Home Mozaik Ljeto nam se vraća na velika vrata!

Ljeto nam se vraća na velika vrata!

6910
0

Da ne treba ljeto otpisati s prvom jesenskom promjenom u rujnu, pokazuju i današnji izlazi prognostičkih modela koji najavljuju dolazak pravih ljetnih temperatura zraka, javlja ISTRAMET.

Prema europskom ECMWF-u, idućih 10 dana očekuje nas dominantan utjecaj anticiklone, a doći će i do pritjecanja sve toplijeg zraka sa sjevera Afrike.

Temperature zraka na plohi od 850 hPa (oko 1500 m.n.v.) porast će do 18 °C, što je oko 8 °C iznad prosječnih vrijednosti za doba godine.

Još nas u četvrtak očekuje dosta bure, naročito na Kvarneru gdje će ona povremeno biti jaka, no od petka će postupno slabiti što će omogućiti daljnji porast dnevnih temperatura zraka. Nakon slabljenja bure, porast će vjerojatnost pojave jutarnje magle u dolinama rijeka, naročito u Mirni.

Temperature zraka postupno će porasti iznad prosjeka, naročito dnevne vrijednosti koje će se kretati na Jadranu većinom oko 30 °C, a ponegdje i pokoji stupanj iznad, dakle svjedočit ćemo vrućim danima. Noći će biti svježije, naročito u kopnenom području, što je uobičajeno za vedre rujanske noći.

Svakako valja spomenuti i temperaturu mora koja je i više nego ugodna za kupanje. Jutros je prema podacima DHMZ-a u Puli i Rovinju ona iznosila 24 °C, dok je u Dubrovniku izmjereno čak 26 °C!

Jače promjene vremena nema na vidiku “do daljnjega”, a takvo neuobičajeno stabilno vrijeme za rujan moglo bi nas pratiti čak i u prvom dijelu treće dekade mjeseca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here