Home Kolumne KOMENTAR NENADA BUNJCA: Kad zarežeš u novac, poteče profit

KOMENTAR NENADA BUNJCA: Kad zarežeš u novac, poteče profit

1184
1
Piše: Nenad Bunjac

Veli kolumnistica „Novog lista“, štovana kolegica, opaka jezičina i nerijetko prorok, Sanja Modrić da će u slučaju Agrokor „krv teći potocima“. Naravno, pritom nije mislila na bratoubilački rat, nego na odljev novaca poreznih obveznika na račun državnog proračuna. Kad zarežeš u novac, profit poteče, ali za privilegirane. Jasno je sve jer kad nož zabodeš u moćno tkivo, poteče krv, svi se boje Todorićevih bilješki koje očito čuva za sud. Da bude svima svijetloplavo, neonski obojeno poput Romula Venuccija u Kapucinskoj crkvi: Todorić je jebeni kriminalac, uopće ne razumijem zašto se njega tetoši s perom po dupetu dok mulci završavaju zbog pizdarija u pritvoru. Tko nije bio tamo, ne zna kako je.

Dužan je brdo love, ovisno o izvorima, pojedini se kunu da još vrti preprodaju živežnih namirnica preko anonimnih tvrtki, govori se o 16 milijardi kuna samo na policama marketa. Vrag će ga znati, ali natovario je stečajnom upravitelju Anti Ramljaku kojem još ne mogu oprostiti šibenski TLM gdje je sve ostavio bez „kučeta i mačeta“, veliku hipoteku. Zašto ne namiri sve iz stečajne mase, osim strvinarskog američkog hedge fonda koji isključivo traži junkie dionice s državnim jamstvom i prodaje ih pod punom cijenom? Vukovi s Wall Streeta. Blokadu Rusa i potražbinu od 1,3 milijardi eura, da ne spominjem, padati će glave, Saturn progovara.

PLENKI JE ZABORAVIO GDJE JEST

Bivši ministar pravosuđa i aktualni predsjedavajući saborskog Povjerenstvaza Agrokor Orsat Miljenić – štono bi rekao Winston Churchill „ako želiš da se istina zagubi, osnuj povjerenstvo“- da, upravo onaj koji je lokalcu SDP-a obećao pred kamerama zaposliti kćer, vjerodostojno mi zvuči, da je „Hrvatska nešto zajebala u proceduri“ jer je za Ujedinjeno Kraljevstvo atipično prolongirati izručenje van propisanog roka od 60 dana. Jbte, šutnu ti cipelu u dupe jer si na crveno prešao zebru, našem triatloncu Todoriću – trči, roni i udiše što izdiše – povjerovalo je na mah da je riječ o političkom progonu. I na žalost, hrvatska Vlada skupa s Plenkyem zaboravila je o čemu se u suštini radi. Recimo, premijer je dao pet milijuna kuna DORH-u za hitnu istragu Todorića, a u Vladi mu sjede potpredsjednica i ministar koje samo treba pritisnuti uz zid da guknu istinu? Po kojoj zakonskoj osnovi, mamu ti prevažnu, pet milijuna kuna daješ, nemam pojma kako izgledaju na hrpi? I ja da sam engleski sudac, rekao bi „koji je ovo kurac?“. Dosljednost, vjerodostojnost, zaboravite.
Zajebite puste procedure, pozivanje na legalizam i trodiobu vlasti. Četvrt stoljeća, čak je i moj libling Slavko Linić pao pod tim utjecajem, a on je veliki igrač, Agrokor i Ivica Todorić su bili pod čvrstom poreznom i političkom zaštitom. Kao protuargumentacija za izbjegavanje poreznih davanja i plaćanja dobavljača u zakonskom roku, stalno se spominjao socijalni udar od 70 tisuća radnika na burzi i manjak od 4% posto u državnom proračunu. Tko nosi tu priču? Glavom bez brade, Zdravko Marić, ministar financija koji opstaje u hrvatskoj Vladi jer bez njega premijer Plenković ne zna gdje je. Deficit? Suficit? Imamo para? Daj mi pojednostavi te brojke. Žali Bože.
Jebeni bjegunac Todorić koji sere izdaleka bez dokaza, makar se intimni dogovori rješavaju usmeno, vidi pod Martinu Dalić, zadrvenio nas je do daske. On nije niti ruski tajkun Berezovsky kojeg su pronašliobješenog o ručnik, niti Abramovich koji plaća Mourinha, Contea i drži Chelse, btw, radnički kvart. On je vlajska mudrost stisnutih očiju koje nikada ne žmire. Napisao sam to? Neka sam…

DA SAM NA TODORIĆEVOM MJESTU; BRINUO BIH ZBOG RUSA

Kako će se rasplesti situacija? Znam i ne znam, idem ovih dana posjetiti Antu Ramljaka da mi kaže nešto više. Iskreno, svi koji čitate ovaj tekst, uz svo dužno poštovanje, nemate realnog uvida koji su razmjeri korupcije, interesnog kapitala i političke sprege u pitanju. Kad otkineš jedan sloj, pojavi se drugi. Povjerenik Vlade za Agrokor Ante Ramljak priznao je 58 milijardi kuna potražbina, Rusima je lansirao odjeb, „pustio da se toćaju“. I koliko god mi se sve čini sjebanim, jedna stvar je dobra. Dugo nisam osjetio ovakav pozitivan naboj društva da im se sa sise skinu svi paraziti i pijavice. Možda šef SDP-a Davor Bernardić kojeg, usput budi rečeno 80%riječkog SDP-a ne može podnijeti, nije u pravu kad na temelju glasina proziva HDZ-ovu Vladu, ali ima dominantnu inicijativu. Bero, malo bolje sroči pledoaje, uzmi za PR-a Krešu Macana, on ti je Tarantino političkog mainstreama, ne bodi se s rogatima bezveze.

Ponavljam, Agrokor će se slomiti nanama. Premijer Plenković se hvali postignutim kolektivnim ugovorima s državnom upravom, braniteljima ijavnim službama, a upitanju su privilegirani iznosi. Službeniku u Ministarstvu nečega koji glupo bleji u vas plaća božićnicu, regres, darove za djecu, dok učiteljima, jezgri društvenog nauka buduće Hrvatske, daje samo 2% povišice?! Rekao sam Dragoj da ću njezinu povišicu dati na koeficijent Lokomotive u gostima protiv Dinama. Samo Todorićeve pozajmice, nepovratna sredstva i povoljni krediti HBOR-a (oni su totalno suluda priča), bile bi dovoljne da zakrapajurupu u proračunu jednostavnom ovrhom. Ne, ministar financija, genetski posvojeni alias Todorića, svakome tko mu kaže dobar dan tvrdi da nije „nastala šteta za državu“- Neće, umjesto nas Todorića će uništiti Rusi, pitanje „čelovjeka“, čojstva, ljudskosti. Oni takve stvari ne zaboravljaju.
My ass, ovo su sve tektonski poremećaji na tržištu, vele mudraci. No, i oni se slažu, opcija previše za pravdu, za to stanje smo nauznak sami krivi, osim ako nemamo sačmaricu velikog kalibra.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here