Home Mozaik Lošinjski Apoksiomen zvijezda dana u British Museumu

Lošinjski Apoksiomen zvijezda dana u British Museumu

2267
0

Apoksiomen photo 7Brončani kip Apoksiomen, pronađen u podmorju otoka Lošnja, nakon pariškog Louvrea, izložen je u galeriji Sainsbury Britanskog muzeja u Londonu. Središnji je eksponat izložbe koja se bavi načinima prikazivanja ljudskog tijela u antičkoj grčkoj skulpturi.

Stručni skup u Londonu, u okviru izložbe Definiranje ljepote. Tijelo u antičkoj grčkoj umjetnosti, posvećen je upravo lošinjskom Apoksiomenu. O hrvatskom sportašu, brončanom mladiću iz mora, govori niz svjetskih stručnjaka koji se bave antičkom umjetnošću te restauracijom pronađenih umjetnina.

Središnja tema izložbe, koja je u British Museumu otvorena do 5. srpnja, način je prikazivanja ljudskog tijela u antičkoj grčkoj skulpturi tijekom dvije tisuće godina. Izloženo je oko 150 djela među kojima središnje mjesto zauzima hrvatski kip Apoksiomena, izronjen 1999. godine iz podmorja otočića Vele Orjule pored Malog Lošinja.

Brončani kip mladog atletičara, visok 192 cm, za koji se pretpostavlja da potječe iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista, nakon izranjanja u potpunosti je restauriran u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu. Prvi je put izložen 2006. u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Od tada je kip izlagan na više izložba, a najposjećenija je bila ona u pariškom Louvreu, od studenoga 2012. do veljače 2013. Ovo je njegovo prvo izlaganje u Velikoj Britaniji.

Na današnjem stručnom skupu u Londonu sudjeluju hrvatski i britanski muzejski stručnjaci te stručnjaci iz područja arheologije, očuvanja baštine, umjetnosti i povijesti. Uvodno predavanje o istraživanjima, konzervatorskom radu i izložbama vezanim uz kip Apoksiomenam održat će Iskra Kamiš Vidovič iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda.

Teme izlaganja dotiču se i načina konzerviranja brončanih statua u British Museumu te dvojbi prilikom određivanja starosti i stilske pripadnosti brončanih skulptura na primjeru hrvatskog Apoksiomena. Novi Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, čija je izgradnja pri kraju, predstavit će arhitekt Saša Randić, a o turističkoj ponudi Malog Lošinja govorit će direktorica tamošnje TZ Đurđica Šimičić.(radio rijeka)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here