Home Vijesti Lista za Rijeku zbog drastičnog poskupljenja odvoza smeća traži odgovornost gradonačelnika i...

Lista za Rijeku zbog drastičnog poskupljenja odvoza smeća traži odgovornost gradonačelnika i uprave Čistoće

2313
0

KD Čistoća je imala jako puno vremena i novaca za rješavanje problema naplate smeća po količini od kućanstva ali su bez vizije posudili su taj novac Gradu za neke tuđe ideje. Poslovna nesposobnost, inertnost samog sustava i čekanje komande odozgo dovelo je do toga da se ne zna kako naplatiti od kućanstva smeće po količini, i ne da se nezna već kako vidimo nema ni ideje kako to učiniti, istaknuo je na današnjoj tiskovnoj konferenciji član predsjedništva Liste za Rijeku Zvonimir Gržeta.
– Koliko je samo dugo trebalo da se izgradi Mihačeva Draga, koliko je grad poklonio pažnje, natječaja a i sredstava za otpadne otoke (eko pun otpada) i čemu sve to kada naplaćuju po kvadratu stana i kad uopće nije važno da li odvajamo otpad i realno smanjujemo količinu smeća kada je rezultat cijena 109% viša bez obzira na trud građana, zaključio je Gržeta.

– U momentu najteže ekonomske krize u kojoj se nalazi naš grad odvoz kućnog otpada poskupio je više od 100 %. Prije više od tri i pol godine Gradsko vijeće je na inicijativu KESM-a i 16 oporbenih vijećnika prihvatilo zaključke o intenziviranju aktivnosti na primarnoj selekciji otpada, podsjetio je član Savjeta Liste za Rijeku Mladen Pantar.
-Tada smo se složili da je takav model gospodarenja otpadom prihvatljiviji i jeftiniji za građane koji će za pripremu smeća za spaljivanje na Marišćini godišnje izdvajati od 22 do 70 milijuna kuna ( ne računajući penale EU koji nas čekaju jer postojeći zastarjeli MBO model ne omogućuje propisane postotke primarne selekcije otpada ).
Od prihvaćanja zaključka do danas nije učinjeno gotovo ništa, a stanje se u međuvremenu pogoršalo pa riječko smeće završava diljem Hrvatske.
Umjesto da gradonačelnik Obersnel smijeni nesposobnu upravu K.D. Čistoća, vrši se poskupljenje koje moraju platiti građani Rijeke. Drugim riječima svoj nerad i nesposobnost prebacuju na teret građana kroz više od stopostotnog poskupljenja odvoza smeća, zaključuje Pantar.
Tajnik stranke Predrag Miletić direktnu odgovornost je adresirao na gradonačelnika i rukovodstvo Čistoće koje bi po njemu zbog nesposobnosti trebali polagati račune za novonastalu situaciju.

Previous articleDer Spiegel: Jedina dobra stvar u Zagrebu je autocesta prema Rijeci!
Next articleGrafičko rješenje pametnih stanica Grada Rijeke plagijat vizualnog identiteta grada Porta?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here