Home Mozaik Mamine prijateljice Vol. 2

Mamine prijateljice Vol. 2

1588
0

Ovaj projekt je svojevrstan nastavak prošlogodišnjeg videa “Mamine prijateljice” koji je kao i prošlogodišnji prijavljen i odobren na natječaj za sufinanciranje na Odjelu za kulturu grada Rijeke i prikazan u travnju 2007.godine (priča o ženama pomoraca koje žive ne sjevernojadranskom području; prepoznatljive po pripadnosti određenoj društvenoj skupini te sukladno tome i po tipičnim fizičkim i karakternim osobinama;prikazano na duhovit način).

Ovaj put u svrhu daljnjeg istraživanja mentaliteta određene skupine, želja mi je postaviti performance koji se bazira samo na fizičkim karakteristikama koje su kao odraz specifičnog razmišljanja najizraženije u ponašanju maminih prijateljica.

Način prikazivanja se sastoji od dva dijela koji su interaktivni, koreliraju i isprepliću se, a to su pokret i glazba. Pokret je modificiran i apstraktan u odnosu na stvarni, prepoznatljiv u tragovima dok se samo na trenutke kroz performance provlače sekvence realnih fizičkih karakteristika maminih prijateljica kao naglasak na bitnim značajkama u ponašanju.

Performance izvode tri performera koji bi prikazivali najkarakterističnija ponašanja maminih prijateljica kroz međusobne odnose izvođača: odnos supružnika, roditelja i djeteta, prijateljica te njihov odnos sa svijetom s kojim su u doticaju.

Cilj mi je stvoriti jedno novo ponašanje, paralelni svijet onog postojećeg u svrhu približavanja i pokušaja razumijevanja meni stranih, smiješnih i dalekih situacija s kojima se susrećem svakodnevno živeći u gradu Rijeci. Nadalje, svrha je istraživanje specifičnog mentaliteta i kulture na specifičnom području u kojem živim. Projekt stavlja u suodnos identitete ženske populacije određenog socijalnog statusa u određenoj sredini spram identiteta vlastitih interpretacija istih. Intencija mi je ovim radom iskoristiti moderne načine izražavanja za prikazivanje autohtonih i konzervatnijih pojava u našem društvu.

Performance je prvenstveno namijenjen publici koja živi na ovom području, ali i ostalima s ciljem upoznavanja dijelića naših običaja i kulture te mladim ljudima koji se svakodnevno nalaze u situacijama koje su im na neki način strane, ali su dio njihovih primorskih kultura koje sežu u prošlost ili se odvijaju paralelno sa njihovim životima.

U projektu sudjeluju:glazbenik,pisac i novinar Ante Perković(glazba), samostalni plesni umjetnik Žak Valenta(izvođač), pjevačica Martina Vrbos (izvođač), autor i izvođač Jelena Germuth.

Info

Premijera predstave Jelene Germuth ‘’Mamine prijateljice’’, održati će se u Galu (Filodramatica), 2.kat 06.12. 2008., s početkom u 19:30h. Repriza predstave je u ponedjeljak 08.12. , 19:30h.Rezervacije na broj telefona 091 2380 844.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here