Vijesti

Lista za Rijeku i IDS osudili odluku ministra Hasanbegovića

Lista za Rijeku i IDS osudili odluku ministra Hasanbegovića

hasanLista za Rijeku je u današnjoj izjavi za javnost osudila odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kojom se uskraćuju sredstava nakladničkoj kući Edit i riječkom dnevnom listu na talijanskom jeziku La Voce del Popolu.
‘Mislimo da se iza formalnog obrazloženja prema kojem financiranje organizacija i udruga nacionalnih manjina nisu obaveza ministarstva kulture zapravo kriju vrijednosni stavovi ministra kulture i aktualne vlasti. Umjesto društva različitosti, tolerancije, suživota i slobode govora, kakvo nastojimo graditi u Rijeci i na Kvarneru, nastoji nam se nametnuti ksenofobna zajednica u kojoj svi moramo izgledati i misliti isto. Manjine su naše bogatstvo, a autohtona talijanska zajednica integralni dio riječkog identiteta zaštićen gradskim statutom.

La Voce del Popolo je sredstvo promocije Rijeke, Kvarnera i Istre u Italiji i svijetu, pripada kulturnoj baštini Rijeke i autohtone talijanske zajednice te ne može biti manji prioritet od drugih stavki u proračunu koje dobivaju povećane iznose, poput primjerice sredstava za Ministarstvo obrane. Ovim putem izražavamo svoju podršku i solidarnost novinarima La Vocea, a od premijera tražimo hitno preispitivanje ministrove odluke i otvaranje dijaloga s talijanskom zajednicom u smjeru pronalaska prihvatljivog rješenja’, zaključuje se u izjavi.

najoštrije osuđuje odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kojom se značajno smanjuju sredstva nakladničkoj kući Edit koja između ostalog izdaje dnevnik na talijanskom jeziku „La voce del popolo“. Ministar je svoju odluku obrazložio time da financiranje organizacija i udruga nacionalnih manjina nisu obaveza ministarstva kulture.

Uskraćivanje sredstava Ministarstva kulture izdavačkoj kući Edit osudio je i Istarski demokratski sabor u kojem smatraju da se radi o napadu na temeljne vrijednosti koje IDS od samog osnutka baštini i promiče.
‘To je atak na multikulturalnost, suživot, slobodu govora, novinarstvo i demokraciju. Ali što je još gore to je udar na talijansku manjinu, a upravo su nacionalne manjine najosjetljiviji dijelovi hrvatskog društva. Prava nacionalnih manjina oduvijek su bila jedan od stupova suvremene Europe, a Istra je kao multietnička i multikulturalna sredina oduvijek bila svijetli primjer ostatku Republike Hrvatske, čime se iznimno ponosimo.

Dužnost je svih nas konstantno raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, promicanju političkog pluralizma i manjinskih prava, a ovakvim se postupkom čini upravo suprotno – narušavaju se sve temeljne vrijednosti, srozavaju se standardi jednog modernog europskog društva i iskazuje se krajnje nepoštivanje vrijednosti koje Europska unija njeguje.

Istarski demokratski sabor najoštrije osuđuje ovaj posljednji udar Ministarstva kulture na nevladine udruge, ničim izazvan i nenajavljen, neočekivan te krajnje nekorektan. Sve su manjine jedne države obaveza te države i posredno ili neposredno svih državnih tijela i ministarstava, a što gospodinu Hasanbegoviću očito nije jasno. Prvi potezi Vlade kojima smo svjedočili u posljednjih nekoliko tjedana nisu davali puno razloga za optimizam, no ovo što se trenutno događa je direktan udar na temelje naše multikulturalnosti i suživota.

Upravo zato, naš najvažniji zadatak jest glasno štititi prava manjina te ljudska prava i slobode svih naših građana. IDS će se usprotiviti svakom pokušaju da se zemlja uvuče u nacionalne tenzije i netrpeljivosti iz devedesetih godina prošlog stoljeća iz kojih smo se teškom mukom iščupali. Građani to od nas očekuju i mi ih sigurno nećemo iznevjeriti, zaključuje se u njihovoj izjavi za javnost.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Povijesni toponimi po Starom gradu bit će postavljeni krajem ožujka

spFebruary 19, 2019

Rijeka u magli!

spFebruary 19, 2019

Prometna nesreća na Kantridi

spFebruary 18, 2019

Zabio se u ogradu na zaobilaznici kod Matulja

spFebruary 18, 2019

Jedna osoba teže, šest lakše ozlijeđeno u prometnim nesrećama ovog vikenda

spFebruary 18, 2019

20 pripadnika Torcide zadržano zbog neispravnih ulaznica

spFebruary 18, 2019

Krk i Rijeka u subotu najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.