Home Najnovije Lista za Rijeku obilježila 13. rođendan: Snaga multikulturne i otvorene Rijeke!

Lista za Rijeku obilježila 13. rođendan: Snaga multikulturne i otvorene Rijeke!

1199
0

Lista za Rijeku je u petak navečer održala proširenu sjednicu Savjeta stranke na kojoj je pred 60-tak članova i simpatizera obilježeno 13 godina od osnutka stranke. Savjet je jednoglasno podržao rad stranke u prvoj polovici mandata aktualnog saziva riječkog Gradskog vijeća, a istovremeno je donesena odluka o izradi programske platforme za iduće parlamentarne izbore na kojima Lista za Rijeku namjerava sudjelovati u suradnji s progresivnim, liberalnim i regionalnim političkim opcijama.

Peranić: Konstruktivan rad daje vidljive rezultate

Izvještaj o radu vijećnika Kluba Liste za Rijeku Gradskog vijeća Rijeke u prvoj polovici mandata iznio je njegov predsjednik Zvonimir Peranić koji je istaknuo kako konstruktivan rad stranke daje vidljive rezultate i snažan je poticaj za nastavak aktivne politike i u narednom periodu. Vijećnici Kluba Liste za Rijeku su u aktualnom mandatu do sada postavili 104 vijećnička pitanja, podnijeli 98 amandmana na akte, od kojih su uglavnom svih prihvaćeni, održali 75 sjednica radnih tijela kojima su na čelu (Predškolski odgoj i obrazovanje, kultura i izbor i imenovanje) od kojih je 9 sjednica bilo tematskog karaktera.

‘Igram se, istražujem, spoznajem – program poticanja potencijalne darovitosti osnovnoškolaca grada Rijeke’ predstavlja se u prosincu

Član predsjedništva Filip Jakovac osvrnuo se na stranačku inicijativu nagrađivanja mladih startupovaca koja se u praksi pokazala i više nego opravdanom.
– Uz našu pomoć mladi su poduzetnici dobili novi vjetar u leđa, a koliko je mjera dobro prihvaćena najbolje govori rekordan broj prijava u novu generaciju startupovaca, istaknuo je Jakovac.
O programu poticanja potencijalno darovite djece u osnovnim školama grada Rijeke govorila je dr.sc. Jasna Arrigoni. Projekt pod nazivom ‘Igram se, istražujem, spoznajem – program poticanja potencijalne darovitosti osnovnoškolaca grada Rijeke’ bit će javno predstavljen tijekom sljedećeg mjeseca. Osmišljen model ima za cilj u sustavnoj provedbi kroz određeni vremenski period obuhvatiti sve odgojno-obrazovne ustanove u gradu s ciljem pružanja odgovarajuće odgojno-obrazovne podrške potencijalno darovitoj populaciji u Rijeci.
Članica predsjedništva Henriet Bilandžić prezentirala je Savjetu aktivnosti vijećnika Liste za Rijeku u mjesnim izborima istaknuvši kako se na prošlogodišnjim mjesnim izborima Lista za Rijeku nametnula kao treća politička snaga u gradu.

Marchig: Gradimo Rijeku kao slobodarski, građanski, multikulturalni grad

O brojnim inicijativama stranke vezanim uz očuvanje i promociju riječkog identiteta izvijestila je članica predsjedništva Laura Marchig koja je istaknula kako će iduće godine Rijeka postati EPK pod sloganom Luka različitosti, a upravo je Lista za Rijeku glavni promotor različitosti i svih riječkih posebnosti koje čine njen neponovljiv identitet.
– Otvorili smo politički prostor i omogućili dogovor između Grada Rijeke i Zajednice Talijana oko označavanja povijesnih naziva toponima u Starom grad i valorizacije oba povijesna naziva grada Rijeka i Fiume, a svoj trg je napokon dobio Riccardo Zanella, predsjednik Slobodne države Rijeka.To je i smjer kojim želimo dalje ići i graditi našu Rijeku kao slobodarski, građanski, multikulturalni grad, ponos cijeloj Srednjoj Europi kojoj pripada, zaključila je.
Član Savjeta i predsjednik Mjesnog odbora Kantrida Milan Popadić izvijestio je o aktivnostima stranke vezanim uz bolji status manjinskih zajednica koje su rezultirale 50-postotnim povećanjem proračuna za rad Vijeća nacionalnih manjina u našem gradu.
Dopredsjednica European Free Alliancea(EFA) i članica Savjeta Nelida Pogačić govorila je o suradnji Liste za Rijeku s europskim regionalnim i manjinskim strankama i intenziviranjem prekogranične suradnje s centralnoeuropskim regionalnim strankama unutar EFA-eu rješavanju zajedničkih problema i razmjeni iskustava u područjima regionalne autonomije, prava autohtonih manjina, održivom razvoju i problemima migracija.

Švorinić: Lista za Rijeku izlazi na parlamentarne izbore, HDZ treba skinuti s vlasti

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić istaknuo je da je stranka u proteklih godinu dana bila najuspješnija od osnutka po svim kriterijima, od broja vijećnika u mjesnim odborima, formiranja samostalnog kluba u Gradskom vijeću, broja aktivnih članova do realizacije brojnih stranačkih inicijativa. U planu realizacije do kraja mandata je rasterećenje novih poduzetnika od plaćanja dijela ili u potpunosti troška komunalne naknade, formiranje tripartitnog povjerenstva za spas Lansirne rampe torpeda, povjerenstva za projekt uređenja Trga pul Vele crikve, izrada akcijskog plana borbe protiv vandalizma u Rijeci te dovršetak projekta višejezičnih ploča i širenje prema Rivi te postavljanje turističkih ploča Rijeka/Fiume na ulazu u grad.
Švorinić je najavio sudjelovanje Liste za Rijeku na narednim parlamentarnim izborima na kojima će u suradnji s progresivnim, liberalnim i regionalnim političkim opcijama dati svoj doprinos skidanju HDZ-a s vlasti označivši vladajuću stranku antireformskom organizacijom premreženom korupcijom i filoustaštvom.
– Boriti ćemo se za bolji položaj Rijeke unutar Hrvatske, želimo se izboriti za upravljanje vlastitim resursima, od financijskih preko prostornih do kulturnih. Rijeka je miljama ispred ostatka Hrvatske kada su u pitanju kriteriji građanskog, slobodnog i multikulturnog društva. Želimo da takvi standardi zažive i u ostatku države, zaključio je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here