Home Vijesti La Repubblica zainteresirana za Novi list?

La Repubblica zainteresirana za Novi list?

2103
1

Izvješće nezavisne revizorske kuće Pricewaterhouse Coopers, koja je radila reviziju poslovanja Novog lista u 2010. godini, utvrdilo je da ukupna imovina te novinske kuće vrijedi oko 83 milijuna kuna, što je samo tri milijuna kuna manje od cijene koju je Zagrebačka banka istaknula kao početnu u natječaju za prodaju 80,3 posto Novog lista.

Iako se traženi iznos čini relativno malim, s obzirom na cijenu po kojoj je te dionice prije nekoliko godina kupio Dioki, odnosno Robert Ježić (navodno ih je platio manje od 28 milijuna eura, koliko je kasnije tražio od potencijalnih kupaca), upućeni upozoravaju na znatan dug i potraživanja tih riječkih novina.

Naime, gubitak Novog lista u 2010. godini iznosio je 17,8 milijuna kuna, a godinu ranije gotovo 13 milijuna kuna (novine su lani ostvarile oko 135 milijuna kuna prihoda). Tome treba dodati i kredit koji je Novi list dao svom većinskom vlasniku Diokiju, i to u iznosu od 17,3 milijuna kuna, a spominje se i dodatni kredit od još tri milijuna kuna. S obzirom na trenutačnu situaciju u Diokiju, koji je samo u prvih devet mjeseci ove godine iskazao gubitak od gotovo 227 milijuna kuna, budući vlasnik riječkog dnevnog lista vjerojatno može zaboraviti da će taj dug ikad naplatiti.
Iznenađen Ježić

Prema našim informacijama potez Zagrebačke banke prilično je iznenadio i Dioki, ali i Roberta Ježića. Do Ježića ni u ponedjeljak nismo uspjeli doći unatoč pozivima i poslanim porukama, a iz Diokija je tek stiglo očitovanje na upit Zagrebačke burze u kojem potvrđuju da je Zagrebačka banka u postupku naplate svojih potraživanja kao založni vjerovnik, aktivirala svoje založno pravo i pokrenula prodaju ukupno 48.191 dionice (što je 80,32 posto ukupno izdanih dionica) Novog lista d.d., koje su vlasništvo založnih dužnika Diokija i Riječkog lista. Dodaju da je Dioki te dionice prethodno identificirao kao neoperativnu imovinu namijenjenu prodaji u sklopu restrukturiranja društva i namirenja potraživanja njegovih vjerovnika.

Dioki je prodaju Novog lista doista javno najavljivao ranije, još u vrijeme dok je Ježić bio u pritvoru. U kuloarima se tada tvrdilo da je za kupnju Novog lista zainteresirana Adris grupa, no Predrag Grubić, glasnogovornik te grupacije, to je demantirao. “Nikad nismo bili zainteresirani za kupnju Novog lista. To smo već rekli i sad ostajemo kod toga”, rekao je Grubić za Business.hr. Iako se špekulira da je za kupnju Novog lista zainteresiran i Andrija Kević, suvlasnik Business.hr-a i tjednika Aktual, doznajemo da je i to netočno, a čini se da ni Europapress holding ne kani dati ponudu na Zabin oglas.

“Mogu reći da EPH na menadžerskoj razini ne razmišlja o ulasku u vlasništvo Novog lista. Ne znam što namjerava vlasnik, ali trenutačno čisto sumnjam da je to moguće”, rekao nam je Stipe Orešković, predsjednik Odbora direktora EPH.

Uoči Ježićeva ulaska u vlasništvo Novog lista za te je riječke novine bila zainteresirana i talijanska , a nije isključeno da će Talijani iskoristiti ovu ponudu Zabe (koja je u vlasništvu talijanskog UniCredita) kako bi postali većinski vlasnici tih riječkih novina. (Business.hr)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here