Home Najnovije Korupcija na Popisu stanovništva 2011.? USKOK slučaj proslijedio Državnom odvjetništvu

Korupcija na Popisu stanovništva 2011.? USKOK slučaj proslijedio Državnom odvjetništvu

1595
2

Nakon što je uočen niz nepravinosti prilikom odabira popisivača i kontrolora za Popis stanovništva 2011., Riječanin Petar Ciganović, koji je prvi javnost upozorio na nepotizam i nezakonitosti prilikom odabira kandidata za posao popisivača i kontrolora, cijeli slučaj prijavio je USKOK-u. Ovih dana iz USKOK-a je potvrđeno da je slučaj proslijeđen Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci. “Obavještavamo vas da smo podnesak u kojem se ukazuje na moguće nezakonitosti prilikom imenovanja kontrolora za Popis stanovništva 2011. godine, kao predmet u kojem postoje naznake korupcije dostavili Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci”, stoji u dopisu kojeg potpisuje zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina.

Podsjećamo, Petar Ciganović na svojem blogu Komentar dana i portal Rijeka danas prvi su objavili vijest o sumnjama u namještanje natječaja za posao kontrolora i popisivača u Popisnom centru Rijeka. Naime, iako su prema uvjetima natječaja prednost imale nezaposlene osobe i osobe koje su imale iskustvo rada na prethodnim popisima stanovništva, među odabranim kandidatima našao se pozamašan broj zaposlenih, kao i osoba bez iskustva na prethodnim popisima, a bilo je među njima i stranačkih vojnika iz SDP-a i HDZ-a. Svi oni imali su prednost pred nezaposlenim hrvatskim braniteljem koji je radio na prošlom popisu stanovništva 2001. godine.

Nakon objavljenog teksta, reagirali su iz gradskog Popisnog povjerenstva s bizarnom tvrdnjom kako umjesto njih o svemu odlučuju rezultati optičkih čitača koji stižu iz Zagreba, a slične tvrdnje na Radio Rijeci ponovio je i predsjednik povjerenstva Vojko Obersnel, no demantirala su ga pravila i kriteriji prema kojima se biraju kontrolori, a koja su dostupna na internetskim stranciama Državnog zavoda za statistiku. Odluka ravnatelja Državnog zavoda za statistiku se donosi na prijedlog gradskih, odnosno županijskog povjerenstva, a osnovni kriterij je – sudjelovanje na prošlim popisima, kriterij koji u Popisnom centru Rijeka nije bio ispoštovan.

Nakon što se u medijima pojavio riječki slučaj, i u drugim sredinama počelo se pričati o namještanju natječaja za posao kontrolora i popisivača. Tako je portal Rijeka danas objavio priču iz Baške u kojoj su posao kontrolora dobili vlasnica ugostiteljskog objekta koja zbog godina ne zadovoljava kriterij iskustva na radu s prethodnog popisa stanovništva i vlasnik apartmana i bivši član Turističke zajednice. Oni su imali prednost pred nezaposlenom magistrom Filozofskoga fakulteta u Zagrebu koja je radila kao kontrolor na prethodno Popisu stanovništva. O sličnim problemima u Istarskoj županiji pisao je portal Ipress.hr.

Sada je na potezu Državno odvjetništvo u Rijeci koje je dobilo zadatak ispitati sumnje u korupciju prilikom odabira kanidatata za posao kontrolora i popisivača u Popisnom centru Rijeka, a o kojima je grad na Rječini brujao prošle godine. (sp)

Previous articlePokreće se edukativni projekt Moja Rijeka
Next articleStandard&Poor’s snizio kreditni rejting za devet članica eurozone!

2 COMMENTS

  1. Cijeli se režim bazira na korupciji. Gdje god se zagrebe je korupcija. Od dna do vrha vlasti. Ni čistačica se ne može zaposliti ako nema veze. Mi smo iz onog sistema izašli kao trulež, a ta trulež je u novom sistemu sa starim kadrovima samo dobila groteksne razmjere.
    Čitam da bi Obi mogao otići, što je taj falio, da nije kukuriknuo u SDP-u?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here