Home Vijesti Lista za Rijeku o Zakonu o obnovi Zagreba: ‘Superhik model’ – Uzmi...

Lista za Rijeku o Zakonu o obnovi Zagreba: ‘Superhik model’ – Uzmi siromašnima da bi dao bogatijima!

1054
0
Državni prihodi se skupljaju izrazito centralizirano, a država ostale dijelove zemlje stavlja u ravnopravan položaj jedino kada treba platiti i sanirati štetu, poručuju iz Liste za Rijeku

Zakon o obnovi Zagreba, kojeg je ovog tjedna predstavila nova hrvatska Vlada, predviđa da će svaki zaposleni građanin Hrvatske, bez obzira u kojem dijelu zemlje živi, uložiti više od 30 tisuća vlastitih kuna u tuđe privatne nekretnine u centru Zagreba, ističe se u izjavi za javnost Liste za Rijeku.

‘Živimo u supercentraliziranoj državi u kojoj se od 90-tih godina glavnina nacionalnog bogatstva slijeva u glavni grad. Zagreb je jedini grad sa statusom županije pa jedini istovremeno ima i gradske i županijske prihode. Sjedišta 99% svih državnih ustanova i tvrtki se nalaze u glavnom gradu što rezultira gotovo 20 posto većim plaćama u Zagrebu i većim cijenama kvadrata u odnosu na ostatak države. Državni prihodi se skupljaju izrazito centralizirano, a država ostale dijelove zemlje stavlja u ravnopravan položaj jedino kada treba platiti i sanirati štetu. Za sanaciju najskupljih kvadrata u državi po ovom zakonu jednako će sudjelovati i oni čiji kvadrati vrijede najmanje ili tek trebaju otplatiti svoje novogradnje. Vladin prijedlog izrađen je po Superhik principu ili uzmi siromašnima da bi dao najbogatijima! Istovremeno su svi oni koji plaćaju police osiguranja i ulažu u održavanje svojih nekretnina u Zagrebu ali i ostatku države ispali budale.

U Listi za Rijeku smatramo da cjelovito rješenje u slučaju sličnih prirodnih katastrofa zaslužuje cijela Hrvatska. Rijeka i Kvarner su također u području povećane opasnosti od potresa, a radi se o itekako solidarnoj regiji čiji stanovnici uplaćuju u proračun godišnje milijardu kuna više nego što iz proračuna potroše. Hoće li se i u slučaju potresa u Rijeci ili Dubrovniku donositi novi poseban populistički zakon koji će se zloupotrebljavati u nekim budućim lokalnim izborima? Ozbiljne države ovakve probleme predviđaju i rješavaju unaprijed. Država mora osmisliti rješenje prema kojem će se od poreznih davanja osloboditi iznosi uplaćenih premija osiguranja nekretnina od potresa i drugih elementarnih nepogoda’, zaključuje se u izjavi za javnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here