Home Vijesti Kruh poskupljuje za deset posto

Kruh poskupljuje za deset posto

985
0

Najesen će građane dočekati novo poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda koje slijedi rast cijena sirovina, plina, struje i komunalija – tvrdi Stipan Bilić, donedavni prvi čovjek HUP-a za poljoprivredu. Prije planiranog poskupljenja energenata, koje će uz visoke cijene pšenice u nas i u svijetu pekare samo učvrstiti u nakani da cijene kruha dignu oko 10 posto, već je poskupjelo brašno.

Sa srpanjskih 1,45 do 1,80 kuna, mlinari su veleprodajne cijene krušnog brašna u kolovozu digli 21,7 do 36,9 posto – na 2,30 do 2,40 kuna za kilogram. U odnosu na svibanj brašno je poskupjelo i više od 100 posto, potvrdili su Večernjem listu u Žitozajednici, čije članice pokrivaju 80 posto hrvatskog tržišta mlinarsko-pekarskim proizvodima.

Mlinari su prošle godine izgubili više od 240 milijuna kuna te za to krive trgovce i lošu suradnju.

Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, kaže da zasad nitko od pekara nije decidirano najavio kada će i koliko će poskupjeti. To će biti samostalna odluka svake od članica – u čemu će prevagnuti nove cijene energenata – no poskupljenje ne bi trebalo biti znatno ni svugdje jednako jer su se cijene kruha i dosad razlikovale diljem Hrvatske.

Stipan Bilić, donedavni prvi čovjek HUP-a za poljoprivredu, smatra pak da rast cijena sirovina, plina, struje i komunalija neizbježno vodi do poskupljenja kruha, peciva, keksa… Tko nema kapitala da preživi, negdje ga drugdje mora uzeti, tvrdi Bilić.

Previous articleTRUESOUND Open Air Festival
Next articleAngelina dolazi na Brijune

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here