Home Vijesti Lista za Rijeku: Ministar Butković i Lučka uprava pali na ispitu koncesije...

Lista za Rijeku: Ministar Butković i Lučka uprava pali na ispitu koncesije Zagrebačke obale

1574
0

Država se nastavlja poigravati s riječkom obalom, najvrijednijim neiskorištenim gradskim resursom o kojem i dalje odlučuje isključivo politički Zagreb, umjesto Riječana. Rezultat toga je podređenost interesa grada geopolitičkim igrama oko novoizgrađenog terminala, a od kojih građani Rijeke nemaju baš nikakve koristi, ističe se u izjavi za javnost Liste za Rijeku.
‘Lista za Rijeku ne može biti zadovoljna najavom ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da će novi natječaj za koncesionara na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu u riječkoj luci (Zagrebačka obala) biti raspisan za nekoliko dana, te posebno njegovim obrazloženjem da je prethodni poništen zbog poslovne procjene.
Vrijeme prolazi terminal zjapi prazan, a oni koji su zaduženi za provođenje ovog natječaja ponašaju se kao da na raspolaganju imaju svo vrijeme ovog svijeta.
Što znače ministrove riječi da je “postojala procjena Lučke uprave da je u ovom trenutku najbolje poništiti natječaj”, odnosno da je “to bila isključivo poslovna procjena”. Zar je bilo potrebno 10 mjeseci, u ožujku su naime prispjele dvije ponude – kineska i nizozemsko-hrvatska – da odgovorni u Lučkoj upravi na kraju 2020. godine konačno shvate da im te ponude ne odgovaraju? Nije li nakon 10 mjeseci malo bezobrazno pozivati se na koronu, kao da su tijekom ove pandemije ljudi zaboravili čitati i pisati da nisu bili u stanju prije uočiti “grešku”? Kada ministar kaže da će se “pokušati u novom natječaju ići na način da se garantira teret, da netko garantira teret te da u natječaju nije bilo jasno što će se događati kroz pet ili deset godina u samoj riječkoj luci”, nije li umjesno pitati tko je uopće pisao natječaj koji je, eto, morao biti poništen jer je autor “zaboravio” ključne poslovne stvari? Nije zgorega upitati i da li je natječaj poništen “naknadnom pameću” Lučke uprave ili je u pet do dvanaest reagirao netko iz samog Ministarstva nakon pritiska iz stranih ambasada?
Puno je pitanja, malo odgovora. Lista za Rijeku smatra da prije svih Riječani zaslužuju više informacija i transparentnosti kada su u pitanju projekti, među kojima i Zagreb Deep Sea, od kojih zavisi razvoj grada. Ministar Butković i Lučka uprava pali su na ovom ispitu’, zaključuje se u izjavi za javnost Liste za Rijeku.

Previous articleFranko: Imao sam knedlu kod dolaska u Rijeku ali ispalo je najbolje na svijetu!
Next article715 novih slučajeva zaraze, umrle 33 osobe

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here