Home Vijesti Kremlj pozdravio prijedlog Elona Muska, njegov ‘referendum’ na Twitteru propao!

Kremlj pozdravio prijedlog Elona Muska, njegov ‘referendum’ na Twitteru propao!

184
0
Fotomontaža Elona Muska s tijelom Viktora Medvedčuka

Kremlj je u utorak pozdravio prijedlog šefa Tesle Elona Muska o mogućem mirovnom dogovoru kojim bi se okončao rat u Ukrajini, nakon što ga je Kijev kritizirao jer je predložio uvjete koje vidi kao nagradu Rusiji.

Milijarder rođen u Južnoafričkoj Republici predložio je ponavljanje glasanja u regijama koja je Moskva anektirala, ovaj put uz nadzor Ujedinjenih naroda, nakon čega bi se Rusija povukla u slučaju negativnog rezultata.

Musk je predložio i da Krim formalno postane dio Rusije, „kao što je bio od 1783.“ do „greške“ sovjetskog čelnika Nikite Hruščova. U spornoj objavi pozvao je i na neutralni status Ukrajine.

“Vrlo je pozitivno da netko poput Elona Muska razmišlja o mirnom načinu izlaska iz ove situacije”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

“U usporedbi s puno profesionalnih diplomata, Musk i dalje traži načine da se postigne mir. A postizanje mira bez ispunjavanja ruskih uvjeta je apsolutno nemoguće”, dodao je.

Kijev je rekao da se nikada neće složiti prepustiti teritorij koji je oduzet silom, a zakoniti referendumi ne mogu se održati na okupiranom teritoriju gdje su mnogi ubijeni ili protjerani.

Nakon što je (ruski predsjednik) Vladimir Putin prošli tjedan objavio aneksiju četiriju ukrajinskih pokrajina, Kijev je aplicirao za članstvo u NATO-u i neće pregovarati s Rusijom dok je Putin predsjednik.

Musk je u ponedjeljak pitao korisnike Twittera da glasaju o njegovom prijedlogu za mir u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odgovorio je svojim protupitanjem na toj društvenoj mreži: “Kojeg Elona Muska preferirate?” “Onog koji podržava Ukrajinu“ ili „onog koji podržava Rusiju?“.

Do podneva u utorak, na Muskov prijedlog odgovorilo je oko 2,5 milijuna ljudi, od kojih se oko 60 posto usprotivilo planu.

Peskov je rekao u utorak da ‘botovi’ aktivno sudjeluju u glasanju. Nije za to ponudio dokaze, dodaje Reuters.

Moskva je uvijek bila otvorena za pregovore o okončanju sukoba, naglasio je Peskov.

Previous articleHrvoje Horvat objavio popis rukometaša za kvalifikacije za Euro
Next articleKošarkaš iz BiH se bori za život: Objavljena snimka gdje mu je slomljena kralježnica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here