Home Kolumne Kontejnerski terminal nova Zagrebačka obala – nema žurbe za Lučku upravu i...

Kontejnerski terminal nova Zagrebačka obala – nema žurbe za Lučku upravu i državu

712
0
Piše: Predrag Miletić

Nedavno poništeni natječaj Lučke uprave Rijeka za koncesiju nove Zagrebačke obale bio je neugodno iznenađenje za riječku javnost. Ovim natječajem (čija procedura pripreme i raspisivanja natječaja inače predugo traju) novozavršena Zagrebačka obala trebala je dobiti novog koncesionara za kontejnerski promet. Od toga nažalost ništa, a resorni ministar Oleg Butković je to objasnio ovako:
“Postojala je procjena Lučke uprave da je u ovom trenutku najbolje poništiti natječaj. I korona je učinila svoje. Pokušat ćemo u novom natječaju ići na način da garantiramo teret, da nam netko garantira teret. U natječaju nije bilo jasno otprilike što će se događati kroz pet ili deset godina u samoj riječkoj luci i u tom smislu će se određene stvari u natječaju mijenjati. Natječaj će izaći za par dana i očekujem da ćemo do travnja imati novog koncesionara.”
Dakle i epidemija je razlog poništenja natječaja, pa samim time ne treba žuriti jer eto riječka luka doživljva neviđeni procvat. Tereta ima na pretek i Zagrebačka obala može još malo pričekati.
Famozna Zagrebačka obala je u potpunosti završena prije gotovo dvije godine, a da pri tome država nije završila ni cestovni ni željeznički spoj na novi terminal. Da stvar bude još gora, novi terminal nema ni koncesionara. Ovakav šlamperaj i odnos prema svojoj glavnoj luci i pomorskoj privredi sebi ne bi dopustila niti jedna država. Inače, upravo ta pomorska privreda je jedna od najprofitabilnijih grana neke države i predstavlja čisti devizni priljev. Nažalost, to nije slučaj za državu Hrvatsku koja je dopustila u zadnjih 30 godina uništenje svoje pomorske privrede i propast svoje glavne luke. Ministar pomorstva prometa i veza Oleg Butković često se hvali velikim ulaganjima države u riječki prometni pravac. No, sva ta ulaganja kasne nekoliko desetljeća i dolaze u vrijeme kada je riječka luka izgubila gotovo sav svoj teret. Autoceste su izgrađene sa zakašnjenjem od nekoliko desetljeća, spojna cesta D-404 za kontejnerski terminal na Brajdici gradila se 10 godina, spojna cesta za Zagrebačku obalu D-403 tek se prije tri mjeseca počela graditi. Modernizacija željeznice ide puževim korakom, a od Ravničarske pruge po svemu sudeći nema ništa.
Davne 2003. godine počela je gradnja Zagrebačke obale, slijedile su različite “komplikacije “ sa promjenama izvođača, financiranjem i slično. Jasno je bilo da se radi o velikoj neozbiljnosti ali i nezainteresiranosti države da se Zagrebačka obala dovrši. Gotovo 18 godina kasnije Zagrebačka obala još nije u funkciji kao ni prateća infrastruktura, unatoč svojoj ogromnoj prednosti ovog terminal, a zbog dubine mora kakvu nema niti jedna kontejnerska luka na jadranu. No, ostale kontejnerske luke iza sebe nemaju ovakvu nesposonost, tromost i nezainteresiranost kao što je ima Rijeka i Hrvatska.
Građani Rijeke i ove države moraju se zapitati za koga rade razno razne vlade RH u zadnjih 30 godina kad je došlo do ovakvog srozavanja riječke luke i pomorske privrede grada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here