Home Vijesti Koruški istražitelj: Sanader osoba broj 1, Ježić osoba broj 2 u aferi...

Koruški istražitelj: Sanader osoba broj 1, Ježić osoba broj 2 u aferi Hypo banke

143
0

Rolf Holub predsjednik je istražiteljskog povjerenstva koruškog parlamenta za aferu Hypo Banke boravio je jučer u Zagrebu, a posjetio je glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića kao i guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog. U intervjuu za Index, koruški istražitelj otkriva osobe koje se sve češće spominju kao ključne aktere afere – bivšeg premijera Ivu Sanadera i Roberta Ježića naftnog magnata koji je ujedno i vlasnik Novog lista te generala Vladimira Zagorca.

Je li Sanader broj jedan kada govorimo o političarima u Hrvatskoj kada govorimo o Hypo banci?

Sanader je svakako bio broj jedan. Uostalom on je bio premijer i kao takav na političkoj razini zasigurno je bio broj jedan. Mi trebamo istražiti zašto je Sanader napustio posao premijera. Moguće da je to učinio upravo zbog poslova s Hypo bankom.


Robert Ježić

Koja je uloga Roberta Ježića koji se spominje u pismima bivšeg predsjednika Uprave Hypo banke kao vrlo važan lobist? Može li se govoriti o Ježiću kao broju 2 u aferi Hypo banke kada govorimo o hrvatskom dijelu?

Da, Ježić se zaista spominje u Kultererovim pismima Tilu Berlinu. Mogu potvrditi da se istragu u Njemačkoj posebice zanima uloga Ježića u poslu s Hypo bankom. Tu je zanimljiv slučaj da je on postao počasni veleposlanik Njemačke u Hrvatskoj iako je običaj da to budu Njemci. Ježić je bio vrlo intiman sa Sanaderom što je Kulterer također potvrdio. Ježić je zasigurno bio vrlo utjecajan i vrlo važan u poslovima s Hypo bankom i to ne samo u financijskom dijelu nego i u političkom. On je zaista bio vrlo važan lobist.

Zanimljivo je kako je zapravo Ježić dobio status počasnog veleposlanika. Kako vi to komentirate?

Ja zapravo želim pitati Angelu Merkel što je ona mislila kada je Ježića postavila kao veleposlanika. Mene to zaista zanima. Upravo sljedećeg tjedna imat ću mogućnost osobno je pitati koji su bili njeni razlozi.

Previous articleOtkazana utakmica protiv Chieva
Next articlePetar Ciganović: Demo(n)kracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here