Home Vijesti Ljubljansko Delo: Slovenci će uskoro pokupovati cijelu Hrvatsku, vlada pomana za nekretninama...

Ljubljansko Delo: Slovenci će uskoro pokupovati cijelu Hrvatsku, vlada pomana za nekretninama u Istri i na Kvarneru

173
0

Strani državljani lani su kupili oko dvije trećine svih stambenih nekretnina na hrvatskoj obali, piše Delo

“Slovenski kupci kupovat će sve u Hrvatskoj, a slijede Nijemci, Skandinavci, Česi, Slovaci, Rusi i Ukrajinci. Nevjerojatno je ovo što se događa na hrvatskom tržištu”, napominje Zoran Đukić, direktor agencije Stoja Trade. Što slovenski i hrvatski agenti za nekretnine kažu o slovenskim kupcima nekretnina u Hrvatskoj? Koje su ključne karakteristike hrvatskog tržišta nekretnina i što će biti s cijenama u budućnosti? Tko i što kupuje u Hrvatskoj?

Nakon ulaska Hrvatske u euro i schengensku zonu, porastao je i interes stranih investitora za hrvatske nekretnine. Kupcima su najzanimljiviji primorski gradovi koji imaju veći potencijal za investicijsku kupnju, posebice Istra.

Interesa za kupnju nekretnina ima i u unutrašnjosti Istre, zbog dobre cestovne povezanosti, klime i kuhinje. “Posebno trokut Crveni vrh, Savudrija, do Motovuna u unutrašnjosti pa do Rovinja – to je trenutno najtraženija destinacija. Istra je i dalje prioritet, zatim Opatija, Krk pa cijela Dalmacija s otocima. Već smo uspješno završili prodaju stanova u projektu Sunnyside u Zadru“, objašnjava Zoran Đukić, direktor agencije Stoja Trade, dodajući da se u Hrvatskoj trenutno radi na projektu prodaje apartmana u Garden Palace Resortu u Umag.

Gdje su najskuplje nekretnine
Kako se kreću cijene nekretnina? U Hrvatskoj su lani cijene nekretnina porasle za 14,8 posto, a trećinu kupnji čine stranci. Zainteresirani su za stanove i vile te urede i prostore za logističku djelatnost. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2022. godini cijene novih stanova u Hrvatskoj porasle su za 17,4 posto u odnosu na 2021. godinu, a cijene starih stanova i kuća za 14,5 posto. U Zagrebu je pak zabilježen najveći skok cijena, jer su stanovi poskupjeli za 17,9 posto.

Krajem veljače, prije dodatnog poskupljenja stanova, stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj upozorili su i na prijedlog Ureda za mlade i demografiju o subvencioniranju najma stanova. Kako prenosi STA, osim na rast cijena nekretnina utječe i godišnji natječaj za državne subvencije stambenih kredita.

A kako dodaje Zoran Đukić, Schengen i uvođenje eura u Hrvatskoj već su uzrokovali rast cijena nekretnina, a 36 posto kupaca nekretnina bili su stranci. “U Zagrebu su lani cijene nekretnina bile u prosjeku više za 30 posto, a u Istri oko 3,5 posto. U Istri su najskuplje nekretnine bile u okolici Rovinja, Poreča i Umaga, a najjeftinije u Puli i unutrašnjosti Istre – Brtonigla, Buje, Kaštel…”, nabraja sugovornik.
I prognozira da će cijene posebno rasti na vrhunskim lokacijama uz more, ponajviše zbog straha od bankarske krize. U agenciji za nekretnine Stoja Trade potražnju vide uglavnom među strancima i Slovencima s vlastitim sredstvima, koja imaju kao višak na bankovnim računima. Prema njihovim zapažanjima, većina kupaca nekretnina u Hrvatskoj su Slovenci, posebice u Istri. Mnogo je kupaca i iz Njemačke, Austrije, Skandinavije, sada i iz Ukrajine, a nešto i iz Rusije, Češke i Slovačke.

„U industriji nekretnina primjećujemo da je bijeg kapitala iz banaka u nekretnine još uvijek visok. Slovenski kupci ulažu u Istru ponajviše zbog stabilizacije cijena kod nas, odnosno zbog dobre mogućnosti iznajmljivanja apartmana i s obzirom na dobre povrate uloženih sredstava“, dodaje Zoran Đukić.

O povećanju cijena stanova ne razmišljaju
Agencija Stoja Trade trenutno aktivno prodaje apartmane u Garden Palace Resortu Umag. “Prodaja ide odlično, a posebno zbog nadolazećeg lijepog vremena potražnja nam je u stalnom porastu. Zbog blizine mora, bazena, lifta, garaže ljudi se vrlo brzo odlučuju na kupnju. Budući da je samo naselje iznajmljivano kao hotel, kupnja je zanimljiva jer se radi o investicijskoj kupnji”, objašnjava Đukić.

Pritom dodaje da trenutačno ne razmišljaju o poskupljenju tih stanova, jer su cijene postavili optimalno, a najskuplji stanovi su odmah prodani. Od ukupno 112 stanova do sada je prodano njih 75; ali ovaj broj se mijenja svaki dan.

„Ni u zimskim mjesecima, unatoč lošem vremenu, nismo zabilježili značajniji pad prodaje i rezervacija, što dokazuje da je interes za kupnju vlastitog apartmana uz more izniman. Izbrisane su i hipoteke koje su bile na stanovima. Trenutno imamo deset kupoprodajnih ugovora u pripremi, a interes je iz dana u dan sve veći jer su prve zrake sunca privukle uglavnom kupce koji uskrsne i prvomajske praznike žele provesti uz more. Tu su i stanovi od 55,70 do 201,12 četvornih metara bruto, s terasom. Najjeftinija je garsonijera u prizemlju za oko 155.000 eura, dok je najskuplji trosoban stan za oko 660.000 eura. Parkirna mjesta su već uključena u cijenu apartmana koji su kompletno opremljeni“, objašnjava direktorica agencije Stoja Trade.

Kamate za vlastite potrebe ili za emitiranje
Na pitanje tko su kupci već prodanih stanova, sugovornik odgovara da su to uglavnom kupci s vlastitim sredstvima i većom financijskom moći, koji stanove kupuju ili za vlastite potrebe ili kao investiciju. Kupci apartmana u Garden Palace Resortu uglavnom su Slovenci stariji od 50 godina. Kupnja ove nekretnine prvenstveno je namijenjena za osobnu upotrebu, jer uglavnom slovenskim kupcima omogućuje brzi bijeg na obalu vikendom, čak iu zimskim mjesecima.

“Primjećujemo da mnogi kupci razmišljaju o korištenju stanova kako za vlastite potrebe tako i za iznajmljivanje. Imamo i tvrtku koja je spremna voditi cijeli proces najma: prijem kupaca, najam, čišćenje, rezervacije i još mnogo toga, tj. ‘all inclusive’ uslugu. U ovom paketu kupci također imaju mogućnost 20 dana apartmana na vlastito korištenje u sezoni, a ostatak iznajmljivanja, a moguć je i potpuno individualan dogovor“, objašnjava Zoran Đukić. (Delo)

Previous articleKolona na riječkoj zaobilaznici od tunela Škurinje u smjeru Zameta
Next article60-godišnjak ogradio tuđe zemljište i napravio štetu veću od 2 milijuna eura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here