Home Vijesti Kršenje zakona u kazalištu: Je li Matošević agentica 007 ili je Obersnel...

Kršenje zakona u kazalištu: Je li Matošević agentica 007 ili je Obersnel sve znao? (VIDEO)

5616
0
Zvonimir Peranić, Danko Švorinić i Bojan Kurelić
Zvonimir Peranić, Danko Švorinić i Bojan Kurelić

Na temu utvrđenog kršenja zakona u poslovanju kazališta HNK Ivan Zajc zbog čega je ta ustanova jedina od 64 ustanove u kulturi na području republike Hrvatske javnosti su se danas obratili predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, vijećnik Akcije mladih i predsjednik Odbora za kulturu Bojan Kurelić te kazališni kritičar i dugogodišnji kroničar gradske kazališne scene Zvonimir Peranić.

– Nimalo nismo iznenađeni nepovoljnim mišljenjem Državne revizije jer su o svemu upozoravali mediji proteklih godina, a to je i razlog zbog kojeg godinama od Kazališta tražimo ispunjenje zakonske obaveze i dostavljanje financijskog izvještaja gradskim vijećnicima, ističe Švorinić koji se zapitao i tko će za sve odgovarati.
– Je li odgovorna samo intendantica ili i gradonačelnik koji ju doveo na to mjesto, surađivao s njom sedam godina, rezao torte svakakvih oblika i čuvao joj leđa dok je vedrila i oblačila s preko 50 milijuna kuna godišnje bez ikakve nezavisne kontrole. Sada kada ju novo vodstvoi izvješće revizije proglašavaju gotovo pa kleptomankom, gradonačelnik ju više ne poznaje ističe Švorinić i upozorava da je tijelo koje je nominalno odgovorno za nadzor rada uprave kazališta Kazališno vijeće, a koje je cijelo vrijeme funkcioniralo tek kao transmisija gradonačelnikove volje.
– I oni tvrde da o svemu nisu imali pojma, a predsjednik Kazališnog vijeća Elvio Baccarini da nisu imali instrumenata pratiti financijsko poslovanje pa se postavlja pitanje što su uopće radili, zapitao se Švorinić i naveo primjer prema kojem Kazališno vijeće nakon utvrđenog bezakonja intendantici izglasava nagradu od 99.000 kn, a zatim nakon što su shvatili da više nije u gradonačelnikovoj milosti pokušava donijeti novu odluku koja staru stavlja van snage.

Zvonimir Peranić je na temu napravilnosti u radu kazališta za vrijeme Matoševićkine intendanture ispisao tisuku kartica teksta i za cijelo vrijeme zaprimio jedan jedini demantij, a doživio je i da mu zbog pisanj policija pokuca na vrata.
– Osim intendantice postavljam i pitanje odgovornosti poslovne ravnateljice Ane Lučić. Što je s dodacima na plaću od 10 posto po diskrecionim ocjenama intendantice čime se kupovala poslušnost. Tko stoji iza imena osoba koja su primala nelegalne isplate, pita se Peranić koje je pitanje već postavio novoj upravi ali u protekla 24 sata nije primio odgovor hoće li i u kojem roku dobiti odgovor.
– Jesu li Matošević i Lučić agentice 007 koje su to sve mogle raditi bez gradonačelnika ili je on sa svime bio upoznat, zaključio je.

Bojan Kurelić ističe kako mu izvještaj državne revizije nije nikakva zadovoljština nakon što ga je gradonačelnik zbog upozoravanja na rasipanje javnog novca prozivao lažovom i manipulatorom.
– Sve se ovo može događati jer ne postoji apsolutno nikakva kontrola, predstavnika oporbe ili građana nema u upravnim i nadzornim tijelima, a sve vodi i nadzire zatvorena mala kontrolirana skupina.
Kurelić upozorava da se radi o reviziji za 2013., da revizije nije bilo sve od 2004. Godine te je pozvao na isušivanje močvare u kazalištu i polaganje odgovornosti Kazališnog vijeća Gradskom vijeću Grada Rijeke.(rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here