Home Vijesti Kontra podnijela kaznenu prijavu protiv kastavskog župnika

Kontra podnijela kaznenu prijavu protiv kastavskog župnika

981
7

Lezbijska udruga Kontra će protiv župnika Franje Jurčevića, zbog ovih njegovih navoda, podnijeti kaznenu prijavu za poticanje na nasilje i mržnju utemeljenu na seksualnoj orijentaciji, opisanog kaznenim djelom rasne i druge diskriminacije. Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras navodi da ponavljaju i zahtjev državi da spriječi širenje mržnje putem fašističkih anti-gay prosvjeda koji su se održali u protekle dvije godine, a u kojima se pozivalo na nasilje i čiji su sudionici napadali sudionike Zagreb Pridea.


Franjo Jurčević

Iz te udruge smatraju kako je Jurčević u svome tekstu podržao nasilje ekstremističkih skupina na beogradskim ulicama za vrijeme “Parade Ponosa”. Kažu i kako je župnik osporavao pravo na javno okupljanje LBGT osoba te je davanjem podrške nasilnicima iz Beograda otvoreno poticao na nasilje iz mržnje.

“Pravo na slobodu okupljanja jedno je od osnovnih ljudskih prava. Nasilje na beogradskim ulicama koje se dogodilo u nedjelju prilikom održavanja Prade Ponosa govori o stanju ljudskih prava LGBT populacije u Srbiji, ali i o opasnosti širenja mržnje, negativnom utjecaju crkve i razornom djelovanju ekstremističkih skupina s kojima se država odbijala obračunati”, stoji u priopćenju Kontre.

“Koliko je strašno pozivati na krvoproliće na ulicama Zagreba zbog mržnje utemeljene na seksualnoj orijentaciji poput onog u Beogradu znaju dobro sudionici/ce Parade Ponosa, uključjući članice Kontre koje su došle u Beograd dati podršku organizatorima manifestacije, a za vrijeme mirnog okupljanja morala ih je štiti specijalna policija. Na beogradskim ulicama napravljena je milijunska šteta, a napadnut je čak i kombi s pokretnim mamografom koji je uništen”, stoji u priopćenju Kontre.

7 COMMENTS

 1. Žalosno je da je takav čovjek svećenik.
  Umjesto da propovjeda ljubav on širi i potiče mržnju.
  I ja nisam ljubitelj homoseksualnih odnosa niti baš odobravam da takvi parovi posvajaju djecu , ali mi ne pada na pamet zbog toga nekome razbiti glavu ili poticati nekoga na to.
  Dotični velečasni ( ako ga se tako uopće može zvati) bi trebao svoje mišljenje držati za sebe, a ovako možemo pomisliti da je taj huškački stav ujedno i stav crkve uopće.
  Pa zamislite pak da to izjavi neki svećenik u Rimu nakon tamošnje gay parade ?
  Iako je ovaj svećenik otišao sa sela, selo nikad nije otišlo iz njega.

 2. JA ISTINSKI ŽALIM SANJU JURAS ŠTO JE KRENULA NAKARADNIM PUTEM U ŽIVOT. UMJESTO DA STVORI OBITELJ KRENULA JE PUTEM IZOPAČENOSTI ŠTO HOMOSEKSUALNOST U BITI I JEST.
  A ŠTO SE TIČE FRANJE JURČEVIĆA TAJ JE IZOPAČEN NE SAMO U POLITIČKOM NEGO I U VJERSKOM SMISLU ŠTO JE I DOKAZAO SVE OVE GODINE. SVA SREĆA DA TAJ LIK ŽIVI U XXI STOLJEĆU JER DA JE ŽIVIO U DOBA INKVIZICIJE CIJELI KASTAV BI ZAVRŠIO NA LOMAČI.

 3. meni je samo zao sta danasnji ministranti gledaju pornjave na netu pa je odusevljenje koje dozive kad im monsinjor pokaze svoje raspelo (koje recimo ima desetak cm) ne izgleda enormno. ako su jucer gledali sifredija na netu, poluzguzvano franjotovo ukazanje i nije neko dosasce

 4. Crkva nam danas više nije potrebna i treba je staviti na marginu društva gdje joj je i mjesto. To je bilo In u ona srednjovjekovna vremena kad su ljudi bili zatucani i kad si lako mogao vladati masama i slati ih u križarske ratove. Danas je teže kontrolirati mase zbog brzog protoka informacija gdje svaku vijest možeš u sekundi dobiti. Zato i ima sve manje i manje vjernika u crkvama.

  Nemam ništa protiv homića i katolika tko brije na to neka brije.

 5. Bravo Franjo!!!! Legenda si.
  Niti ja nemam ništa protiv lezbača i homića,samo mi je žao njihovih roditelja.

 6. radu se o bolesnoj osobi,vjerovatno sociopatu kojem je mjesto na Psihijatriji

  http://www.psihijatrija.com/MATURANTI/PREDAVANJA/br%2026%20psihopatije.htm

  3-disocijalni, amoralni, asocijalni, antisocijalni, sociopatska ličnost: bešćutan, ravnodušan na osjećaje drugih, neobazire se na društvena pravila i obaveze, niti na norme ponašanja. Ne može učiti putem iskustava drugih niti kažnjavanjem. Niska tolerancija frustracija, niski prag pražnjenja agresije, uz sklonost nasilju, uz racionaliziranje svog ponašanja. Često u sukobu sa društvom i zakonom.
  4. emocionalno nestabilna ličnost: agresivna, granična (borderline), eksplozivna: crno-bijelog razmišljanja, bez «sivih» zona, da-ne isključivo ponašanje i mišljenje, nepredvidiv, hirovit, nesposobnost obuzdavanja provala osjećaja, svadljiv, «stabilan u svojoj emocionalnoj nestabilnosti», poremećaj predodžbe o sebi, svojim ciljevima, osjeća unutrašnju prazninu, dosadu, nesposoban za stabilne odnose i veze, često autodestruktivan i suicidalnih promišljanja i pokušaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here