Home Kolumne PRESSING: Brendiranje Kvarnera i Lista za Kvarner?

PRESSING: Brendiranje Kvarnera i Lista za Kvarner?

1495
0
kvarner
Piše: Giancarlo Kravar

Primorsko-goranska županija je kovanica nastala nakon demokratskih promjena 1990. godine i nikad prije nije postojao taj ni zemljopisni, ni povijesni pojam. Postojali su Rijeka, Kvarner i otoci (Hrvatsko primorje), te Gorski Kotar. Ne negirajući aktualnost PGŽ administrativnog ustroja, u brendiranju našeg zavičaja bi valjalo štošta promijeniti.

Gorski Kotar je cjelina za sebe. Zaljubljeni u taj kraj nazivaju ga i hrvatskom Švicarskom po prirodnim ljepotama, ali to je kraj iz kojeg se danas iseljava. I koji, bez značajnije državne pomoći teško da će uspjeti održati svoju privredu, dok u turističkom pogledu, na žalost, jako malo toga može pružiti.

Od PGŽ-a, tako smo došli to „ostatka“, odnosno do najbitnijega u našoj regiji. A to su Rijeka, kao glavni grad, odmah do nje „biser Kvarnera“, satara dama hrvatskog turizma Opatija, u koju su s bečkog dvora dolazili na odmor još daleke 1844. godine, odmah iznad nje Učka s čijeg se vrha za lijepa vremena vidi do Venecije, tu su i sunčani otok Krk, s vlastitim suvremenim aerodromom, ali i s Bašćanskom pločom, na glagoljici, kao najstarijem pisanom dokumentu Hrvata.

Bakar se može podičiti Pomorskom školom koja je najstarija na hrvatskom dijelu Jadrana, a nekad je postojao i Bakarsko-Trsatski crkveni stol, stariji i od grada na Rječini. Danas na Trsatu imamo najstarije marijansko svetište u Hrvata. Vinodolski zakonik! U vrijeme kada je Kolumbo otkrivao Ameriku, Hrvati su već imali temelje pravne države.

Na osnovu navedenoga, u potpunosti podržavam političku inicijativu Liste za Rijeku, Akcije mladih i Hrvatske narodne stranke, koje su se ujedinile u brendiranju našeg kraja. Bez politike to nije moguće. A, dobro bi bilo i kad bi se u Primorsko-goranskoj županiji pojavila nova regionalna politička snaga. Lista za Kvarner?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here