Home Vijesti Lista za Rijeku za odgodu primjene oporezivanja pomoraca pod stranom zastavom

Lista za Rijeku za odgodu primjene oporezivanja pomoraca pod stranom zastavom

1170
2

Lista za Rijeku poslala je danas priopćenje za javnost u kojem ocjenjuje kako početak uvođenja pomoraca u porezni i mirovinski sustav RH protječe uz potpunu tehničku nespremnost i neinformiranost nadležnih službi za primjenu zakona. ‘Umjesto, provođenja edukacije i upoznavanja sa zakonom onih kojih se zakon najviše tiče, pomorci do trenutka primjene zakona nisu dobili nikakve informacije niti smjernice kako postupiti, a na mnogobrojne upite pomoraca na adresu Vlade RH, najčešće nema nikakvog odgovora. U platnoj bilanci RH veoma važna stavka je: “doznake iz inozemstva” koja ublažava ionako katastrofalan deficit, a ovakvim mjerama država samo bespotrebno maltretira one koji joj popravljaju sliku u tuzemstvu i vani. Umjesto proklamirane pomorske orijentacije, pomorce se zbog neprovedivog zakona prisiljava da opet novac uplaćuju izvan Hrvatske, da se posluže raznoraznim trikovima kako bi zaobišli ovu “polovnu” reformu i ogriješili se o zakon.’

Zbog svega navedenog Lista za Rijeku od Vlade RH traži:

1. Da se primjena odredbi Pomorskog zakonika o porezu na dohodak pomoraca na brodovima u medunarodnoj plovidbi odgodi za godinu dana (s prvim danom primjene 01.01.2009.)

2. Da 2008. bude godina prilagodbe iz koje ce se za obracun u 2009. moći koristiti dani za popunjenje do 183. dana sukladno odredbama Pomorskog zakonika (svi dani na brodu preko 183 dana u 2008. godini mogu se  koristiti u 2009.). Ova prilagodba zaštitila bi pomorce koji imaju četveromjesečne ugovore pa po logici stvari jednu godinu imaju manje, a drugu znatno vise od 183 dana i koji jedino u dvije kalendarske godine mogu napuniti godinu dana navigacije.

3. Da se izvrše izmjene Pravilnika u dijelu u kojem je u koliziji sa Pomorskim zakonikom i pravima koja iz njega proizlaze poput izobrazbe ili putovanja. U ovom trenutku vlada posvemašnji kaos u tumačenju pitanja poput – u koliko dana se računa putovanje na/sa broda, kako se plaćaju doprinosi, što je sa izobrazbom pomoraca u inozemstvu, kako se računaju dani provedeni na bolovanju itd.

4. Da se pomorski dodatak odredi u visini osobnog odbitka za dan provedenog na brodu u međunarodnoj plovidbi (1.800,00 kn /dan)

5. Da se pomorcima omogući  pravo na naknadu za nezaposlenost koju im administracija uredno naplaćuje

Lista za Rijeku poziva pomorce obuhvaćene poreznom reformom, da se jave na stranački email kako bi se razmotrilo pružanje odgovarajuće pravne zaštite oštećenima.

2 COMMENTS

  1. Nacin na koji ova drzava postupa sa pomorcima je za svaku osudu jer ovo je klasicni harac i nepostivanje ljudskih prava.Pa tko im navise deviza donosi i tko ovdje najvise trosi ako ne pomorci, ali ne, treba ih jos vise zgaziti i oguliti i poniziti a za uzvrat im nedati nista tako da se ljudi ostave navigacije pa ce onda imati jos desetke tisuca socijalnih slucajeva.Sramota,sramota i jos jedanput sramota!I onda se jos hvalimo da smo pomorska zemlja.MA FUJ!!

  2. A HDZ si je ovim atakom na egzistenciju pomoraca potpisao smrtnu presudu u Dalmaciji gdje im je najjace uporiste kao da nisu svjesni da im vise od pola Dalmacije hrane pomorci inace bi bili gori od Kosova bez obzira na sav turizam doduse i ovdje kod nas takodjer veliki broj obitelji zivi od pomoraca ali ovdje HDZ nije na vlasti niti imaju sanse doc na vlast.Uostalom, nek ih voda nosi cim prije to bolje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here