Home Mozaik Ljubav koja pobjeđuje svaku prepreku. „Da“ pred oltarom dvoje mladih s Downovim...

Ljubav koja pobjeđuje svaku prepreku. „Da“ pred oltarom dvoje mladih s Downovim sindromom

88
0

Lorena i Simone upoznali su se pred 13 godina i dokazali da mogu ostvariti dugotrajnu i odgovornu emotivnu vezu

Njihova ljubav izdržala je mnoge poteškoće, pored ostalog udaljenost jer nisu živjeli u istom gradu. Ali su na kraju konačno Lorena Chiesa i Simone Sciarrini, oboje rođeni s trisomijom 21, rekli svoje „da“ u župi Sant’Alessandro a Villongo, u okolici Bergama (Italija), a nakon nekoliko godina zajedničkog života na tavanu Lorenine kuće. On je obećao  Loreninoj majci, Liliani Ducci, da će poštovati obvezu kada je djevojčica imala samo 7 godina. Sada ima 31 godinu i prošlog je 21. ožujka, na Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, u objavi na svom Facebook profilu napisala: “U ljubavi nema razlika”, iskoristivši priliku da najavi vjenčanje sa Simoneom. “Ostvarit ćemo naš san o ljubavi”, dodala je. Osjećaj je to koji se učvrstio i rastao tijekom godina: upoznali su se u hostelu In&Out u Barceloni 2010., tijekom trotjedne radne prakse koju je organiziralo AIPD (Talijansko udruženje osoba s Downovim sindromom) u sklopu europskog projekta “Put us to test!”.

Od tada veza nikada nije prestala. « Lorena je ranije imala drugog dečka, ali on nije bio siguran u svoje osjećaje. Umjesto toga, Simone ju je zvao svakog dana da sazna kako je”, prisjeća se njezina majka Liliana. Njih dvoje su svakodnevno uspostavljali duge video pozive na Skypeu, ali želja da se ponovno vide bila je jaka: “Vidjelo se da žele nastaviti ozbiljno. Stoga smo otpratili Lorenu u Rim kako bismo upoznali njega, koji je od nje stariji 7 godina, i upoznali njegovu obitelj. Kad smo stigli kući, nismo znali kako svladati udaljenost. Kako su pod svaku cijenu htjeli nastaviti svoju priču, naučili su putovati sami vlakom. Kao roditelji bili smo malo neodlučni, a i zabrinuti, mislili smo da će se umoriti od tolikih poteškoća: umjesto toga više se nikada nisu napustili”, kaže radosno Liliana, koja je mladence ispratila na medeni mjesec.

Išli su na krstarenje grčkim otocima. Na brodu su dobili mnogo komplimenata. 

Majka Liliana je dan za danom gledala sazrijevanje svoje kćeri i para u njihovoj autonomiji i u njihovom odnosu: «Uložili su puno truda u to. Kad je ona ujutro na poslu u slastičarnici, on joj pomaže oko kuće, pospremanja kreveta i čišćenja. Pronašli su dobru ravnotežu na emocionalnoj i praktičnoj razini.

Koja je prva poruka koju Lorena i Simone šalju svojim iskustvom? „Ljubav pobjeđuje sve barijere i granice. Nadamo se i promjeni mentaliteta: ne bi trebalo biti čudno ni tabu da se dvoje ljudi s Downovim sindromom vjenča”, naglašava majka Lorraine. 

Prošlog 1. listopada prisustvovali su kao gosti jednom TV programu.

Ukratko, osobe s Downovim sindromom spremne su se uključiti u sve domene života, a na svima nama je da odradimo svoj dio i podržimo ih u svemu.”

Previous articleDnevnik jedne Miss – Andrea se javlja iz El Salvadora; 3. i 4. dan izbora Miss Universe (FOTO)
Next articlePojela je svega i svačega u razdoblju dužem od četiri sata: TikTokerica izbačena iz all you can-eat restorana

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here