Kolumne

Linić izaziva Milanovića

Linić izaziva Milanovića

milanovic487-linic487“Što se mene osobno tiče, niti mi manjka energije, ni znanja, ni sposobnosti. Znam se nositi s problemima i nema razloga da sam odem. Vjerujem da je to dovoljno jasna poruka.” Riječi su to ministra financija Slavka Linića u intervjuu za Poslovni dnevnik od ponedjeljka u kojem poručuje još i da “predstečajne nagodbe zasad moraju opstati”.
Govoreći o predstečajnim nagodbama za koje je sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića ustvrdio da su “nagodbe veća pljačka i od privatizacije”, Linić je ipak priznao da su kriteriji po kojima su one bile provođene bili diskrecijski. To znači da se o njima odlučivalo u Ministarstvu financija, pa bi, ako Linić kojim slučajem izravno nije nekome pogodovao, on bio odgovoran po funkciji.
Premijeru Zoranu Milanoviću je zbog toga očigledno prekipjelo. Izjavio je da takve predstečajne nagodbe treba ukinuti zbog njihove zakonske nedorečenosti koja omogućava zlouporabe, pa i mogući kriminal. Linić mu je u Poslovnom dnevniku odmah replicirao da one ostaju samo da ih treba nadograditi na način da glavnu riječ o njima ubuduće nema Ministarstvo financija, već da treba ojačati ulogu sudova i FINA-e. Očigledno je da Linić predstečajne nagodbe namjerava braniti u potpunosti. A pri tome se i zaštititi od svake njegove odgovornosti za, prema upućenima, od pogodovanja po prijateljskoj i partijskoj liniji.
Mediji već tjedan dana spekuliraju o ostavci “Superslavka”, da bi se sve otvorenije počelo govoriti i o njegovoj smjeni. Zasad se radi samo o prenošenju u javnost mišljenja visokopozicioniranih dužnosnika iz Banskih dvora (Vlada) i Iblerova trga (sjedište SDP-a) koji žele ostati anonimni. To govori o nedostatku unutarstranačke demokracije u SDP-u zato jer je njegova subotnja konvencija, koju je Linić bojkotirao sjedivši u zadnjem redu, bila prilika za otvorenu raspravu. A ako vladajuća stranka ne funkcionira demokratski, kako se to može očekivati od Vlade koju tvore njezini ministri na ključnim pozicijama.
Da li je razlog takvom stanju unutar SDP-a, koji rezultira blokadom rada Vlade, iskusni i svim mastima premazan Slavko Linić kojeg neki još vide kao jakog igrača? Sudeći po posljednjim događanjima, to se ne bi moglo reći. Linićeva pozicija iz dana u dan je ipak sve slabija. Političaru koji drži do svojega ugleda, najnovije poruke koje mu stižu ne samo iz medija, već i od njegovih kolega bile bi dovoljne da preispita svoju savjest, angažman, rezultate rada i da porazmisli o nastavku mandata. Te sukladno tome donese određenu odluku o konsekvencama. No, to je izostalo. Nakon izjave Poslovnom dnevniku “nema razloga da sam odem”, očigledno je da Slavko Linić potiče dalje podjele u stranci i Vladi. I žestoko izaziva reakciju svojega šefa Zorana Milanovića. Smjenu?
Šef stranke i Vlade o tome još očigledno dvoji. Izgleda kao da najprije procjenjuje moguću (unutar) partijsku štetu koja bi za SDP mogla nastati. I na nacionalnoj razini. Ali i u stranačkom bastionu i kadrovskom “rezervoaru”, a to su upravo Rijeka i Primorsko-goranska županija. Takva politika stavljanja stranačkih (SDP) iznad državnih (Vlada) interesa mogla bi se premijeru Zoranu Milanoviću obiti o glavu. Inače, za sutra, utorak, sindikati organiziraju generalni štrajk solidarnosti u cijeloj državi. (Giancarlo KRAVAR)

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. *****

    February 25, 2014 at 08:14

    Izaziva dok ne dobije po tamburi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Damir Kajin: Uljanik je uništio IDS!

spMay 13, 2019

Denis Kuljiš: Jesu li Hrvati glupi?

spMay 10, 2019

Izazov ‘imaginarnog’ grada. Rijeka 2020, Europska prijestolnica kulture

spMay 6, 2019

Komentar: Kolakušić bi bio dobar diktator

spMay 5, 2019

Evo gdje od četvrtka do subote snimaju holywoodske zvijezde!

spApril 23, 2019

Riječki kafe sa Sandom Baretić: Povratnica koja promovira svoj grad!

spApril 17, 2019

Denis Kuljiš: Može li Uljanik graditi brodove za Jadroliniju, a kokoš naučiti da leti?

spApril 6, 2019

Riječki kafe: Denis Pešut u otkrivanju zemlje osmijeha

spApril 4, 2019

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.