Home Vijesti Lista za Rijeku predstavila prijedlog Akcijskog plana za sprečavanje vandalizma

Lista za Rijeku predstavila prijedlog Akcijskog plana za sprečavanje vandalizma

1225
1
Filip Jakovac i Zvonimir Peranić

Na dnevnom redu iduće sjednice Gradskog vijeća naći će se i prijedlog zaključka Kluba Liste za Rijeku o potrebi izrade akcijskog plana za suzbijanje vandalizma na području grada Rijeke

Član predsjedništva Liste za Rijeku Filip Jakovac istaknuo je na tiskovnoj konferenciji da je izrada akcijskog plana neophodna zbog neprihvatljivoga stanja u gradu Rijeci po pitanju uličnoga vandalizma koje uključuje brojne slučajeve oštećenja i uništavanja gradske i privatne imovine, ocjenjujemo nužnim izradu akcijskoga plana za sprečavanje vandalizma na području grada.
– Ulični vandalizam osim što uzrokuje financijsku štetu Gradu Rijeci i našim sugrađanima, predstavljaju loš izgled grada koji se sprema za godinu u kojoj će nositi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. Akcijski plan bi obuhvatio prevenciju, lakšu identifikaciju vandala te učinkovitije otklanjanje slučajeva vandalizma. Konačni rezultat akcijskoga plana trebao bi podići svijest o problemu vandalizma na području našega grada, bolje koordinirati gradske službe, učinkovitije identificirati vandale, spriječiti nove slučajeva te u konačnici ukupno smanjiti nove slučajeve oštećenja gradske i privatne imovine ali i doprinijeti ljepšem i urednijem izgledu grada, istaknuo je Jakovac uz poruku da se ovime neće dodatno opteretiti proračun nego efikasnije koristiti postojeće resurse uz bolju suradnju s građanima..

Predsjednik Kluba Liste za Rijeku Zvonimir Peranić ističe kako je vandalizam kao namjerni čin koji uzrokuje oštećenje i/ili uništavanje javne ili privatne imovine, nažalost ,sve učestaliji.
– Stoga predlažemo izradu akcijskoga plana koji bi sustavno djelovao u smanjenju istoga. Mjere koje predlažemo su dvojake. Prvenstveno se treba usredotočiti na uzroke. Predlažemo da se kroz već iskušani građanski odgoj u kojemu je Rijeka napredna, dodatno usredotoči na razvoj građanske ključne kompetencije, odnosno na svijest o vlastitome mjestu u društvu, odnosno zajednici. Ostale mjere predlažu reakciju na, odnosno djelovanje na posljedice.

U prijedlogu mjera za suzbijanje vandalizma predlaže se mjera prema kojoj bi tajnici mjesnih odbora i komunalni redari dužni su pojačano nadzirati pojavu novih grafita i oštećenja gradske imovine. Građane bi se dodatno informiralo o mogućnostima prijava svih oblika vandalizma na besplatni telefonski broj komunalnoga redarstva (0800 5100). Organiziralo bi se interventno uklanjanje grafita u roku od 24 sata od njihovoga uočavanja na imovini Grada, javnim površinama ili na zgradama komunalnih i trgovačkih društava i ustanova. Usvoje li se prijedlozi Kluba Liste za Rijeku, na zgradama čija će se pročelja obnoviti uz sufinanciranje iz gradskoga proračuna uvest će se obveza premazivanja zgrada zaštitnim premazom do tri metra visine, a Grad Rijeka kontinuirano će obavještavati medije o počinjenim oblicima vandalizma.

Previous articleGužva na zaobilaznici zbog sudara u tunelu Škurinje
Next articleNadbiskupija se ogradila od kontroverznog vjeroučitelja!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here