Vijesti

Kršenje zakona u kazalištu: Je li Matošević agentica 007 ili je Obersnel sve znao? (VIDEO)

Kršenje zakona u kazalištu: Je li Matošević agentica 007 ili je Obersnel sve znao? (VIDEO)
Zvonimir Peranić, Danko Švorinić i Bojan Kurelić

Zvonimir Peranić, Danko Švorinić i Bojan Kurelić

Na temu utvrđenog kršenja zakona u poslovanju kazališta HNK Ivan Zajc zbog čega je ta ustanova jedina od 64 ustanove u kulturi na području republike Hrvatske javnosti su se danas obratili predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, vijećnik Akcije mladih i predsjednik Odbora za kulturu Bojan Kurelić te kazališni kritičar i dugogodišnji kroničar gradske kazališne scene Zvonimir Peranić.

– Nimalo nismo iznenađeni nepovoljnim mišljenjem Državne revizije jer su o svemu upozoravali mediji proteklih godina, a to je i razlog zbog kojeg godinama od Kazališta tražimo ispunjenje zakonske obaveze i dostavljanje financijskog izvještaja gradskim vijećnicima, ističe Švorinić koji se zapitao i tko će za sve odgovarati.
– Je li odgovorna samo intendantica ili i gradonačelnik koji ju doveo na to mjesto, surađivao s njom sedam godina, rezao torte svakakvih oblika i čuvao joj leđa dok je vedrila i oblačila s preko 50 milijuna kuna godišnje bez ikakve nezavisne kontrole. Sada kada ju novo vodstvoi izvješće revizije proglašavaju gotovo pa kleptomankom, gradonačelnik ju više ne poznaje ističe Švorinić i upozorava da je tijelo koje je nominalno odgovorno za nadzor rada uprave kazališta Kazališno vijeće, a koje je cijelo vrijeme funkcioniralo tek kao transmisija gradonačelnikove volje.
– I oni tvrde da o svemu nisu imali pojma, a predsjednik Kazališnog vijeća Elvio Baccarini da nisu imali instrumenata pratiti financijsko poslovanje pa se postavlja pitanje što su uopće radili, zapitao se Švorinić i naveo primjer prema kojem Kazališno vijeće nakon utvrđenog bezakonja intendantici izglasava nagradu od 99.000 kn, a zatim nakon što su shvatili da više nije u gradonačelnikovoj milosti pokušava donijeti novu odluku koja staru stavlja van snage.

Zvonimir Peranić je na temu napravilnosti u radu kazališta za vrijeme Matoševićkine intendanture ispisao tisuku kartica teksta i za cijelo vrijeme zaprimio jedan jedini demantij, a doživio je i da mu zbog pisanj policija pokuca na vrata.
– Osim intendantice postavljam i pitanje odgovornosti poslovne ravnateljice Ane Lučić. Što je s dodacima na plaću od 10 posto po diskrecionim ocjenama intendantice čime se kupovala poslušnost. Tko stoji iza imena osoba koja su primala nelegalne isplate, pita se Peranić koje je pitanje već postavio novoj upravi ali u protekla 24 sata nije primio odgovor hoće li i u kojem roku dobiti odgovor.
– Jesu li Matošević i Lučić agentice 007 koje su to sve mogle raditi bez gradonačelnika ili je on sa svime bio upoznat, zaključio je.

Bojan Kurelić ističe kako mu izvještaj državne revizije nije nikakva zadovoljština nakon što ga je gradonačelnik zbog upozoravanja na rasipanje javnog novca prozivao lažovom i manipulatorom.
– Sve se ovo može događati jer ne postoji apsolutno nikakva kontrola, predstavnika oporbe ili građana nema u upravnim i nadzornim tijelima, a sve vodi i nadzire zatvorena mala kontrolirana skupina.
Kurelić upozorava da se radi o reviziji za 2013., da revizije nije bilo sve od 2004. Godine te je pozvao na isušivanje močvare u kazalištu i polaganje odgovornosti Kazališnog vijeća Gradskom vijeću Grada Rijeke.(rd)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Još jedan dan bez kiše, a onda stižu oluje i veliko zahlađenje!

spMarch 16, 2019

Hrvatski vojnik u Rijeci osuđen zbog ratnog zločina

spMarch 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.