finale u Moskvi iz VIP lože i to sa kartom koju je dobio po posebnim zaslugama. I zato me ne bi čudilo da predsjednik uprave Uljanika na kraju kaže: “Doviđenja, i hvala na suradnji!

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Denis Kuljiš: Pervana za predsjednika!

spFebruary 28, 2019

Vi to ozbiljno? Zašto nacionalna država u Rijeci/Fiume nije bila jedina opcija nakon pada Austrougarskog imperija?

spFebruary 18, 2019

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.