Home Biznis Linić: Protiv poreza na nekretnine galame banke i oni s puno nekretnina…

Linić: Protiv poreza na nekretnine galame banke i oni s puno nekretnina…

2151
0

Bivši ministar financija Slavko Linić, koji je i predložio i pokušao uvesti porez na nekretnine za svog mandata u Vladi, gostovao je u emisiji N1 studio uživo gdje je prokomentirao odluku premijera Plenkovića da uvođenje poreza odgodi.

Vi ste također pokušali uvesti porez na nekretnine, kako komentirate ‘povlačenje ručne’ premijera Plenkovića?

Očito se nije dovoljno naučilo iz mog primjera, smatram da je porez kvalitetno rješenje.

Zanima me Vaš stav, često se čuju kritike kako ne postoje jasne analize koje bi javnosti dale argumente, slažete li se s tim?

Ne bih se složio s tim, kada sam ja predlagao porez, ali i sada, napravljene su ogromne analize i to je znak da ima podataka i da se vrlo stručno tome prilazi. Znamo da građani i sada plaćaju namete na nekretnine i da se komunalna naknada želi ugraditi u novi porez i da nema razlike. Ti bi porezi trebali zamijeniti i prireze, što je namet na plaću. Oporezujemo građane koji ne mogu živjeti od svojih prihoda i treba seliti poreze prema onima koji ih mogu platiti, to je uobičajeno u Europi. Komunalne naknade bi zamijenili s porezima i to se građanima objašnjava. Protivnici su vrlo glasni, ja bih podsjetio da je bila velika i nemoguća galama i otpor prema fiskalizaciji i na kraju su građani shvatili da je kontrola bitna. Treba objašnjavati pogodnosti i prednosti tog poreza. Mi sada slušamo kritičare zakona koji govore da su građani štedili i da imaju stanove, ti građani i sada imaju te namete i ne bi trebalo biti razlike prema modelu na kojem sam ja radio. Galami onaj koji ima 5, 6 ili 10 nekretnina, bankarski sustav galami jer je građanima uzeo stanove, stranci galame… Dajte da vidimo koja je korist od svega toga. Građanin koji živi u svom stanu neće imati veći namet, zaštićen je. Banke galame, imaju na tisuće stanova koje ne prodaju, ovršuju građane. Oni koji žive u svojoj nekretnini neće plaćati više.

Kako će na uvođenje poreza reagrati tržište nekretnina?

Banke će početi jeftinije prodavati i iznajmljivati stanove kojih imaju na tisuće, a ne plaćaju ništa jer nitko ne stanuje u njima. Oni koji su osigurali da svoju zaradu ulože u stanove trebaju plaćati porez. Mora se skinuti prirez i porez na dohodak ali to su periodi koji trebaju proći.

Previous articleFOTO: U amfiteatru snimljena kampanja 11.Riječkih stepenica
Next articleFOTO: Autotransov autobus u plamenu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here