Kolumne

Linić izaziva Milanovića

Linić izaziva Milanovića

milanovic487-linic487“Što se mene osobno tiče, niti mi manjka energije, ni znanja, ni sposobnosti. Znam se nositi s problemima i nema razloga da sam odem. Vjerujem da je to dovoljno jasna poruka.” Riječi su to ministra financija Slavka Linića u intervjuu za Poslovni dnevnik od ponedjeljka u kojem poručuje još i da “predstečajne nagodbe zasad moraju opstati”.
Govoreći o predstečajnim nagodbama za koje je sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića ustvrdio da su “nagodbe veća pljačka i od privatizacije”, Linić je ipak priznao da su kriteriji po kojima su one bile provođene bili diskrecijski. To znači da se o njima odlučivalo u Ministarstvu financija, pa bi, ako Linić kojim slučajem izravno nije nekome pogodovao, on bio odgovoran po funkciji.
Premijeru Zoranu Milanoviću je zbog toga očigledno prekipjelo. Izjavio je da takve predstečajne nagodbe treba ukinuti zbog njihove zakonske nedorečenosti koja omogućava zlouporabe, pa i mogući kriminal. Linić mu je u Poslovnom dnevniku odmah replicirao da one ostaju samo da ih treba nadograditi na način da glavnu riječ o njima ubuduće nema Ministarstvo financija, već da treba ojačati ulogu sudova i FINA-e. Očigledno je da Linić predstečajne nagodbe namjerava braniti u potpunosti. A pri tome se i zaštititi od svake njegove odgovornosti za, prema upućenima, od pogodovanja po prijateljskoj i partijskoj liniji.
Mediji već tjedan dana spekuliraju o ostavci “Superslavka”, da bi se sve otvorenije počelo govoriti i o njegovoj smjeni. Zasad se radi samo o prenošenju u javnost mišljenja visokopozicioniranih dužnosnika iz Banskih dvora (Vlada) i Iblerova trga (sjedište SDP-a) koji žele ostati anonimni. To govori o nedostatku unutarstranačke demokracije u SDP-u zato jer je njegova subotnja konvencija, koju je Linić bojkotirao sjedivši u zadnjem redu, bila prilika za otvorenu raspravu. A ako vladajuća stranka ne funkcionira demokratski, kako se to može očekivati od Vlade koju tvore njezini ministri na ključnim pozicijama.
Da li je razlog takvom stanju unutar SDP-a, koji rezultira blokadom rada Vlade, iskusni i svim mastima premazan Slavko Linić kojeg neki još vide kao jakog igrača? Sudeći po posljednjim događanjima, to se ne bi moglo reći. Linićeva pozicija iz dana u dan je ipak sve slabija. Političaru koji drži do svojega ugleda, najnovije poruke koje mu stižu ne samo iz medija, već i od njegovih kolega bile bi dovoljne da preispita svoju savjest, angažman, rezultate rada i da porazmisli o nastavku mandata. Te sukladno tome donese određenu odluku o konsekvencama. No, to je izostalo. Nakon izjave Poslovnom dnevniku “nema razloga da sam odem”, očigledno je da Slavko Linić potiče dalje podjele u stranci i Vladi. I žestoko izaziva reakciju svojega šefa Zorana Milanovića. Smjenu?
Šef stranke i Vlade o tome još očigledno dvoji. Izgleda kao da najprije procjenjuje moguću (unutar) partijsku štetu koja bi za SDP mogla nastati. I na nacionalnoj razini. Ali i u stranačkom bastionu i kadrovskom “rezervoaru”, a to su upravo Rijeka i Primorsko-goranska županija. Takva politika stavljanja stranačkih (SDP) iznad državnih (Vlada) interesa mogla bi se premijeru Zoranu Milanoviću obiti o glavu. Inače, za sutra, utorak, sindikati organiziraju generalni štrajk solidarnosti u cijeloj državi. (Giancarlo KRAVAR)

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. *****

    February 25, 2014 at 08:14

    Izaziva dok ne dobije po tamburi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Denis Kuljiš: Pervana za predsjednika!

spFebruary 28, 2019

Vi to ozbiljno? Zašto nacionalna država u Rijeci/Fiume nije bila jedina opcija nakon pada Austrougarskog imperija?

spFebruary 18, 2019

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

February 13, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Koliko je djecu uopće briga za vašu seksualnu orijentaciju?

spNovember 26, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.