Home Mozaik Malenog Šimuna ugrizao vatreni crv dok se igrao na plaži: ‘Na mjestu...

Malenog Šimuna ugrizao vatreni crv dok se igrao na plaži: ‘Na mjestu ugriza bila je hrpa malih iglica i to je širilo otrov’

451
0

Prava drama odvijala se na plaži u Rogoznici u subotu, kada je desetogodišnje dijete ugrizao vatreni crv. Do nesreće je došlo uslijed igre u plićaku te je dječak završio na hitnoj.

“Šimun je bilo u plićaku sa hrpom ostale djece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bila je hrpa malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla na hitnu jer se bol počela širiti i ispod pazuha. Na Hitnoj su bili jako susretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opeklina. Ruka ga je pekla cijeli i idući dan, sada je bolje”, rekla je mama za 24 sata.

Doc. dr. sc. Maja Krželj je prošle sezone objasnila koliko opasan može biti vatreni crv. Ona govori da su opasni utoliko što imaju na sebi sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plijen, te da nisu opasne životinje koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti.

Posljednje dvije godine javilo nam se dosta ribara kojima su, ako naiđu na vršu s ribom, crvi napali vrše i pojeli svu ribu, objašnjava.

Vatreni crv može biti dugačak do 35sm, ali najčešće su veliki 5-10sm. U slučaju bliskog susreta čovjeka s vatrenom crvom najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

“Žarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može ozlijediti čovjeka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru”, objasnila je dr. Krželj.

Previous articleVIDEO: Istra zabila u 93. minuti, Bjelica opet izgubio ali najveći hit je proslava vatrogasca!
Next articleUZNEMIRUJUĆA SNIMKA: Nogometaš pao u komu nakon sudara s golmanom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here