Home Najnovije Lista za Rijeku i Akcija mladih o gradonačelnikovim ‘impresivnim ekonomskim pokazateljima’: Obersnel...

Lista za Rijeku i Akcija mladih o gradonačelnikovim ‘impresivnim ekonomskim pokazateljima’: Obersnel kao Enver Hoxha!

1297
17

Lista za Rijeku i Akcija mladih reagirale su danas na jučerašnje ocjene o pokazateljima uspješnosti riječkog gospodarstva koje je gradonačelnik Obersnel prilikom prezentacije izvješća o protekle četiri godine svog mandata nazvao impresivnim.
– Budući da je u mandatnom izvješću četverogodišnjeg rada gradske vlade gradonačelnik Obersnel ustvrdio kako relevantni podaci za vrijeme njegovog mandata govore o impresivnim podacima riječkog gospodarstva te da nema govora o zaostajanju u odnosu na republički prosjek, zbog interesa javnosti dužni smo reagirati točnim podacima koji nažalost ukazuju na suprotno. Ocjenjujemo kako objavljivanje i komentiranje podataka bez usporedbe s referentnom vrijednošću s kojom se uspoređuju (u konkretnom slučaju s podacima o istim kretanjima na nacionalnoj razini) nije puno inventivnije od propagandne mašinerije albanskog diktatora Envera Hoxhe koji se svojedobno hvalio stopostotnim povećanjem proizvodnje traktora u godini u kojoj su umjesto jednoga proizvedena – dva, stoji u reagiranju.


Obersnel – Impresivni podaci riječkog poduzetništva u proteklom mandatu

U Listi za Rijeku i Akciji mladih potvrđuju podatak da je u razdoblju 2005.-2007. povećan broj poduzetnika na području grada Rijeke za 12,2 posto ali smatraju kako je propušteno istaknuti da je isti pokazatelj u istom razdoblju na nacionalnoj razini povećan za 16,3 posto.
– Također, točan je podatak i o povećanom broju zaposlenih u istom razdoblju za 8 posto ali je na nacionalnoj razini broj zaposlenih povećan za 10 posto. Što se tiče ukupnih prihoda na gradskoj razini u istom razdoblju, radi se o povećanju za 23 posto ali su na nacionalnoj razini isti prihodi povećani za 25 posto (izvor: Hrvatska gospodarska komora). Još su indikativniji podaci o ostvarenoj neto dobiti poduzetnika po zaposleniku koja se u Rijeci 2007. kretala na razini od 15.000 kn godišnje, dok je nacionalni prosjek iste godine bio viši od 27.500 kn. Što navedeni podaci pokazuju ako ne zaostajanje ekonomskih pokazatelja u gradu Rijeci u odnosu na republički prosjek gdje je situacija daleko od blistave?, pitaju se u Listi za Rijeku i Akciji mladih.


Pešut – Porazne gospodarsko-demografske statistike

– Smatramo da su za takvo zaostajanje, osim centralizacije, najodgovorniji upravo nedostatak vizije, znanja ali i potpuna nezainteresiranost za status poduzetništva za čiji je gradski odjel u tekućoj godini predviđeno tek 6 milijuna kuna ili ispod 0,6 posto ukupnog gradskog proračuna. U nekad prosperitetnom i bogatom gradu Rijeci danas se nalaze samo tri poduzeća koja po novostvorenoj vrijednosti spadaju u 100 poduzeća na razini Hrvatske (Plodine, Erste Banka koja je upravu preselila u Bjelovar te Jadrolinija kao državno poduzeće).

Najšokantniji podaci se prema reagiranju ove dvije stranke odnose na demografska kretanja po kojima Rijeka više nije grad u koji se dolazi nego iz kojeg se odlazi. U razdoblju 2001.-2007. godine, Rijeku je napustilo čak 7 tisuća osoba više nego se u nju doselilo (22.343 odseljenih u odnosu na 14.429 doseljenih). Za nas iz Liste za Rijeku i Akcije mladih takvi podaci nisu impresivni nego porazni, zaključuje se u reagiranju kojeg potpisuju predsjednici stranaka Denis Pešut i Mario Alempijević.

17 COMMENTS

 1. pisat će članak u jednom kutu sa malim naslovom, ispod velikog članka sa slikom u boji i velikim naslovom…
  TO JE TO, bi rekao BEBIĆ VLADIMIR !
  ZA SVE NAS, bi rekao NIKOLA IVANIŠ !
  Bitno ne širiti novilist; nek propadnu i odu raditi u inozemstvo kamo su potjerani (trbuhom za kruhom) izuzetno kvalitetni mladi ljudi koji su mogli ovaj grad “rasturiti” od kokošaka i pantigana i doprinijeti razvoju cijele regije PRIMORSKO-GORANSKE.
  ala bog

 2. Ja se nadam da ste vi svjesni da Lista ima podrsku 2,54% građana! I da im je jedni program: OBI NE VALJA! Stvarno je osobna sramota za svakoga tko podrzava takvu listu!!!!

 3. Pa mogu i ja skupiti 3-4 prijatelja i sazivati pressice? Zašto bi itko to objavljivao? Još ajde da neš pametno kažete.

 4. i tako je i objavljeno! Bolje da nisu ništa nego to, a za SDP i PGS bandu ohohoho mjesta i da su motoristi disciplinirani za to treba cijela stranica, koji šund, koje novinstvo.

 5. odgovor Simplexu i drivos ui
  NIje toliko ni važno tko ima koliku podršku, osim radi izbora i mogućnosti promjene s njima, već je važno tko što govori. i HItle je imao 80%podršku birača, kao i Slobo i Franjo, pa šta. Ako netko uoči bitni nedostakat nečijih procjena i to argumentira red je da se to objavit dostojno, argumentim onog prvog.
  O programu LIste ne bi razglabao ovdje, a Obersnel je toliko loš i ne valjaju njergovi projekti da , bi bilo sasvim dovoljno to konstatirati i promiojeniti to i njega pa da mnogo toga budepuino bolje.
  NPr. ja bi za 45 miliona eura za samo jedan Oberov bazen +još 10 miliona eura za bazen za skokove pod balonom izgradio, na Preluci iozgradio 7 velikih bazena, ili samo tri a uštedio bih 40 miliona eura, jer je teren lakši za gradnju i na Preluki bi i Opatija onda mogla particiopirati u gradnji zajedničkog bazena.
  ja Autobusni kolodvor na žabici ne bi ulupao 40 miona predviđenih eura nego napravio samo lijepu nastrešnicu na mjestu sadašnjeg parkinga a busevi uopkolo tog otoka što je i najmoderniji sistem, zgrada unutar djela skladišta a garaža dva nivoa ispod. To bi koštalo možda oko 5 milona eura, pa bi se novac lako našaio i kolodvor bio izgrađen u mjeseca dana i uštedio bih 35 miliona eura koje bi dao SDP_u. ,.
  i još 50 takvih primjera gdje ništa ne trebaš nego samo ispraviti Oberove katastrofalne greške pa da sve bude super.

 6. …ja ne bi djelomično privatizirao Energo, jer je novi vlasnik s uloženioh 10 miliona eura, kako kaže Obwer omogućio i otvorio novi razvojni cikllus.TIh 10 miliona euraq bih našao dao da vodim Grad s proračunom od 120 miliona eura godišnje, ili raspisao samodoprinos ili, obveznice i građani bi ,upili svoj energo. A ovako to je učinjeno samo zato da to kao fol po potrebi bude sad kao posebno poduzeće van Grada pa da političari grasdski tu mogu zapošljavati svioje ljude i rodbinu, kao i u Rijekaprometu a da ih se ne optuži za ono kako se zove, nepotizam, jer ej. to je privatnik i nemamo veze s tim mi. samo zato je Energo privatiziran i moguće i stoga da visoki gradski političari imaju svog privatnog udjela u profitu . kao i kad je Grad dao privatizirati parkove, kao ne trebaju mu pa ih je dobio za otpremninu njihov Butorac, pa privatno radili za Grad skuplje nego da je direktno ostalo pod gradom, pa secdijelio gradski novac privatno dok se nisu razišli oko naplate i prodaje teren za Lidl, tko će tu koliko zgrabiti sebi.kao i drugi takvi isti primjeri. Eto samo to mijenjati i ništa više. Ne treba ti ni program.

 7. Simplex, pa po anketi koju je naručila tvoja partija imamo podršku dosta veću od tih tvojih 2,54%..prvo se informirat, a onda doć spammat ovdje..

 8. Ne kuzim zasto se ovi FM SDP-a toliko trude oko ovog portala i Liste za Ri kada sami kazu da “ima 2.54% potpore”.
  Pa zasto se onda trudite toliko oko stranke koja po vama nema sanse ulaska u gradsko vijece? Ako je Lista preslaba da ugrozi vas SDP ne kuzim cemu ta briga oko kritiziranja svakog clanka i pljuvanja po Listi i Akciji?

 9. hehe, strah je vrag 🙂 nije čudo da su se uzmuvali kad su partijske ankete ustanovile da se podrska ovoj novoj alternativi preko noći popela na brojke koje su otprilike 7X vece od one o kojoj lupeta retardinex.

 10. Ah…i ja to isto mislim ali ipak daj malo postovanja prema njemu (nije korektno rec “retardinex”).
  Vidljivo je da ovdje dolazi bas ona najufuranija ekipa iz Foruma mladih koja ne zna za nista drugo osim za svoju partiju pa cesto rade medvjedju uslugu svojim stranackim sefovima raznim gafovima (tipa “ako dobit jedan mandat u GV mozete bit sretni” dok je minimalna brojka po stranci 2 mandata),itd…
  Ipak,volio bi cut zasto se toliko trude oko ovog portala i dvije stranke koje “imaju potporu jedva 2,54 biraca”,je li vjeruju u ono sto pisu ili su im rekli u stranci da pod svake mjere diskreditiraju najopasnije oporbene stranke (jer meni se cini da se vise trude oko Liste i Am nego li kod Buterinke i Ivanisa).

 11. Zasto mi ne odgovaras na pitanje,zasto se toliko trudite oko Liste za Rijeku i ovog portala ako mislis da “nisu opasni”? Ne mjenjaj temu.

 12. evo još jednog informatički nepismenog koji ne zna surfati po internetu. obrati se riječanki – i ona je tvrdila da nema programa buduci je brizna malica trazila po rijekadanas. pa su joj rekli da proba tražit poštom. ja mislim da je program i ambiciozniji, a i realniji od programa hoću ri koji se ostvario u obimu od otprilike 20%. govorim o onim žičarama i autobusnim kolodvorima…

 13. zašto govorite da nemamo program? program postoji i dostupan je svima…ali ako ga ti tražiš po rijekadanas.com, onda možemo mi reć da SDP nema program jer ga nema na korzo.net
  zbilja lupate po praznom..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here