Home Vijesti VIDEO: Lista za Rijeku zaprijetila referendumom o regionalnom statusu Rijeke

VIDEO: Lista za Rijeku zaprijetila referendumom o regionalnom statusu Rijeke

1011
2

Na današnjoj konferenciji za novinare LISTE ZA RIJEKU, predsjednik stranke Danko Švorinić najavio je kako će ta stranka inicirati referendum ne dobije li Rijeka do sljedećih lokalnih izbora 2013. godine regionalne ovlasti.

Tajnik Liste za Rijeku Predrag Miletić istakao je kako se ta stranka od osnutka zalagala i zalagat će se za što hitniju regionalizaciju zemlje uz stvaranje sustava s 4-5 prirodnih i povijesnih regija uz 4 velika grada s regionalnim statusom.

– „Smatramo poražavajućim da se i lijevi i desni blok ne žele jasno izjasniti jesu li za regionalizaciju iza izbora ili nisu. Umjesto jasnog programa, iz SDP-ove koalicije se nekoliko mjeseci prije izbora puštaju probni baloni uz konstataciju da se radi o modelima koji bi se eventualno primijenili tek za 6 godina, odnosno za dva izborna ciklusa“ – istaknuto je na pressici.

„LISTA ZA RIJEKU je za regionalizaciju odmah i sad“ – istaknuo je predsjednik LISTE ZA RIJEKU – Danko Švorinić koji priče o 2017. godini smatra SDP-ovim traženjem alibija za vlastitu nesposobnost da se pokrenu promjene i prebacivanjem odgovornosti na onoga koji za dva mandata bude upravljao Hrvatskom.

– „Postojeći sustav je skup i neučinkovit. Prije nešto više od mjesec dana smo iznijeli šokantne podatke o trošku političara od 60 milijuna kuna samo u PGŽ koje se nitko javno nije usudio javno demantirati. Osim toga, premalene i preslabe županije neće biti sposobne zamijeniti državu u procesu decentralizacije, a neće biti sposobne niti za povlačenje značajnijih sredstava iz EU fondova“ – tvrdi Švorinić koji Grad Rijeku smatra jednim od glavnih gubitnika aktualnog ustroja lokalne samouprave.

– Upozoravamo buduću vlast, bilo lijevu ili desnu, da regionalizacija mora biti provedena najkasnije do slijedećih lokalnih izbora 2013. godine. Ukoliko Rijeka do tada ne dobije regionalne ovlasti velikog grada, Lista za Rijeku je spremna inicirati referendum o regionalnom položaju Grada Rijeke, zaključio je predsjednik Liste za Rijeku. (rd)

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here