Home Najnovije Kosturi u centru grada!

Kosturi u centru grada!

105
2

Rekonstrukcija partera i kanalizacije u riječkom Starom Gradu svakog dana Riječanima otkriva nove fragmente iz bogate prošlosti našeg grada. Nakon što su ponovno otkriveni (i ponovno će biti zatrpani) ostaci rimskih termi, na svjetlo dana je izašlo i nekoliko desetina ljudskih kostura na Trgu Pul Vele Crikve. Kosturi se nalaze u sloju zemlje debelom oko jedan metar uz samu zgradu Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.  

Danas su se na toj lokaciji nalazili i studenti arheologije koji istražuju područje radova. Prema riječima profesora Nenada Labusa iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Rijeci, najvjerojatnije se radi o kosturnici iz 17. i 18. stoljeća u koju su sakupljena tijela s crkvenog groblja i iz same crkve. Pronađeni ostaci će biti sakupljeni u kutije i položeni u kosturnicu na Kozali.

Inače, cijelo to područje je imalo funkciju sakralnog središta za kojeg danas s velikom vjerojatnošću može pretpostavljati utemeljenost na ranokršćanskom kultnom mjestu. Prvobitno središte kulta razvilo se na području rimskih javnih kupelji čiji su ostaci tek dijelom istraženi uokolo crkve. Reprezentativne termalne prostorije bile su opremljene mozaičkim podovima i danas sačuvanim pod asfaltom trga Pul Vele crikve. Za naš grad ovo nalazište ima vrhunsku važnost budući da potvrđuje kako je Rijeka imala puno dužu povijest od one koja se do sada iznosila u službenoj historiografiji. Riječani mozaičke podove imaju prilike vidjeti tek za vrijeme komunalnih radova na kanalizaciji koja se obavljaju svakih 30-40 godina. I ovom prigodom će nalazište nakon istraživanja i konzerviranja biti zatrpano i tako nedostupno široj javnosti i turistima. (dš, foto: aponisch)

Previous articleRijeka pregovarala sa Safetom Sušićem!
Next articleTresla se brda, rodio se Rubčić

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here