Home Tehnologija Korištenje suvremene tehnologije u nastavi jezika: Pametne ploče

Korištenje suvremene tehnologije u nastavi jezika: Pametne ploče

1906
0

Moderna nastava stranih jezika podrazumijeva interakciju, aktivnu participaciju učenika, njihovu komunikaciju -kako međusobno, tako i s profesorima – a sve uz pomoć suvremene tehnologije. Uvođenjem tehnologije u proces nastave došlo je do modifikacije klasične učionice u interaktivnu učionicu 21. stoljeća. Nove generacije učenika odrasle su uz tehnologiju i rado iskorištavaju sve njezine prednosti i suvremena nastava se tome mora prilagoditi da bi ishodi učenja bili bolji. Danas se u učenju stranih jezika koriste različite tehnologije, od korištenja iPada i tableta na nastavi, interakcije putem društvenih mreža, online platformi za učenje, kreiranja Google Docsa, korištenja aplikacija za učenje jezika, korištenja video kamera i podcasta za vježbe slušanja. U OMNIA Centru za strane jezike od početka svog rada pratimo suvremene trendove u nastavi stranih jezika i nastojimo ih implementirati na našim tečajevima stranih jezika. Zbog toga smo prošle školske godine postali prva škola stranih jezika u Rijeci koja nastavu u potpunosti temelji na interaktivnim rješenjima. Sve naše učionice opremljenje su pametnim pločama kompanije SMART Technologies iz Kanade, vodećeg svjetskog proizvođača ovakvih prezentacijskih rješenja, a za najmlađe polaznike imamo SMART Table, interaktivni pametni stol za učenje i igru koji je apsolutni hit među našim polaznicima.

ŠTO SU PAMETNE PLOČE?

Interaktivne pametne ploče rade na DLP tehnologiji (Digital Light Processing) kreirajući površinu aktivnu i osjetljivu na dodir (touch-screen). Upravo karakteristika prepoznavanja dodira čini pametne ploče toliko jednostavnima za upotrebu. Za potpunu funkcionalnost potrebno je računalo i projektor. Pomoću elektroničke olovke možemo kontrolirati i editirati sliku na ploči. Olovka omogućuje pisanje po zaslonu, kontrolu miša na računalu te kontrolu samog računala i svih aplikacija. Projiciranu sliku možemo kasnije pohraniti na računalo ili promijeniti pišući neke dodatne bilješke.

Interaktivne ploče se koriste kao zamjena za tradicionalne školske ploče, flipchart ploče, video/multimedijalne dodatke. Interaktivna ploča odgovara potrebama današnjih vizualnih i kinestetičkih učenika pretvarajući tradicionalnu školsku ploču u interaktivan uređaj za podučavanje i prezentaciju. Svojim karakteristikama ploča može unaprijediti nastavu, prikaz gradiva putem takve ploče znatno je poboljšan te se automatski povećava zainteresiranost i motivacija učenika . Ploča nam daje mogućnost crtanja, pisanja, prezentacija što pogoduje interaktivnoj nastavi kakvoj težimo. Pomoću pametne ploče možemo potaknuti učenike da interaktivnim učenjem sudjeluju u nastavi. Primjenom pametne ploče predavanje se ne svodi na diktiranje teksta i suhoparno rješavanje zadataka na školskoj ploči već se dolazi do dinamične nastave koja budi interes učenika za gradivo.

PREDNOSTI PAMETNE PLOČE U NASTAVI STRANIH JEZIKA

U nastavi stranih jezika pametne ploče korisne su jer potiču interakciju i komunikaciju u učionici, pomažu u prezentiranju novih jezičnih i kulturoloških elemenata i olakšavaju nastavniku organizaciju sata. U OMNIA Centru za strane jezike s pametnim pločama koristimo interaktivne udžbenike koji na jednom mjestu sadrže sve materijale koji su nastavniku jezika potrebni za vođenje nastave. Više nema potrebe za udžbenikom, random bilježnicom, CD playerom, CD-ima, DVD-ima i kompjuterom jer su sad svi materijali integrirani u interaktivnom udžbeniku. Jedan klik odnosno dodir prsta otvara novi zadatak, jednim dodirom prebacujemo se između knjige i radne bilježnice, jednim dodirom pokrećemo audio ili video material ili se spajamo na internet. Time štedimo vrijeme odnosno imamo više vremena za interakciju s polaznicima licem u lice.

Korištenjem audio i video materijala na pametnoj ploči polaznici su izloženi stranom jeziku, a priliku da jezik koriste u autentičnoj situaciji imaju putem video linka u komunikaciji s polaznicima nastave stranih jezika iz drugih zemalja. Ono što je u planu u školskoj godini 2016./2017. je povezivanje sa vrtićima i školama iz inozemstva i zajednički rad na različitim projektima na ciljanom jeziku. Time će polaznici, posebno najmlađi, vidjeti svrhu učenja stranog jezika – komunikaciju i interakciju s ljudima iz cijelog svijeta.

Pametne ploče nezamijenjive su u prezentaciji novog vokabulara i učenja izgovora. Vokabular se predstavlja uz flashcards kreirane putem online aplikacije, jednim klikom odnosno dodirom polaznici čuju audio zapis i uče pravilan izgovor riječi.

Iz iskustva polaznika našeg centra, kako malih tako i velikih, možemo reći da polaznici zaista vole koristiti pametne ploče. Pisanje, crtanje,izrada prezentacija pa čak i ispiti kreirani putem neke od aplikacija za provjeru znanja pravi su hit. Pametne ploče donose novu razinu motivacije i pozitivnog stava u učionice, a upravo su motivacija i pozitivan stav prema učenju presudni za uspješne ishode učenja.

 

*seriju članaka Korištenje suvremene tehnologije u nastavi jezika donosimo vam pod pokroviteljstvom OMNIA Centra za strane jezike iz Rijeke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here