Home Mozaik Letovci omađijali Slovence

Letovci omađijali Slovence

1406
0

Više desetaka znatiželjnika, među kojima je bio i velik broj pripadnika sedme sile koji su tražili objašnjenje »manifesta«, okupili su se ispred kluba »Pri zelenem zajcu« u Ljubljani kako bi nazočili promociji DVD-a »Živa pička« i čitanju glasovitog proglasa riječke grupe »Let 3«. Kontroverzni riječki rokeri, koji traže ukidanje Katoličke crkve u Sloveniji, performans su započeli obraćanjem prisutnima i prisebnima koji su, u znak prijateljstva kasnije poklonili i komad droge, odnosno shita.

Prigodni zabavno-glazbeni program započeo je »minijaturom« Damira Martinovića Mrleta koji je kroz prozor, s kata, odsvirao i otpjevao nekoliko svojih najdražih pjesama što je okupljeno mnoštvo s oduševljenjem pozdravilo. Nakon njegovog mini-koncerta, u sklopu kojeg je uz pomoć koncentracije i mantre »omađijaj me« otpjevao i legendarnu »Ciklamu«, uslijedio je središnji dio u kojem je Prlja pročitao manifest Slovencima i to na slovenskom jeziku, uz očekivani smijeh prisutnih. Pljeskom i povicima popraćen je i sljedeći dio performansa – željno iščekivano, »osjetljivo i zahtjevno« ispaljivanje čepova iz stražnjica zbog kojeg su se svi članovi »Leta 3« spustili među publiku i, nakon pregleda svojeg liječnika, prešli s riječi na djelo.

Sudeći po reakcijama okupljenih, samo čitanje manifesta u kojem letovci Slovence opisuju kao kulturan, fin narod civilizirane, mirne i napredne države, naišlo je na pozitivne reakcije, a posebno je simpatičan bio i »P.S. dio« u kojem od Slovenaca traže da od Katoličke crkve zatraže da apostolu Andriji promijeni ime u Mitja Gaspari.

– Mislim da je cijela akcija jako dobro uspjela, došlo je puno ljudi. Slovenski mediji već su zbog našeg manifesta napravili mnoge intervjue s ljudima iz Vlade, s ministrom kulture, zastupnicima. Očito je manifest izazvao mnogo polemika. Koliko smo mi čuli, reakcije su bile uglavnom pozitivne, nakon promocije rekao je pjevač »Leta 3« Zoran Prodanović Prlja.

»Letovce« sad očekuje koncertna promocija njihovog DVD izdanja, a tko zna, možda u skoroj budućnosti svjetlo dana ugleda još koji njihov proglas.

– Moramo vidjeti kako će biti usvojen ovaj manifest, ako Slovenci ne usvoje naš zahtjev, ne bi bilo dobro negdje drugdje tražiti tako nešto, zaključio je Damir Martinović Mrle dodavši kako bi u nekom novom manifestu mogli tražiti da se zabrani država. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here